Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Joi 18 Aprilie 2024 - 14587
Socacita - rol de seama la praznic, actor al dezvoltarii durabile zi de zi.

Sa (re)cunoastem rolul femeilor in dezvoltarea comunitatilor rurale. In contextul promovarii identitatii locale prin implementarea proiectului "SOCACITELE - bucataresele comunitare - pastratoare, promotoare si creatoare in artele culinare rurale traditionale", Fundatia Progress propune publicului larg o reflectie asupra rolului pe care femeile din satele bistritene l-au avut si il au in comunitatile rurale, precum si asupra contextului de viata ce le determina sansele de a contribui la dezvoltarea durabila. Pentru a sustine aceasta reflectie, Fundatia Progress a colectat 32 povestiri de viata de la socacite si gospodine din Rodna, Feldru, Rebrisoara, Bistrita si invita publicul larg sa participe la proiectia acestora in data de 27.11.2015, ora 10:00, la sediul redactiei Rasunetul. Proiectia povestirilor va fi urmata de o scurta dezbatere pe tema egalitatii de sanse si a dezvoltarii durabile.

Din datele statistice existente la nivel national, 51,3% din totalul populatiei tarii este reprezentat de femei, iar 56,1% din totalul populatiei feminine se regaseste in mediul rural, ocupata cu agricultura de subzistenta in forma lucratorilor familiali neremunerati. Astfel, multe femei din satele Romaniei intretin gospodaria, asigura stabilitatea familiei si, prin ansamblul familiilor, contribuie la bunastarea comunitatii. Cu toate acestea, femeile din mediul rural au mai putine oportunitati de a-si realiza si folosi intregul potential, iar rolul lor in dezvoltarea comunitatilor nu este capitalizat. Totusi, egalitatea de sanse este o pre-conditie pentru dezvoltarea durabila a comunitatilor rurale, iar printre masurile de garantare a acestei egalitati se numara accesul la formare, accesul pe piata muncii si cultivarea respectului fata de rolul fiecarei parti in dezvoltarea societatii.

In semn de recunoastere a importantei activitatii femeilor din satele bistritene, fie ele socacite sau simple gospodine, Fundatia Progress a organizat o serie de ateliere de povestiri in Rodna, Feldru, Rebrisoara si Bistrita, in cadrul carora au fost inregistrate 32 povestiri de viata, invataminte trecute de la mame la fiice, dar si reflectii despre rostul femeii la sat. Cateva dintre aceste povestiri vor fi prezentate publicului larg bistritean in format video, printr-o proiectie la sediul redactiei Rasunetul, in data de 27.11.2015, ora 10:00. Colectia completa de povestiri va fi disponibila si online, pe site-ul proiectului www.socacite.ro.

"Desi pentru noi a avut 32 chipuri si a spus 32 povestiri diferite, femeia din satele bistritene s-a aratat a fi aceeasi. Copil ce se bucura de viata, gospodina calita prin munca, mama plina de grija si o minunata povestitoare. Ascultati-o si veti vedea: femeia din mediul rural este mai mult decat un stalp al casei. Cu multa modestie si prin truda de zi cu zi, femeile sunt artizani ai resurselor pentru dezvoltare locala. Pentru o buna pretuire, se cuvine sa le cunoastem povestea", spune Gheorghe Crisan, managerul proiectului.

***

"SOCACITELE - bucataresele comunitare - pastratoare, promotoare si creatoare in artele culinare rurale traditionale" este un proiect implementat de Fundatia Progress si finantat prin Granturile SEE 2009-2014, in cadrul programului PA17/RO13 "Promovarea diversitatii in cultura si arta in cadrul patrimoniului cultural european". Proiectul are un buget de 65.500 Ron si o perioada de implementare de 11 luni (Aprilie 2015 - Martie 2016).

Fundatia Progress este o organizatie neguvernamentala infiintata in 1996 in Bistrita, judetul Bistrita-Nasaud, ce piloteaza initiative locale in domeniul educatiei/formarii, incluziunii si dezvoltarii comunitare pe care le scaleaza apoi, la nivel national, drept bune practici, inovatoare si de impact, folosind bibliotecile publice ca centre de invatare pe tot parcursul vietii si centre de inovatie sociala pentru a ajunge la orice grup social, in special la cele marginale.



Persoana de contact: Ramona Sinca, Responsabil comunicare

 0735-678-011       socacite@progressfoundation.ro

0 comentarii2807 vizualizări24 noiembrie 2015




rss 2.0
rss 2.0