Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Vineri 14 Iunie 2024 - 14587
Republica Moldova, prioritate pentru parlamentari.

Platforma Civica Actiunea 2012 a depus in Parlament pachetul legislativ care va face din Republica Moldova o prioritate a statului roman. Evenimentul s-a desfasurat miercuri, in cadrul unei conferinte de presa organizate in parteneriat cu Comisia Camerei Deputatilor pentru comunitatile de romani din afara granitelor tarii.

 Printre initiatorii Legii cadru privind reglementarea statutului cetatenilor Republicii Moldova pe teritoriul Romaniei se regasesc 36 de senatori si deputati din partea tuturor partidelor politice: Peia Ninel, Savoiu Ionut, Iane Ovidiu, Croitoru Catalin, Bumbu Octavian, Nita Emil, Adam Ioan, Ochi Ion, Bogdan Diaconu, Suciu Matei din partea PSD, Craciunescu Grigore, Dolha Mircea, Ciurariu Florin de la PNL, Raetchi Ovidiu si Coman Gheorghe din partea PC, Petru Movila, Gunia Dragos, Ardeleanu Sanda-Maria, Turcan Raluca, Andreea Paul, Bogdanici Camelia de la PDL, Grecea Maria, Ciobanu Liliana, Minca Liliana, Fonta Nutu, Bujor Marcel de la PP-DD, Remus Cernea de la Partidul Verde, parlamentarii neafiliati Aurelian Mihai, Marian Ion Cristinel, Tanase Razvan, Tararache Mihai, Dumitru Ovidiu-Ioan, Bucur Constantin Alin, Eugen Tomac, Puscas Iacob, precum si un reprezentant al minoritatilor nationale, Mircovici Niculae.

 Bogdan Diaconu, vicepresedintele Comisiei Camerei Deputatilor pentru comunitatile de romani din afara granitelor tarii, a declarat in acest context ca initiativa legislativa aduce mai aproape Republica Moldova de Romania si reprezinta, totodata, un pas esential in procesul reunificarii celor doua state romanesti.

 "Consider aceasta initiativa ca fiind o incercare de redare a romanilor de dincolo de Prut a drepturilor de care ar fi trebuit sa beneficieze dintotdeauna. A te bucura de aceleasi drepturi de care se bucura fratii tai, chiar daca unii au avut sansa istorica de a se numi cetateni romani la ei acasa, ar fi o reusita mai presus de orice critica adusa de scepticii sau criticii politici", a precizat un alt membru al Comisiei Camerei Deputatilor pentru comunitatile de romani din afara granitelor tarii, Aurelian Mihai.

 Co-presedintele Platformei Civice Actiunea 2012, Eugen Popescu, a subliniat necesitatea adoptarii de catre toti parlamentarii a initiativei depuse. "Este o datorie a tuturor celor care reprezinta statul roman in Parlament sa voteze acest set de masuri prin care cele doua state romanesti se vor armoniza pentru ca, in final, sa ajungem la ceea ce ne dorim, la reunirea lor, dupa modelul german", a mentionat acesta.

 Principalele prevederi ale initiativei legislative vizeaza crearea unei institutii in subordinea primului ministru, care sa coordoneze strategiile pentru cel de-al doilea stat romanesc, obtinerea mai usoara a vizelor de intrare in Romania de catre cetatenii Republicii Moldova, dar si integrarea basarabenilor in viata socio-culturala din Romania.

 Pentru sustinerea proiectului legislativ, voluntari ai Platformei Civice Actiunea 2012 au strans 117.481 de semnaturi din toate judetele tarii, in cadrul campaniei "Aducem Basarabia acasa", desfasurata in perioada aprilie-august 2013.

 

 Platforma Civica Actiunea 2012             

     20 noiembrie 2013

0 comentarii3374 vizualizări20 noiembrie 2013
rss 2.0
rss 2.0