Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Familie Vineri 29 Martie 2024 - 14587
"Iohannis - principalul OPONENT al REFERENDUMULUI pentru familie".

Liderul "Coalitiei pentru Familie" ACUZA. Mihai Gheorghiu: "Iohannis, principalul OPONENT al REFERENDUMULUI pentru familie". In toamna anului 2015, "Coalitia pentru Familie", o federatie formata din cateva zeci de ONG-uri, a demarat o campanie de strangere de semnaturi in urma careia sa fie organizat un referendum prin care definirea casatoriei ca fiind intre un barbat si o femeie sa fie introdusa in Constitutie. Dupa numai cateva luni, in primavara anului 2016, initiatorii proiectului au depus la Parlament peste trei milioane de semnaturi ale romanilor care sustin proiectul, cele mai multe stranse de o initiativa civica dupa 1989. 

 

In iulie 2016, Curtea Constitutionala a anuntat ca initiativa este perfect legala, iar in toamna anului 2016, in prag de alegeri, trei partide, PSD,PNL si AlDE, au semnat protocoale prin care au anuntat ca sustin organizarea acestei consultari populare. Suntem in anul 2018 si proiectul pare blocat in Parlament, iar PSD anunta ca organizeaza un mare miting pentru a sustine familia traditionala. Evenimentul zilei a stat de vorba cu Mihai Gheorghiu, presedintele Initiativei pentru modificarea Constitutiei, care ne-a explicat cum s-a ajuns in acest blocaj, in conditiile in care la nivel declarativ majoritatea actorilor politici spun ca sustin demersul

- Evenimentul Zilei: Ce se intampla cu proiectul de revizuire a Constitutiei prin care cereti definirea casatoriei ca fiind una dintre un barbat si o femeie? In toamna anului 2016, dupa ce ati depus cele trei milioane de semnaturi si Curtea Constitutionala a decis ca initiativa nu incalca niciun principiu constitutional, ati semnat protocoale cu PSD, PNL si ALDE prin care se stabilea ca in primavara anului trecut se va organiza acest referendum. Ce se intampla cu acele protocoale, pentru ca suntem totusi in 2018?

- Mihai Gheorghiu: Protocoalele, desi nu au fost denuntate de nimeni, sunt caduce si inoperante pentru ca toate termenele au fost depasite si tipul de amanare procedurala la care s-a recurs a aratat clar ca nu exista vointa parlamentara necesara de a organiza cu adevarat referendumul.

- Din partea tuturor sau doar a unei parti?

- Cred ca e foarte greu de judecat in general. Au fost momente in care noua ne-a fost clar ca exista o vointa generala de amanare pentru ca este o problema foarte dificila, pentru ca presiunile externe sunt foarte puternice in sensul de a nu se ajunge la referendum. Au fost si momente si semne in care parea ca parcursul va fi revitalizat si ca se va ajunge la organizarea referendumului. Per ansamblu ce putem sa spune?! Sunt aproape trei ani si referendumul nu este organizat, asta e singura evidenta. Clasa politica actuala merge pe un drum infundat.

- Chiar si in aceste conditii, existenta celor trei protocoale ar fi trebuit sa faca votul din Parlament o formalitate.

- Ei au dat votul doar in Camera Deputatilor pana in acest moment, urmeaza in Senat. In Senat votul nu este dat pentru referendumul de revizuire constitutionala si nu exista ni- cio limita de timp. PSD-ul a spus ca va supune acest aspect la vot in Senat numai dupa modificarea legii referendumului. Amanarea de la ora actuala, declansata de cele trei sesizarii de la CCR, facute doua de catre PNL si a treia de catre USR si PNL, vizeaza aceasta modificare a legii referendumului pentru ca PSD sustine ca pe vechea lege nu se putea ajunge transparent la consultarea populata. Amanarea sine die a legii referendumului duce la amanarea votului pentru organizarea consultarii populare pentru revizuirea Constitutiei.

- E legala aceasta a treia sesizare a CCR?

- Au depus contestatia in mod abuziv pentru ca a facut asta dupa ce a trecut termenul legal in care puteau contesta legea la CCR. Ei au transmis sesizarea in momentul in care pro- iectul de lege se afla la promulgare la presedintele Iohannis.

- De ce credeti ca PNL are aceasta atitudine in conditiile in care in 2016, in prag de alegeri, au spus ca sustin referendumul?

- Problema este ca unii au acest comportament ca una spun si alta fac. Nimeni nu si-a asumat pe fata, la modul deschis, o atitudine impotriva acestei initiative, dar au inteles sa practice amanarea procedurala la modul cel mai smecheresc posibil astfel incat sa nu poata fi acuzati ca s-ar opune. Dar ei practica amanarea. Vreau sa va spun ca totusi ca PNL a avut un rol benefic si decisiv prin votul pe care l-a dat la Camera Deputatilor, cand a fost discutat proiectul de revizuire constitutionala. Dar exista diverse curente si la ei, diverse optiuni si diverse puncte de vedere. Ei au contestat la CCR modificarea legii referendumului spunand ca modificarile sunt impotriva presedintelui Iohannis si, vezi Doamne, textul nu e bun si ei nu vor altceva decat sa aiba o lege a referendumului buna. Este o contestatie, fiind a treia, perfect abuziva si inutila si noi consideram ca este indreptata impotriva referendumului.

- Credeti ca ei tergiverseaza si ca urmare a unor presiuni externe?

- Da.

- Puteti identifica de unde vin aceste presiuni?

- Eu cred ca ele sunt vizibile, ele nu sunt secrete. Luarile de cuvant ale foarte multor ambasadori, ale unor reprezentanti ai Bruxellesului, fie acolo, fie aici, sunt foarte clare in sensul in care o astfel de initiativa este vazuta ca fiind nedemocratica sau antidemocratica, ca fiind populista, a fost catalogata de unii chiar ca fiind fascista. S-au spus toate stupiditatile, toate minciunile posibile despre acest demers. E in primul rand luare de pozitie a presedintelui Iohannis care ne-a acuzat. Presedintele a omorat doi iepuri dintr-odata in momentul in care a iesit in 2016 si ne-a catalogat ca fiind fundamentalisti religiosi. In primul rand a facut o catalogare clinica, psihiatrica. Fundamentalismul este o boala. In al doilea rand a facut o catalogare sociologica si juridica totodata, acuzandu-ne de radicalism. A incercat sa sugereze ca am fi si periculosi pentru ordinea de stat.

"Presedintele nu discuta cu noi pentru ca nu facem parte din lumea buna"

- Evenimentul Zilei: Klaus Iohannis a spus de curand ca nu exista niciun motiv de graba cu acest referendum, iar de-a lungul timpului a avut atitudini critice la adresa acestei initiative. Va explicati in vreun fel atitudinea agresiva a presedintelui?

- Mihai Gheorghiu: Presedintele Iohannis este principalul oponent al acestui referendum. Eu nu stiu daca presedintele isi exprima propriile idei cand face astfel de formulari sau ii sunt scrise de cineva. Dar, indiferent cum ar fi, aceasta iesire si aceasta catalogare a fost extrem de grava si ramane grava. Presedintele nu si-a cerut nici pana la ora actuala scuze pentru aceasta afirmatie.

- Inainte sa faca aceste catalogari a avut vreo discutie cu dumneavoastra?

- Nu, domnul presedinte nu discuta cu noi. Discuta numai cu o anumita parte a societatii civile. Ca sa reluam o veche formula iliesciana, discuta cu o anumita parte a societatii civile. Nu facem parte din lumea buna. Lumea buna e foarte riguros organizata, sedimentata si numele noastre nu se afla acolo.

- Credeti ca are vreo legatura cu doamna consilier prezidential Sandra Pralong? (Sandra Pra- long este perceputa ca o reprezentanta a curentului progresist, printre altele, avand o atitudine critica referitoare la predarea religie in scoli -n.r.)

- Eu cred ca are o contributie decisiva doamna Pralong, dar nu numai ea. Sunt foarte multi cei care asuma acest progresism radical si care ne acuza ca suntem antidemocrati, ca luptam impotriva drepturilor omu- lui s.a.m.d.

- V-a propus vreodata acesta parte a societatii civile, cea progresista, sa faceti o dezbatere pe tema referendumului?

 Nu, nu ne-au propus niciodata. Noi suntem deschisi la dezbateri, la dialog, dar ne lovim de o totala lipsa de respect din partea lor, ne lovim de o totala reacredinta. Chiar si in aceste conditii, am fi dispusi sa discutam. Chiar si in conditiile in care asistam la manipulare, la dezinformare si la minciuna.

"Acest referendum este hartia de turnesol a democratiei romanesti"

- Evenimentul Zilei: Ce parere aveti de mitingul anuntat de PSD pentru sustinerea familiei?

- Mihai Gheorghiu: PSD-ul nu o sa faca niciun miting pentru ca eu nu cred in seriozitatea acestei chestiuni. Cred ca este genul de tema care este scoasa pe mass media ca sa fie evaluat si cantarit. Isi testeaza posibile teme de campanie si efectele lor. De cate ori nu a "amenintat" PSD- ul cu mitinguri?! Nu cred ca e cazul acum. Pe de alta parte este dreptul constitutional al oricui sa faca mitinguri. Noi respingem orice politizare a initiativei noastre. Ea este complet echidistanta fata de toate partidele politice. Noi ne dorim un singur lucru: ca dreptul la referendum al acestui popor si exercitiul de suveranitate pe care acest referendum il presupune sa aiba posibilitatea de a fi organizat in mod legal si transparent.

- Ce se intampla daca il vor amana la infinit?

- Ne vom afla cu totii intr-o situatie foarte grava. Acest referendum este hartia de turnesol a democratiei romanesti. Daca trei milioane de cetateni ai acestei tari au semnat in cunostinta de cauza un anumit lucru, cer in mod constitutional organizarea acestui referendum si sunt refuzati atunci inseamna ca sistemul democratic romanesc nu are nicio valoare. Acest popor trebuie lasat sa decida macar acest lucru: daca definitia constitutionala a casatorie poate sa ramana aceea pe care el o cunoaste si o traieste.

- Si totusi proiectul pare blocat in Parlament ...

- Nu este inca blocat. Vom vedea ce se intampla in luna aprilie si cu aceasta sesizare la CCR, daca ea ramane valabila. Am primit si primim pe diverse canale informatia ca membrii PNL semnatari ai acestei sesizari si-ar fi retras semnaturile, deci sesizarea nu mai este valabila. In cazul acesta intram pe scenariul in care proiectul de modificare a legii referendumului va fi promulgat la presedinte. El se afla la promulgare, dupa ce a fost votat a doua oara de Parlament, si presedintele este obligat sa il semneze in termen de 10 zile dupa ce se lamureste problema cu sesizarea de al CCR. Dupa ce presedintele semneaza modificarile la legea referendumului ne indreptam, conform promisiunilor din spatiul public, spre votul din Senat pe legea de reviziure a Constitutiei, unde va fi un vot foarte greu pentru ca trebuie o majoritate calificata, adica doua treimi din senatori. Practic va trebuie creata o larga majoritate in Senat pentru a trece legea de revizuire a Constitutiei in urma careia sa se organizeze Referendumul.

- Aveti semnale ca este conditionata de ceva formarea acestei largi majoritati?

- Da, este vorba de un lucru foarte simplu si foarte grav. Este vorba de un troc. Exista presiuni in sensul urmator: referendumul poate sa aiba loc numai daca exista promisiunea ferma ca va fi legiferat parteneriatul civil. Asta mi se pare profund imoral si ilegitim. Adica adica milioane de oameni nu se pot duce la referendum decat cu conditia ca o anumita cerere, a unei anumite minoritati, care poate fi oricare, sa fie satisfacuta. Asta inseamna ca tot ceea ce au construit trei milioane de romani prin semnatura lor este tinut in sah si pe o balanta de cativa activisti. Asa ceva este ilegitim si imoral. Problema legiferarii parteneriatului civil este o alta problema, este una care tine de Parlament si ea nu poate fi pusa in acest cos.

"Demersul nostru nu este impotriva cuiva"

- Evenimentul Zilei: Demersul dumneavoastra este interpretat in anumite medii ca unul indreptat impotriva minoritatilor sexuale.

- Mihai Gheorghiu: Demersul nostru nu este unul impotriva cuiva, impotriva drepturilor sau nici macar impotriva drepturilor de viata al unora, pe care refuzam sa il comentam sau sa il judecam. Este un demers menit sa apere, pur si simplu, o granita, sa apere un loc si acest loc este casa noastra.

- Totusi aceasta reglementare le-ar restrange niste drepturi sau, mai bine zis, sansa de a le avea in viitor.

- Restrangerea unor drepturi care nu exista nu este restrangerea unor drepturi. Este ca si cum am vorbi despre calitatile apei si am spune: "Dar are o mare problema acest lichid. Stinge focul". Domne, discutam despre apa, acestea sunt proprietatile acestui lichid. Este un mod foarte viclean de recurge la sofisme si ar fii adevarat daca cineva s-ar intoarce si ar incerca reintroducerea celebrului articol 200 din Codul Penal, care incrimina homosexualitatea. Dar nu este in intentia nimanui aceast lucru si nu discutam despre acest lucru.

"Libertatea totala exista doar in anarhie"

- Evenimentul Zilei: Sunteti acuzati ca sunteti retrograzi si ca prin acest referendum incercati sa ingraditi libertatea minoritatilor sexuale.

- Mihai Gheorghiu: Din pacate ne aflam intr-o epoca in care ignoranta face casa foarte buna cu manipularea. Noi insine suntem supusi unui blocaj mediatic total. Am fost doar de doua sau trei ori invitati la emisiuni in formule destul de dezavantajoase. Practic discursul nostru nu ajungem la marea parte a poporului roman pentru ca apartiile noastre la televizor, spre exemplu, sunt supuse unui embargou. Aceste lucru ne arata care este vectorul pe care mass media mainstream vrea sa il urmeze si il urmeaza.

- De unde vine aceasta ignoranta? Credeti ca este mai usor pentru oameni sa se abandoneze in aceasta idee a libertatii totale decat sa analizeze care sunt urmarile?

- Nu exista libertate totala decat in anarhie. Societatile sunt construite pe legi morale si pe tabuuri. Societatea omeneasca, din punct de vedere antropologic discut acum, s-a consti- tuit, s-a construit in mii si mii de ani pe tabuuri, pe legi morale, pe norme, care asigurat existenta fizica si mentala. Noi discutam aici despre o definitie a unui institutii si anume a casatoriei. Casatoria este o institutie umana existenta de mii si mii de ani si care inseamna exact aceasta tensiune, acest raport, aceasta uniune, aceasta bipolaritate, aceasta complementaritate dintre un barbat si o femeie. Tensiune ma refer in sensul frumos al cuvantului. Acest raport are propriile legi, are propria lui consistenta umana, morala, sociala, economica si juridica. Ea nu poate fi schimbata. Nu putem spune ca cercul este patrat. Cei care doresc sa isi afirme sau sa afirme alte valori, alte orizionturi o pot face, dar nu schimband sensul unor alte realitati.

 

http://evz.ro/gheorghiu-iohannis-oponent-referendum.html


0 comentarii490 vizualizări20 aprilie 2018




rss 2.0
rss 2.0