Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Joi 28 Martie 2024 - 14587
Seara speciala la Clubul CosBook: lansarea romanului Guantanamo de Radu Sergiu Ruba.

Clubul CosBook al Bibliotecii Judetene "George Cosbuc" Bistrita-Nasaud s-a transformat miercuri seara intr-un adevarat teatru de operatiuni secrete, odata cu lansarea romanului Guantanamo (Editura Tracus Arte, 2018), al scriitorului satmarean Radu Sergiu Ruba. S-a discutat despre scenarii, agenti si operatiuni secrete, s-au facut trimiteri la autori si carti celebre despre spionaj, s-a vorbit in cunostinta de cauza sau doar s-a presupus.

Amfitrionul intalnirii cu Radu Sergiu Ruba si admiratorii sai a fost Ioan Pintea, directorul Bibliotecii Judetene. "Pentru mine, Radu Sergiu Ruba ramane un excelent poet, un prozator puternic si un traducator extraordinar! De pilda, gratie lui Radu Sergiu Ruba eu, ca om care citeste si nu ca om care scrie, l-am descoperit pe unul dintre prozatorii mei preferati, pe Michel Tournier, un mare prozator, un mare ganditor. Gratie lui Radu Sergiu Ruba am citit acest extraordinar Jurnal extim, care nu este un jurnal intim, ci este un jurnal extim, in care Michel Tournier vorbeste foarte mult despre viata lui, despre cartile lui, despre lumea in care el traieste. Si am mai citit si alte carti ale sale si poate ca in cartile scrise de Radu Sergiu Ruba exista si o influenta din Michel Tournier. Dar, sa livrezi un asemenea scriitor culturii romanesti, precum Michel Tournier, este un gest extraordinar!", a spus in deschiderea manifestarii Ioan Pintea.

Scriitorul Olimpiu Nusfelean a analizat romanul Guantanamo si a facut mai multe conexiuni cu literatura de gen. "La o prima vedere, ar fi vorba despre un roman politist, un roman de spionaj, dar, daca spunem acest lucru nu definim suficient romanul pe care il avem in fata. Radu Sergiu Ruba este un autor obisnuit sa schimbe registrele stilistice, tematicile, mijloacele atipice. Este, insa, o problema de raport intre informatie, documentarea autorului si fictiune. L-as intreba pe Radu Sergiu Ruba cum a facut documentarea pentru acest roman, pentru ca este vorba despre o zona de activitate foarte delicata, discreta, pentru ca serviciile secrete sunt, orice am spune, secrete", l-a provocat pe autor Olimpiu Nusfelean. El a facut trimitere la John le Carré (David John Moore Cornwell), scriitor englez de romane de spionaj si care a lucrat pentru Serviciul Secret si Secret Intelligence Service al Regatului Unit, la Graham Greene ("Omul nostru din Havana"), pentru ca "acesti autori introduc in romanele lor psihologie, traire, creeaza un univers care tine de evocarea existentei umane" (Olimpiu Nusfelean).

A fost momentul in care a intervenit in discutie Augustin Zegrean, fostul presedinte al CCR. "Radu Sergiu Ruba are o minte stralucita, este un google mai mare decat Google. Si se joaca! Va spun ca foarte multe intamplari din cartea aceasta sunt reale, iar eu le-am deslusit pentru ca intre noi este o relatie permanenta si le stiu. Sunt lucruri care l-au preocupat pe el, i-au torturat viata in unele perioade si de acolo a pornit totul. Eu, in locul lui nu m-as fi apucat sa scriu despre serviciile secrete; la serviciile secrete este o vorba: cine spune nu stie, cine stie nu spune! La serviciile secrete este mult mai dur decat se spune in carte. Cand Curtea Constitutionala a interzis sa mai fie ascultate telefoanele de catre ofiterii de informatii, am aflat ca erau peste 1 000 de ofiteri care numai asta faceau! O mie de ofiteri platiti bine ca sa asculte ce vorbim!... Si aici ne asculta cineva si imi asum ce spun! Si, cand am dat acea decizie, eu am crezut ca am facut un mare serviciu romanilor, dar presa mi-a sarit in cap si m-au declarat dusman al poporului... Ca el s-a apucat acum sa scrie despre asta este normal, pentru ca asta este dezbaterea zilei", a spus Augustin Zegrean.

Radu Sergiu Ruba a intredeschis o fereastra spre lumea din cartea sa, Guantanamo: "Actiunea se petrece in 2015, incepe in prima zi de dupa echinoctiu si se incheie in sambata de Pasti, care in 2015 a fost pe 11 aprilie, iar Pastele a fost pe 12 aprilie, cand a fost Pastele intregii crestinatati. Pagina finala este cu o urmarire la televiziune a pogorarii luminii de la Ierusalim. Si, mai este ceva ce se intampla acolo, dar nu va spun ce!" a creat suspansul autorul romanului Guantanamo. El a vorbit despre personajul sau feminin Medeea, sefa interceptarilor din Divizia de Investigatii Operative (DIO) si care comite, indeplinind un ordin, o mare greseala, facand rau unor oameni, de care isi da seama mai tarziu. "Medeea era foarte pasionata de meseria ei si numai oamenii acestia pot sa aiba revelatii si de asemenea, foarte multe cai ale Damascului. Deci, din revelatia respectiva, din impactul cu ceva de dincolo de ei, care determina o schimbare totala de directie, trebuie sa fi Saul, ca sa mergi pe drumul Damascului, sau Medeea, ca sa poti sa mergi pe drumul Guantanamo", a explicat autorul. In actiune intervine si CIA-ul si inchisoarea sa secreta din Romania, plasata intr-o fosta salina din munti si in care Medeea isi desfasoara activitatea o perioada, dupa care se declanseaza procesul de constiinta al personajului feminin al cartii, care ajunge pana la urma sa se ascunda intr-o manastire din munti. Indiciile oferite de autor celor prezenti la lansarea cartii sale s-au oprit in acest punct al actiunii, iar dezbaterea care a urmat a fost impregnata de spiritul imaginativ propriu unei carti de spionaj.

A fost o seara cu adevarat speciala despre ceea ce se afla dincolo de ceea ce vedem si intelegem.

                                                                             www.bjbn.ro

 

 

 

 

 

 

 

 

0 comentarii2898 vizualizări29 martie 2019




rss 2.0
rss 2.0