Invatamant-Educatie Marti 19 Iunie 2018 - 7710 vizitatori azi
Imaginea Colegiului National "Andrei Muresanu" reflectata in presa bistriteana.(din 1928)

Colegiul National "Andrei Muresanu" si-a creat  de-a lungul anilor o reputatie bine-cunoscuta, iar dupa articlolele mentionate mai jos, veti observa cum inca de la inceputul infintarii acestei unitati de invatamant presa a scris doar cuvinte de lauda atat despre elevi cat si despre profesori.

Despre aceasta scoala cu prestigiu avem informatii inca din anul 1928, un prim articol ne demonstreaza cum liceul si-a castigat statutul de scoala cu prestigiu prin lucruri mici, intai indemanarea profesorilor de a-i face pe copii sa invete, apoi micile spectacole, serbari, infiintarea unui cor care a adus multe distinctii, numeroase diplome si medalii, etc.

Un articol are ca subiect  incheierea anului scolar si exprima intr-un mod foarte direct performantele elevilor si stradania profesorilor: "Scoala primara de stat "Andrei Muresianu" din orasul nostru si-a tinut serbarea de incheiere a anului scolar in ziua de 24 iunie in asistenta Corpului Didactic, al elevilor si al unui public numeros. Dupa un program select cu declamari si coruri, executate de elevi cu multa pricepere, directorul I. Costea expune asistentilor, in linii generale toata activitatea desfasurata in anul scolar incheiat, multumind totodata tuturor acelora care au dovedit un interes viu fata de scoala, ajutand astfel pe invatatori sa isi desavarseasca opera lor de luminare sufleteasca a acestora, cari, ca maine, vor intari si improspata cu puteri noi societatea Romaniei intregite"

Ne putem mandri inca de pe atunci cu un adevarat renume: "Totul spunea ca elevii au muncit cu sarguinta in cursul anului, iar invatatorii si-au facut pe deplin datoria lor de invatatori". Nu as fi putut gasi o incheiere mai buna ca aceasta: "Remarcam cu placere ca scoala primara a statului din Bistrita a stiut sa tina piept activitatii celorlalte institutii culturale streine cu acelas grad, din localitate iar in privinta progresului realizat dupa rasboiu incoace este intaia scoala primara din judet!"

Un alt articol care merita citit  vorbeste depre cum elevii scolii primare de stat nu erau doar buni la invatatura, erau si foarte buni la suflet, acestia au organizat o serbare de Craciun, in iarna anului 1928, pentru a ajuta copii saraci: Scoala primara de stat a organizat azi ( Sambata ) in sala Gewerbeverein o productie scolara in legatura cu sarbatoarea pomului de Craciun in folosul copiilor saraci. Programul bine compus, constand din cantece, declamari si o ferrie nationala, a fost foarte bine reusit. La sfarsit s-au distribuit copiilor saraci o multime de daruri. Si cu aceasta ocazie am putut vedea ca intreg corpul didactic de la scoala primara din loc, munceste cu dragoste si ravna la desvoltarea culturala a genertiei de maine. La sfarsitul programului s-au impartit o multime de daruri copiilor saraci, ca: ghete, stofe, ciorapi in valoare de peste 300.00 lei  .Totul ne-a lasat impresia ca la aceasta scoala se munceste cu multa dragoste iar corpul didactic este la inaltime.

Alt mod prin care elevii Scolii primare urbane de stat de atunci invatau erau excursiile (mult mai reduse decat in ziua de azi), o astfel de excursie la Ocna-Dejului a fost foarte bine-primita de elevii insetati de cunoastere care vroiau  sa vada si alte locuri din tara si erau entuziasmati cand aveau parte de o asemenea excursie, care azi este un eveniment

obisnuit dar care atunci avea un impact major asupra elevilor: Corpul didactic de la scoala primara urbana de stat "Andrei Muresianu" a facut in ziua de 7 Noiembrie o excursiune cu elevii si elevele cursului superior condusi de domnul director I.Costea,  inst. Nicolae Stancu, d-na capitan Puscariu si d-soara A.Rebreanu-institutoare, la Ocna-Dejului unde au vizitat salinele din localitate. Excursionistii au plecat in camioane la Dej,  unde au fost primiti in mod foarte placut de Revizorul scolar. Excursiunea a fost mult edificatoare pentru elevi, cari au prea putina ocaziunea a se deplasa in locuri necunoscute, mai ales in timpurile de azi, cand scumpetea e atat de excesiva.

Un merit considerabil in crearea unei reputatii care sa dainuie mult timp  l-au avut elevii care faceau parte din corul scolii, care au incantat publicul bistritean de nenumarate ori prin reprezentatiile lor si au adus multe premii si cuvinte de lauda scolii si profesorilor care i-au instruit: Societatea corala "Iacob Muresanu" a dat in data de 24 martie 1930 la ora 9 seara in sala Gewerbeverein, un mare concert, urmat de comedia "Chiriasul". De astadata publicul romanesc bistritean a putut sa asiste la cel mai reusit concert al societatii corale, presidata cu multa insufletire de domnul  Dr. Iulian organizat si inchegat cu elemente valoroase si pricepute , formand un ansamblu disciplinat. Prin concertul de saptamana aceasta tineretul nostru muzical, care a dovedit multa insufletire pentru arta muzicii romanesti, a castigat simpatia si exceptionala apreciere a publicului bistritean. S-au interpretat piesele: "Trubadurul", "Faust", "Mama lui Stefan cel Mare" etc.  

Alte activitati care au facut ca scoala sa fie un loc mult mai primitor au fost zilele de celebrare a diferitelor evenimente: Ziua de 16 Octomvrie 1935 , in care Majestatea Sa Regele Carol II implinit 42 de ani, a fost sarbatorita si la Scoala primara "Andrei Muresanu".Un alt articol descrie o serata artistica foarte bine reusita: Elevele scolii primare de stat, instruite fiind de corpul didactic, au jucat: "Legenda Florii Soarelui", au dansat, a fost prezent  si corul scolii. Serata a fost bine vizitata si prin aceasta productie scoala a dat dovada ca inainteaza pe cale culturala.

          Asadar, Colegiul National "Andrei Muresanu" are un trecut semnificativ, mii de copii au fost instruiti aici de-a lungul anilor, au avut parte de momente deosebite alaturi de colegi si de profesori, au invatat si au luat premii care pastreaza inca amintirea acelor vremuri demult apuse.

 

    Sursa: Ziarul Saptamana, Anii 1928-1935-Arhivele statului.

 

 

 

  Cristiana Chiuzan

  Reporter de liceu la ziarul CNAMonline. 

  

 

 

1 comentariu2408 vizualizări28 aprilie 2012
rss 2.0
rss 2.0