Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Vineri 29 Martie 2024 - 14587
Centenar Titu Maiorescu.

Se cuvine sa-l readucem macar o clipa in inimile noastre pe criticul literar, esteticeanul inzerstrat, la o suta de ani de la moarte. Nascut in anul 1840, la Craiova ,plecat la cei drepti in anul 1917, este fiul profesorului ardelean Ion Maiorescu, omul ce s-a amestecat in rosturile revolutiei pasoptiste , ce pribegeste  pe la poalele Tampei, unde fiul sau Titu face prima clasa de liceu.

      Studiile incepute la Brasov, in anul 1850, le continua la Institutul "Theresianum" din Viena, scoala absolvita cu excelenta, dupa care  continua la Universitatea din Berlin si  Giessen, unde-si ia doctoratul in filosofie . In anul  1861 termina si facultatea de drept din Paris. Datorita calitatilor sale carturaresti este solicitat sa ramana in strainatate , dar refuza categoric   si revine in tara, lucrand  ca profesor la Universitatea din Iasi , unde intemeiaza  Societate celebra -JUNIMEA- in anul 1863, ce-si desfasura activitatea  in Casa Pogor, Casa  care l-a gazduit pe Eminescu, astazi Muzeul Literaturii Romane  din Iasi, si revista  CONVORBIRI LITERARE  in anul 1867.

       Intre anii 1874-1917, Maiorescu lucreaza la Bucuresti ca avocat, profesor universitar, deputat conservator, ministru si chiar primministru , prezidand Conferinta de pace de la Bucuresti din anul 1913, in urma razboiului balcanic.

    Sub patronajul sau s-au  format marii clasici ai literaturii romane , in epoca fertila a Regelui Carol-l-. Neantrecutul critic literar ne-a lasat o vasta opera literara ca de exemplu: "O cercetare critica asupra poeziei romane",  "In contra directiei de astazi in cultura romana", "Directia noua in poezia si proza romana" , "Comediile domnului Caragiale", "Eminescu si poeziile sale" , "Povestirile lui Sadoveanu" , "Poeziile lui Octavian Goga" si multe altele.


               Ioan Mititean.

 

0 comentarii2800 vizualizări25 septembrie 2017




rss 2.0
rss 2.0