Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Patriotism Marti 05 Iulie 2022 - 14587
INTALNIRE ASTRISTA.

Cu toate restrictiile pricinuite de criza sanitara pe care de mai mult timp o strabatem, ASTRA nasaudeana se furiseaza  printre obstacole, respectand legislatia  in domeniu,  continuand actiunile astriste planificate la nivelul Despartamantului, ce domina Tara Nasaudului, la fel ca si catanele negre, care timp de 88 de ani au aparat acest teritoriu, bineinteles cu mari sacrificii umane, astfel incat in cele peste 133 batalii si-au pierdut viata peste 3000 granceri.

Asociatiunea Transilvana a impanzit Tara Nasaudului nu cu arme sau scuturi de aparare, ci cu nuclee si cercuri astriste, care emana creatii si gandire romaneasca, cu dorinta de a pastra apartenenta la neamul romanesc.

Sambata,12 februarie 2022, incepand cu ora 11, reprezentantii cercurilor din Despartamant: Nasaud, Bistrita, Josenii Bargaului, Rebrisoara, Nepos, Ilva Mare, Maieru, Salva, Telciu si Romuli, si-au dat intalnire in sala festiva a Muzeului Graniceresc, spre a-si analiza propria activitate pe timp de un an si a stabili noi actiuni cultural-istorice si literare, pentru anul in curs. La intrarea in sala festiva, ne-au intampinat cateva panouri cu imagini din activtatile astriste din perioada pandemiei. Iata oameni in plina activitate, care isi dau singuri de lucru si an de an, fara a tine cont de varsta, nu se simt obositi niciodata in lupta pentru o cauza comuna, desfasurand ample activitati pe baza de voluntariat, actiuni fara nici un sprijin financiar, ci din contributia fiecarui membru, prin cotizatia anuala care, incepand de azi, s-a ridicat prin supunere la vot, de la 30 lei anual la 50 lei anual, de fapt singura sursa a Asociatunii pentru revista, abonamente, placi comemorative, deplasari la diferite manifestari inafara judetului, cand exista ceva bani in cont, ca de fapt  si  acestea se fac pe cont propriu, adica din buzunarul fiecarui participant.

S-a incetatenit in activitatea Despartamantului, ca fiecare adunare anuala sa inceapa cu o conferinta pe teme cultural-educative, istorice, stiintifice sau religioase. De data aceasta am avut ca oaspeti un grup de tineri universtari de la Facultatea de Geografie din Cluj, in frunte cu conferentiarul dr. Botan Cristian, la origine prislopan, un elev eminent al scoli nasaudene, care a sustinut a doua conferinta in zona, cu tema "Tara Nasaudului - o zona cu o natura variata si primitoare, de unde au rasarit atatea somitati din diferite domenii de activitate", conferinta pe care acum doua saptamani, a sustinut-o in satul sau natal Prislop, in amfiteatrul Casei - muzeu Liviu Rebreanu. I-au fost alaturi si la Nasaud consatenii sai: Pompei Pop, initatorul actiunii, tatal conferentiarului Nicolae Botan si George Ilovan, oameni ce indragesc cultura, dand valoare carturarilor ce se implica in actiuni de suflet.

 Presedintele Despartamantului, scriitorul Ioan Botan, a prezentat materialul informativ cu aspecte din activitatea Despartamantului, planul de masuri pentru anul in curs, materiale bine gandite, cu fapte si oameni, ce s-au implicat in fel de fel de actiuni, simbolizand un legamant curat cu bunii si strabunii nostri. Materiale scurte, dar cuprinzatoare, opera celor doi presedinti adica al Despartamantului si al Cercului oras -Floarea Ples, o astrista harnica si organizata, ce se implica cu tot ce poate in viata culturala a urbei.

Materialele expuse in fata adunarii, a peste 50 de delegati, au starnit impresii de lauda si cinstire a celor care ridica Tara Nasaudului prin cultura. Astfel, scriitorul Ioan Mititean, vicepresedinte al Despartamantului, presedintele Filialei Nasaud a Ligii Scriitorilor, face referiri la actiunile de promavre a cartii pe Valea Gersei, Rebrisoara, Chiuza, Rodna, Josenii Bargaului, Cosbuc, Casa de Cultura Nasaud. In cadrul actiunii literare "Cu cartea pe roti", la volan fiind  autorii: Mihai Biltag, Dorina Catarig (cu premiul Laudatio acordat de Liga Scriitorilor pentru romanul "Hazard"), Muresan Valeriu, Rodica Fercana, Floarea Morar, Mircea Darosi, Ana Berengea, Claudia  Talpos, Dorina Domnica  Bugnari, domnul Bar etc., fiind cu totii partasi la Medalia "Virtutea literara" acordata scritorilor - astristi nasaudeni, cuprinsi  in volumul cu acelasi nume ce urmeaza a fi ridicat de la Editura Ecou Transilvan .Presedintele de onoare  Ioan  Seni, cel care a readus Astra  in Tara Nasaudului acum 32 de ani, face cateva referiri  la viata astrista  in cei 160 ani de la infiintare, avand ca nas mare pe Andrei Saguna.

Astristii de pe Valea Bargaului, sotii Lidia si Florin Purghel si Mihai Biltag   apreciaza materialele expuse si revista astrei, facand propunerea ca in fiecare numar sa existe si un articol pe teme de sanatate si viata de familie  cat si unele teme din domeniul stiintei. Scriitorul Stefan Gheoc se mira ca in sala nu este nici un cadru didactic in activitate, solictand atragerea tineretului din domeniul educatei, deoarece Astra nu este organizatia pensionarilor.

Doamna Floarea Ples supune la vot primrea unor membri noi si scoaterea din evidenta a celor plecati si a celor care conform statutului nu si-au platit cotizatia timp de doi ani, precum si alte probleme de ordin organizatoric. Scriitoarea Ioana Lapusneanu   da citire mesajului primarului si angajarea sa in bunul mers al vietii astriste din oras, editarea volumului III al monografiei orasului si a unui volum dedicat scriitorilor  nasaudeni. Despre Tara Nasaudului si despre Astra - un organism viu, pe care o slujeste cu competenta inca de la infiintare, spune Lucretia Mititean, are bucuria sa se declare ca membru fondator, apreciaza activtatea Despartamantului si in mod special al cercului din oras, din care face parte, un mediu ambiant cu o larga sfera de armonie, amintind de cele doua volume ale sale cu caracter religios, prin care revarsa spre cititori cuvinte inaltatoare, culese din cartea Sfanta Biblia. Reprezentantul Astrei Telciu, Valer Toderici   ne invita la o actiune literara cu elevii de la Scoala de pe Telcisor.  Vom participa cu mare placere! Presedinta cercului Salva, Ramona Fetti, spune ca va continua activitatea mamei sale Ana Filip, un dascal pe cat de original, pe atat de surprinzator, care a venit cu artista mestesugului si a cantecului, tanara si talentata fata de pe Salauta, Bodescu, care ne-a delectat atat prin cuvinte, cat si prin cantec, urmata de poeta Ioana Lapusneanu cu creatiile ei de suflet.

Intalnirea astrista de la Nasaud a fost o reusita, o actiune eficienta, legata prin perene fibre de viata orasului in care traim.

 

Ioan Mititean

0 comentarii3647 vizualizări14 februarie 2022
rss 2.0
rss 2.0