Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Patriotism Marti 05 Iulie 2022 - 14587
1 Decembrie - Ziua Nationala a Romaniei sarbatorita de astristii nasaudeni.

Nu am ignorat pandemia, dar am incercat sa ne facem datoria, de buni romani. In acest an am sarbatorit 102 ani de la Marea Unire, infaptuita la Alba Iulia, la 1 Decembrie 1918, act istoric determinat de vointa intregii natiuni romane, ceea ce ne obliga sa respectam dorinta si speranta inaintasilor nostri, sa fim uniti, pentru o viata mai buna si sigura in tara noastra - Romania.

          Sa-i omagiem, sa le recunoastem meritele, sacrificiul si inteligenta si tot ce au facut pentru binele generatiilor care au urmat.

          In ciuda tuturor dificultatilor care apasa asupra poporului nostru printre care si nemiloasa pandemie - Covid 19, astristii, persoane dezinteresate, dar cu dragoste curata pentru promovarea culturii, muncii si credintei, au continuat cu aceeasi ravna cunoscuta, ca si in trecut, ideea intaririi sentimentului national, intarirea armoniei si bunei intelegeri, prietenia si unirea care trebuie sa domine sufletele noastre.

          Intamplator sau nu, Ziua de 1 Decembrie este si Ziua Nationala a Astrei.

          Meritele marilor infaptuitori ai Astrei, in actul Unirii de la 1 Decembrie 1918 - Andrei Saguna, Timotei Cipariu, George Baritiu etc., sunt cunoscute, istoria le consemneaza.

          Tocmai acestui motiv, Cercul Astra oras Nasaud, inca, cu o zi inainte (30 noiembrie), si-a omagiat inaintasii.        

          In ziua de 30 noiembrie - zi de sarbatoare religioasa "Sf. Andrei"  Cercul Astra oras a organizat la Catedrala din Nasaud, impreuna cu preotii bisericii (astristi), un Te Deum (a patra editie), in memoria astristilor nasaudeni decedati de-a lungul vremii (nominalizandu-i) si in amintirea primului presedinte al Asociatiunii Astrei Centrale - Andrei Saguna - Mitropolitul Transilvaniei, apoi, Sfantul Ierarh Andrei Saguna - ocrotitorul Romaniei.

          Evenimentul s-a desfasurat in cadru restrans, cu sobrietate, respectand regulile sanitare impuse de pandemie.

          Au fost momente emotionante, amintiri de suflet si de respect pentru cei care nu mai sunt in viata, desprinse din cuvantul de invatatura a preotului paroh Rusu Florin

          In  ziua de  1 Decembrie, ziua cea mai importanta a natiunii, patrunsa de eroism, curaj, patriotism, idealuri si jertfa pentru independenta neamului, am sarbatorit-o prin depunerea unei coroane de flori la monumentul eroilor situat in parcul central al orasului Nasaud.

          Am fost putini, un grup de 15 astristi. Pastrand si distanta, starea creata a fost ingrijoratoare, pesimista.

          La monument, era depusa o coroana de flori de catre Primaria si Consiliul Local al orasului.

          Cu reprezentantii acestei institutii ne-am vazut la distanta, salutandu-ne prin semne, iar schimbul de cuvinte erau nepercepute din cauza mastii. Oricum cuvantul "La multi ani" si "Traiasca Romania" a fost auzit si a dat culoare evenimentului.

          Ne-am rasfirat pe aleile pustii ale parcului, indreptandu-ne spre casele noastre, cu gand bun su speranta  in mai bine.

          Sub sceptrul Sf. Ierarh Andrei Saguna, ca o binecuvantare sfanta, Asociatiunea ASTRA va merge mai departe in istoria si cultura poporului roman si va fi intotdeauna un sprijin natiunii romane.

          Suntem datori sa continuam, sa ducem mai departe idealul inaintasilor nostri, pentru ca jertfa lor sa nu fi fost  zadarnica.

 

1 Decembrie 2020   

     

             Floarea Ples

    presed. Cerc Astra oras Nasaud

0 comentarii3654 vizualizări02 decembrie 2020
rss 2.0
rss 2.0