Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Vineri 19 Aprilie 2024 - 14587
Vernisajul expozitiei "Alba Iulia - orasul Incoronarii suveranilor Romaniei Mari (15 octombrie 1922)".

"Toti aceia a caror constiinta de sine s-a faurit in imprejurarile de un tragism dur si ravasitor al evenimentelor Primului Razboi Mondial - numit cu indreptatire pentru noi romanii "Marele Razboi de intregire al neamului" - au pasit dupa aceea in viata cu sentimentul ca sunt legati intre ei prin firele unei solidaritati durabile ce face din ei o generatie. S-ar putea numi, cum s-a si numit, de altfel, "generatia marii uniri".

Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud organizeaza in perioada 26-27 aprilie 2018 colocviul cu tema "Generatia Marii Uniri: atitudini, mentalitati, comportamente". Manifestarea, pusa sub genericul CENTENARULUI MARII UNIRI isi propune sa aduca in fata opiniei publice rolul pe care l-a avut elita romanesca - politicieni, oameni de cultura, militari sau slujitori ai bisericii - presa vremii si oamenii de rand, din toate teritoriile locuite de romani, in formarea constiintei nationale care a generat MAREA UNIRE, in organizarea si desavarsirea Statului National Unitar Roman. Despre cei care apartin generatiei de la cumpana veacurilor XIX-XX, care prin activitatea lor si-au castigat numele de " infaptuitori ai Marii Uniri", vor vorbi istorici, specialisti si cercetatori de prestigiu din Cluj-Napoca, Targu Mures, Brasov, Medias, Sibiu, Alba-Iulia si Bistrita.

In cadrul manifestarilor, joi, 26 aprilie 2018,de la ora 17, la Casa Argintarului din strada Dornei, nr.5, va avea loc vernisajul expozitiei "Alba Iulia - orasul Incoronarii suveranilor Romaniei Mari (15 octombrie 1922)", realizata de Muzeul National al Unirii Alba-Iulia si Colegiul National "Horea, Closca si Crisan" din Alba Iulia. Expozitia cuprinde un numar de 30 de imagini de colectie, care au facut parte din expozitia "Catedrala Incoronarii - Istorie si Har", deschisa in toamna anului trecut in Sala Unirii a Muzeului National al Unirii Alba Iulia pentru a marca implinirea a 95 de ani de la sfintirea Catedralei Incoronarii din Alba Iulia si 95 de ani de la incoronarea regelui Ferdinand si a reginei Maria ca suverani ai Romaniei Mari. Curator al expozitiei dr. Ionela Simona Mircea, muzeograf- Muzeului National al Unirii Alba Iulia.

 

Va asteptam cu drag!

Manager,

Alexandru Gavrilas 

 

0 comentarii2835 vizualizări24 aprilie 2018




rss 2.0
rss 2.0