Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Vineri 10 Iulie 2020 - 16806 vizitatori azi
ENIGMA.

Intr-o dimineata frumoasa de septembrie, Ruta-pisicuta, Duta-vrabiuta si Lus-Labus primira hrana cu mult mai devreme decat altadata. Observasera ei ca Baiatul cel cuminte se pregateste de ceva deosebit si ca, ori de cate ori i se dadea prilejul, isi proba ghiozdanul nou prin curte ca sa-l poata vedea si ei. Era atat de mandru si de vesel, incat prietenii lui incepura sa intre la banuieli. Ruta-pisicuta era nelinistita. Se gandea ca baiatul cel cuminte se va muta in alt sat sau la oras. Duta-vrabiuta presupuse ca el ar pleca la bunici. Iar Lus-Labus crezu, nici mai mult, nici mai putin, ca baiatul cel cuminte isi lua ghiozdanul cel nou ca sa-si puna in el pestii pe care ii va prinde din apa Gersei, stiind ca plasa pe care a avut-o i s-a rupt.

In dimineata aceea, prietenii Baietelului cel cuminte il zarisera cu ghiozdanul pe spate si imbracat cu niste haine deosebite, cum nu l-au mai vazut pana atunci. Lus-Labus astepta in zadar ca sa-l cheme la pescuit. "Poate are alt prieten", isi zise el, retragandu-se mahnit in cusca lui. Peste cateva clipe, Baiatul cel cuminte iesi impreuna cu mama lui. Prietenii lui tinura imediat un sfat.

- Ceva se intampla, zise Lus-Labus morocanos.

            - Dar daca l-am suparat cu ceva? se intreba Ruta-pisicuta.

            - Degeaba ne tot intrebam si ne chinuim, unii pe altii, zise Duta-vrabiuta. Eu am o propunere...

            - Care? intrebara ceilalti in cor.

            - Ce-ar fi daca m-as lua pe urmele lui?

            - Altceva tot nu-i de facut! zise ganditoare Ruta-pisicuta. Du-te si adu-ne cat mai repede vesti!

            Vrabiuta isi lua zborul. Dupa catva timp, il recunoscu pe Baiatul cel cuminte in mijlocul unui grup de copii care se indreptau spre scoala. "Din primavara n-am mai vazut atatia copii in curtea scolii", isi zise Duta-vrabiuta. Dar daca?..." Si cu acest gand porni mai departe pe urmele Baiatului cel cuminte, pana cand acesta se pierdu inauntru. Duta-vrabiuta zbura nelinistita si curioasa din geam in geam si, intr-un tarziu, il descoperi pe Baiatul cel cuminte intr-o banca plina de carti si de flori. Baiatul cel cuminte lua o carte frumoasa si o rasfoi. Era nespus de fericit! Duta-vrabiuta ar fi vrut cu tot dinadinsul sa vada si ea, dar isi lua gandul. Isi aminti de Ruta-pisicuta si de Lus-Labus. "Ma duc sa le dau vestea cea mare!", isi zise ea, si zbura cat o tineau arupile spre casa.

            Ruta-pisicuta si Lus-Labus o asteptau cu sufletul la gura.

            - Ei? o intampina Ruta-pisicuta.

            - Ce ai aflat? intreba si Lus-Labus.

            Duta-vrabiuta se aseza langa ei, apoi le spuse:

- Baiatul cel cuminte e scolar!

            - Ce repede a trecut timpul! zise Ruta-pisicuta ganditoare.

            Duta-vrabiuta le povesti cu lux de amanunte tot ce a vazut, apoi s-au dus cu totii la locurile lor si asteptau... Cand Baiatul cel cuminte intra pe poarta, nimeni nu se clinti de la locul sau. Baiatul cel cuminte statu o clipa nedumerit, apoi se duse la cusca cea noua a lui Lus-Labus:

- Hei, prietene, am o veste mare pentru tine! zise baiatul fericit. Sunt scolar! Sunt scolar! striga el sarind prin curte.

            Cainele iesi din cusca voios si incepu sa faca tumbe, de bucurie ca n-a fost dat uitarii asa cum crezuse el. Intr-o clipita li se alaturara si Ruta-pisicuta si Duta-vrabiuta. Sareau si se bucurau nespus de mult. Cand ostenira, Baiatul cel cu-minte le arata abecedarul. Ce frumosera! Au petrecut acolo mult timp. De atunci, in fiecare zi, prietenii Baiatului cel cuminte il asteptau cu nerabdare sa se intoarca de la scoala.

- Parca e mai frumos de cand Baiatul cel cuminte e scolar! zise Lus-Labus.

            - Stim atatea lucruri frumoase, se auzi si Ruta-pisicuta...

 

                        Iar eu ma furisam ades

                        In umbra vechiului pridvor,

                        De unde, cu migala, creionam

                        Pentru voi, copii, faptele lor!

 

 

 

Radu Baes.

 

0 comentarii2450 vizualizări10 septembrie 2019
rss 2.0
rss 2.0