Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Vineri 27 Ianuarie 2023 - 14587
3 din 4 elevi nu stiu cum trebuie sa circule pietonii in orase.

Trei din patru elevi de clasa a III-a nu stiu cum trebuie sa circule corect pietonii in orase, aproximativ 35% dintre acestia nu stiu cum pot recunoaste un politist, iar peste 37% nu stiu cand trebuie sa se adreseze organelor de politie. Acestea sunt principalele concluzii ale studiului coordonat de psihologii Nicoleta Burlacu si Ana Irina Ionescu, de la Asociatia "Impreuna Pas cu Pas", studiu care face parte din proiectul educational "Ora de Educatie Rutiera".

            Acelasi sondaj arata ca peste 95% dintre copiii chestionati recunosc care este semnul de circulatie care te anunta ca poti traversa pe trecerea de pietoni, aproape 70% stiu care sunt cele doua culori pentru semaforul destinat pietonilor, iar 81,6% cunosc semnificatia termenului de "pieton". Mai mult decat atat, 3 din 4 elevi stiu care sunt locurile in care se pot juca in siguranta,  insa aproape 50% dintre acestia nu stiu la ce culoare a semaforului autovehiculele trebuie sa astepte.

Proiectul "Ora de Educatie Rutiera" este initiat de Asociatia Profesionala a Politistilor Locali "A.I. Cuza" si Directia Generala de Politie Locala Sector 3 in parteneriat cu Asociatia "Impreuna Pas cu Pas" si Asociatia "Inovart", cu sprijinul Primariei Sectorului 3 si al Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti, in perioada 10 noiembrie - 5 decembrie 2014, in 12 scoli din sectorul 3 al Capitalei. Proiectul, la care participa 1.100 de elevi, are menirea de a-i ajuta pe copii sa-si insuseasca regulile de circulatie corect si sa le respecte, in contextul in care tara noastra a inregistrat a doua cea mai mare rata a deceselor din cauza accidentelor rutiere din Uniunea Europeana. Organizatorii vor realiza un al doilea studiu pe acelasi esantion, dupa ce elevii vor parcurge cursul, pentru a calcula impactul real pe care l-a avut proiectul educational asupra acestora. Pe tot parcursul proiectului vor fi impartite in trafic 15.000 de fluturasi informativi, avand drept scop constientizarea soferilor, iar "Ora de Educatie Rutiera" va fi extinsa pe viitor in mai multe scoli din Romania.

"In urma studiului am reliefat cateva concluzii ingrijoratoare: chiar daca majoritatea elevilor recunosc semnele de circulatie - mai ales cele care le sunt direct adresate - peste 75% dintre ei nu stiu cum trebuie sa circule pietonii in orase. Scopul proiectului este sa le oferim copiilor o educatie rutiera corespunzatoare si sa contribuim la reducerea numarului de accidente in care sunt implicati, in genere, pietonii. Ne dorim foarte mult sa extindem proiectul educational in mai multe scoli din Romania, iar grupul nostru initial de 1.100 de elevi sa se extinda la peste 30.000 de elevi in viitorul apropiat", declara psihologul Nicoleta Burlacu, presedintele Asociatiei "Impreuna Pas cu Pas", coordonatorul studiului.

Chestionarul a fost aplicat elevilor de clasa a-III-a, in perioada 10-21 noiembrie 2014,  totalizand un numar de 386 elevi din 7 scoli din Sectorul 3, fiind un studiu partial, care are drept scop verificarea cunostintelor acestor elevi cu privire la recunoasterea semnelor de circulatie, utilitatea si rolul lor, precum si rolul unui politist in raport cu pietonii. Dificultatea chestionarului este medie, continand un numar de 10 intrebari, o parte fiind intrebari de tip grila si o parte cu raspuns deschis. La finalul proiectului, specialistii vor rezultate cantitative, calitative si comparative. Rezultatele obtinute pana in acest moment sunt cantitative, fara a putea fi folosite in alt scop decat informativ.

Sponsorul principal al proiectului " Ora de Educatie Rutiera" este Bucuresti Mall (Anchor Group). Website-ul proiectului este www.oradeeducatierutiera.ro.

 

Persoana de contactNicoleta Burlacu - psiholog

Presedintele Asociatiei "Impreuna Pas cu Pas"

office@aipp.ro

0741.050.473

 

Liviu Zorila - Manager de proiect

Sef Birou Managementul Proiectelor

Directia Generala de Politie Locala Sector 3

Liviu.zorila@politialocala3.ro

0736.000.737

Transmite,

Dr. Tanase Tasente

Director General

Plus Communication

 

 

 

 

0 comentarii3262 vizualizări24 noiembrie 2014
rss 2.0
rss 2.0