Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Joi 25 Aprilie 2024 - 14587
Dezvelirea placii comemorative Emil Rebreanu la Maieru. Lansare de carte si conferinta.

Muzeul "Cuibul visurilor" din Maieru a gazduit marti, 16 aprilie un amplu eveniment dedicat lui Emil Rebreanu, prototipul eroului Apostol Bologa, din romanul "Padurea spanzuratilor" de Liviu Rebreanu. Mai intai a fost dezvelita placa comemorativa Emil Rebreanu, amplasata pe fatada muzeului, realizata cu sprijinul Primariei Maieru. "Dupa ce Maierul a dat tarii o serie de scriitori - Liviu Rebreanu, Iustin Ilies, astazi comuna Maieru reda judetului si tarii un erou, pe Emil Rebreanu, care s-a jertfit pentru fratii lui romani. Cand a vazut ca trebuie sa lupte impotriva aceluiasi neam, impotriva romanilor lui dragi, a dezertat din armata austro-ungara, cu riscul de a fi prins si executat, asa cum s-a si intamplat. Ma bucur mult si pentru aceasta placa comemorativa, amplasata pe Muzeul Cuibul visurilor", a declarat in fata celor prezenti Vasile Bors, primarul comunei Maieru.

Moderatorul intalnirii a fost Ioan Pintea, directorul Bibliotecii Judetene George Cosbuc Bistrita-Nasaud. "Biblioteca Judeteana a fost onorata sa sprijine aparitia editiei a II-a a cartii lui Ioan Lapusneanu <>, pentru ca ea ni-l prezinta pe acest erou al neamului romanesc intr-un mod, as spune, exhaustiv, complet. Cartea este extrem de bine documentata si aduna in ea, practic tot ceea ce este legat de viata si jertfa lui Emil Rebreanu, lucruri care nu pot fi uitate, lucruri care trebuie cunoscute foarte bine!". Ioan Pintea a citat in fata celor prezenti in Muzeul "Cuibul visurilor" fragmente din scrisorile trimise de Emil Rebreanu familiei sale si fratelui sau, Liviu, dar si fragmente din marturiile unor martori ai dramaticei sale executii, dupa ce sublocotenentul Emil Rebreanu a fost capturat in timp ce vroia sa treaca de partea romanilor si a fost judecat sumar si spanzurat la Ghimes - Faget.

O ampla si extrem de consistenta conferinta despre situatia romanilor transilvaneni in Primul Razboi Mondial a sustinut conf. univ. dr. Ion Carja, de la Facultatea de Istorie si filozofie a UBB Cluj-Napoca. "Momentul 14 mai 1917, cand Emil Rebreanu este executat in urma deciziei Curtii Martiale a Brigazii de Honvezi in care fusese inrolat, este un caz cu final tragic de prabusire a simpatiei, a credintei romanilor in bunatatea imparatului. Un caz cu final tragic de prabusire a loialismului dinastic sau a patriotismului romanilor din Imperiul Austro-Ungar fata de imparatul de la Viena. Acest loialism dinastic este o tema care in istoriografia romaneasca a inceput sa fie dezvoltata dupa 1990 si lamureste multe lucruri", si-a deschis profesorul clujean conferinta, in care a explicat cum s-a ajuns ca in a doua parte a razboiului, romanii transilvaneni inrolati in armata cezaro-craiasca sa ajunga sa dezerteze in masa, pe toate fronturile unde luptau, fenomen declansat si de intrarea Regatului Romaniei in razboi.

Moderatorul intalnirii, Ioan Pintea a tinut sa multumeasca familiei scriitorului Ioan Lapusneanu pentru implicarea in proiectul reeditarii cartii "Emil Rebreanu - eroul de la Ghimes-Faget". La eveniment a fost prezenta si Ioana Lapusneanu, fiica scriitorului Ioan Lapusneanu. "Aceasta este o zi a cartii, o zi a credintei, o zi a istoriei" a punctat ea. Au vorbit despre semnificatia reeditarii acestei carti si scriitorii maiereniIcu Craciun si Iacob Narosi, la randul lor autori ai unor studii dedicate familiei si operei lui Liviu Rebreanu, caruia i-a fost dedicata infiintarea Muzeului "Cuibul visurilor" din Maieru.La final, cei prezenti au urmarit un scurt documentar videorealizat la Biblioteca Judeteana "George Cosbuc" Bistrita-Nasaud, dedicat lui Emil Rebreanu si scriitorului Ioan Lapusneanu, autorul cartii "Emil Rebreanu - eroul de la Ghimes-Faget".In documentar au fost inserate si imagini de la comemorarea lui Emil Rebreanu, organizata in cursul anului 2017 de Biblioteca Judeteana "George Cosbuc" la Ghimes-Faget, la mormantul acestuia.

 

         www.bjbn.ro

 

0 comentarii3633 vizualizări17 aprilie 2019




rss 2.0
rss 2.0