Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Vineri 29 Martie 2024 - 14587
Jurnalistii din Republica Moldova si Romania, reuniti la Bucuresti.

Peste 70 de jurnalisti din Republica Moldova si Romania s-au regasit la masa dezbaterilor la Bucuresti, in cadrul unui eveniment dedicat in exclusivitate lor. La  prima editie a Reuniunii jurnalistilor Romani din Republica Moldova, organizata de Alianta Internationala a Jurnalistilor Romani (AIJR) si Platforma Unionista Actiunea 2012 in perioada 23-25 ianuarie, discutiile au vizat trei teme centrale: "Republica Moldova si Romania: valori si interese comune", "Presa si puterea. Presa de investigatie" si "Presa si identitate: spatiu informational comun".

 In prima zi a reuniunii, jurnalistii din Republica Moldova au putut vizita mai multe redactii din presa centrala, de stat sau private: TVR, Radio Romania, Europa FM, Adevarul, Digi TV, Hotnews si Realitatea TV. Gazdele le-au impartasit acestora modalitati de lucru in mass-media din Romania, aspecte de politica editoriala si nu in ultimul rand, problematica eticii profesionale si codul de conduita profesionala.

 Zilele de sambata si duminica au fost dedicate unor ample dezbateri si workshop-uri, in cadrul carora participantii la eveniment au accentuat ca este nevoie de o mai mare prezenta a institutiilor media de limba romana peste Prut si ca situatia geopolitica din regiune indica o forma de agresiune informationala care atenteaza la valorile romanesti. In acest context, reprezentantii mass-media au identificat o serie de solutii care sa previna astfel de probleme si sa contribuie la consolidarea unui spatiu informational comun intre cele doua maluri ale Prutului.

 Reflectarea reciproca a subiectelor de presa intre Bucuresti si Chisinau, dominatia de catre institutiile de media rusesti pe piata de profil din Republica Moldova, probleme de conduita si etica profesionala privind eliminarea stereotipurilor si a prejudecatilor care circula intre cele doua maluri de Prut sunt alte subiecte care au generat dezbateri in randul celor prezenti la reuniune. Totodata, o atentie deosebita a fost acordata presei de investigatie si rolului sau esential in functionarea statului de drept, precum si relatiei acesteia cu puterea.

 Alaturi de jurnalisti, la discutii au participat experti mass-media, oameni politici de la Chisinau si Bucuresti, precum si diplomati. Organizatorii au dedicat aceasta prima editie a reuniunii jurnalistilor de pe ambele maluri ale Prutului exceptionalului ziarist si aparator al limbii romane Constantin Tanase, fondatorul publicatiei "Timpul" de la Chisinau, care a trecut in nemurire la finalul anului trecut.

 

0 comentarii2926 vizualizări26 ianuarie 2015




rss 2.0
rss 2.0