Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Luni 15 Iulie 2024 - 14587
Sustin Unirea cu Romania. Romanii cer ReUnirea la Alba Iulia.

Ziua de 1 Decembrie, Ziua Nationala a Romaniei, a fost marcata printr-un amplu program de manifestari la Chisinau. Un imens lant uman s-a format in jurul cladirii Guvernului si 95 de lampioane au fost aprinse in Piata Marii Adunari Nationale, simultan cu cele 95 lansate in alta capitala a Unirii, la Alba Iulia.

    Majoritatea tineri, organizatorii manifestatiei au cerut in fata Guvernului grabirea proceselor de unire care au loc in acest moment. Pe un banner lung de 30 de metri era scris mesajul "Unirea face Puterea".

     "Suntem bucurosi ca primim din partea clasei politice, dar si a societatii civile din Romania semnale pozitive cu privire la accelerarea procesului de Reunificare. Ca un raspuns la acest entuziasm am intins astazi o hora in jurul Guvernului: sa aratam ca vrem sa fim parte a Romaniei, in interiorul acelorasi granite", a declarat Cristina Zelinschi, reprezentant al Platformei Civice Actiunea 2012, originara din Sangerei.

    In fata cladirii Ambasadei Romaniei, unionistii au cantat imnul "Desteapta-te romane". "Sper sa fie cat mai curand iarasi imnul national al oamenilor de pe cele doua maluri ale Prutului. Ne vom regasi in marea familie romaneasca, o simt" a declarat, vizibil emotionat, Marin Romanciuc, veteran de razboi in varsta de 85 de ani.

    Acesta este primul an cand la Chisinau au loc manifestari dedicate Zilei Nationale a Romaniei pe tot parcursul zilei, dupa un program similar cu cele din marile orase romanesti. Serbarile au inclus depuneri de coroane, activitati sportive, concerte si spectacole. Evenimentele au fost desfasurate de mai multe organizatii precum Platforma Civica Actiunea 2012, Forul Democrat al Romanilor din Republica Moldova, Consiliul Unirii, Radio Chisinau si Ambasada Romaniei.

 

.

 

         Platforma Civica Actiunea 2012, o coalitie de organizatii nonguvernamentale unioniste, s-a implicat anul acesta, alaturi de autoritatile locale, in organizarea programului oficial al Zilei Nationale de la Alba Iulia. Participantii veniti din toate colturile tarii in Cetatea Unirii au luat parte, cu aceasta ocazie, la momente dedicate tricolorului si Basarabiei.

           Unionistii s-au intalnit la Obeliscul lui Horea, Closca si Crisan, iar mai apoi au fost prezenti la depunerea solemna de coroane, afisand mesaje menite sa aminteasca faptul ca Unirea nu este intreaga fara Basarabia. Sub genericul "Uniti sub tricolor", s-a desfasurat o defilare cu steaguri tricolore de mari dimensiuni la Poarta a IV-a si Poarta a III-a, cu obiectivul de a semnala importanta simbolurilor nationale pentru romani.

          Momentul culminant a fost la ora 18:50, cand 95 de lampioane au fost lansate concomitent in doua capitale ale Unirii de la 1918: Alba Iulia si Chisinau. Aceasta actiune a avut loc in contextul necesitatii reintregirii nationale dupa 95 de ani de la Marea Unire.

          "Faptul ca suntem prezenti in fiecare an la Alba Iulia pe 1 Decembrie demonstreaza ca nu am uitat de idealul strabunilor nostri, cel de reintregire a neamului. Dorinta romanilor de a transforma Basarabia intr-o prioritate nationala este tot mai vizibila, inclusiv prin manifestarile de azi, de la Chisinau" a declarat Mihai Nicolae, co-presedintele Platformei Civice Actiunea 2012.

           Amintim faptul ca pe scena din Piata Cetatii au fost prezenti Lautarii din Chisinau, cu un concert extraordinar de muzica populara, "Dorul Basarabiei", sub orchestra maestrului Nicolae Botgros. In acest mod, reprezentantii administratiei din Chisinau, oras infratit cu Alba Iulia, si-au exprimat aprecierea fata de participantii la Sarbatoarea Unirii.

 

 

Platforma Civica Actiunea 2012                                                                         1 Decembrie 2013

2 commentarii3353 vizualizări01 decembrie 2013
rss 2.0
rss 2.0