Adevarul umbla cu capul spart.          -          Cine cuteaza sa spuna adevarul poate lesne umbla batut, ca marul.          -          Adevarul invinge orice.          -          Copiii ?i nebunii spun adevĂrul.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Joi 18 Octombrie 2018 - 21130 vizitatori azi
Prutul este o prapastie!

Recentul summit intre UE si tarile din Parteneriatul Estic a transmis un semnal clar: Republica Moldova trebuie sa mai astepte cu integrarea in Uniune. Intervievat de Deutsche Welle, Johannes Hahn, comisarul european pentru Politica de Vecinatate si Negocierile de Extindere, a spus:

"(Moldova, Ucraina si Georgia) au incheiat deja un acord de asociere cu UE. Acesta include un acord de comert liber foarte cuprinzator. Acum, accentul trebuie sa se puna pe implementarea si aplicarea efectiva a lucrurilor care au fost convenite. Este, deci, vorba despre a face. Daca reusim acest lucru impreuna cu partenerii nostri din est, impactul asupra nivelului de trai al oamenilor din aceasta regiune va fi imediat. Perspectiva stabilitatii, prosperitatii si pacii s-ar imbunatati. Cred ca asta conteaza cu adevarat pentru cetatenii acestor tari."

Prin urmare, nu conteaza ceea ce conteaza, ci conteaza ceea ce crede dl. Hahn! Pozitia Comisiei este fara echivoc!

Pe de alta parte, presedintele Iohannis a declarat, la sfarsitul summit-ului:

"Moldova este clar angajata pe calea europeana si, deocamdata, are Acordul de Asociere si toata legislatia secundara care decurge acolo, intre timp, este perfectata, dar trebuie toate acestea implementate si parcursul Moldovei trebuie consolidat. Dupa care, Moldova trebuie ea sa se hotarasca daca vrea sa inceapa un parcurs care duce spre Uniunea Europeana sau nu. O scurtatura via unirea cu Romania cred ca nu este o cale foarte fezabila in acest moment."

Presedintele Iohannis este deja celebru pentru laconismul sau. Totusi, formularea "cred ca nu este o cale foarte fezabila in acest moment" spune mai multe decat ar fi vrut sa transmita. Exprimarea este intentionat incurcata si menita mai mult sa inchida un subiect sensibil.

De fapt, sensul cuvintelor presedintelui a fost: "Europa nu doreste, nici in acest moment si nici intr-o perspectiva rezonabila, unirea Romaniei cu Republica Moldova." Subliniez: Europa nu doreste!

Nu ma pronunt asupra rolului pe care l-a jucat sau a trebuit sa il joace presedintele la acest summit. Ma rezum sa intreb: de ce nu e fezabila?

Argumentul banal este slaba dezvoltare economica a Republicii de peste Prut. El nu explica, insa, de ce nu se ofera un orizont de timp care ar putea sustine entuziasmul pro-european la Chisinau.

Argumentul mai putin banal este conflictul transnistrean - UE nu vrea sa ia in brate o bomba care zace, neexplodata, de peste doua decenii. Dar, cum nimic nu e intamplator, chiar zilele trecute, la o noua runda de negocieri in formatul 5+2, s-au anuntat "progrese substantiale" dupa cativa ani de discutii sterile.

In fine, argumentul complex ar putea fi legat de insistenta cu care se discuta, de cateva luni, la Bruxelles si in alte capitale europene, despre Balcanii de Vest. Interesul europenilor s-a focalizat, relativ brusc, pe o regiune care e aproape enclavata in Uniune si in care se pastreaza nu doar resentimente nationaliste, ci si structuri de contrabanda si crima organizata care au ramificatii in intreaga Europa. In aceasta regiune, UE pare sa porneasca un experiment. Europenii vor mai degraba sa-si "asigure spatele" decat sa se aventureze in spatiul ex-sovietic.

Ce poate face Romania? Primul lucru, care ar fi trebuit facut demult, este de a fi "atractiva" pentru cetatenii Moldovei, dincolo de sentimente, simboluri si poduri de flori. Primum vivere! Nimeni nu vrea sa uneasca doua saracii!

Al doilea lucru este ca, la nivelul clasei politice, cat mai multa lume trebuie sa inteleaga ca afirmarea unei vointe hotarate in favoarea unirii este indispensabila. Unirea nu se va intampla maine. Dar ea se va intampla, candva, numai si numai daca noi vom continua sa spunem cu fermitate: Da, vrem sa ne unim cu fratii de peste Prut intr-o singura tara!

In acest moment, Romania este slaba si sfasiata. Deciziile importante pentru noi nu se iau la Bucuresti, ci prin alte capitale. Dar, la momentul oportunitatii istorice, nu trebuie sa se poata spune ca Romania a uitat si a parasit Republica Moldova.

 

Europarlamentar Laurentiu Rebega

Vicepresedinte al Grupului Europa Natiunilor si Libertatii

0 comentarii1414 vizualizări05 decembrie 2017
rss 2.0
rss 2.0