Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Vineri 19 Aprilie 2024 - 14587
OGU pentru modificarea legilor electorale mentine riscul umilirii romanilor din strainatate la alegerile parlamentare.

Guvernul Romaniei, prin Ministerul Afacerilor Externe, in parteneriat cu Autoritatea Electorala Permanenta si Ministerul pentru Consultare Publica si Dialog Civic, a initiat un proiect de modificare a legilor electorale prin ordonanta de urgenta[1]. Ieri, 23.08.2016, MAE, AEP si MCPDC au organizat o consultare publica cu organizatii ale societatii civile privind OUG-ul propus, la care Initiativa Romania a participat.

Initiativa Romania a solicitat in cadrul intalnirii si solicita si public Guvernului urmatoarele completari in ordonanta propusa:

1.  Eliminarea legaturii dintre anuntarea datei alegerilor si a termenului limita de inscriere in Registrul electoral, precum si prelungirea consistenta a acestui termen. La ora actuala, conform prevederilor legale, Guvernul va anunta data alegerilor cu cel mult 3 luni inainte de alegeri, adica cel tarziu la jumatatea lunii septembrie. Asadar, peste circa doua saptamani, romanii din strainatate nu se vor mai putea inscrie in Registrul electoral;

2. Scaderea de la 100 la 50 a numarului de votanti necesar pentru infiintarea de noi sectii de votare. La ora actuala, doar 1.521 de persoane din diaspora au solicitat infiintarea si votul in noi sectii si in doar 3 tari exista mai mult de 100 de persoane cu aceasta optiune. Cu alte cuvinte, nu vor exista mai mult de 1-3 sectii noi de votare deschise in afara ambasadelor sau consulatelor;

3. Adoptarea, odata cu OUG, a unei Hotarari de Guvern pentru stabilirea datei alegerilor, astfel incat partidele si candidatii independenti sa aiba la dispozitie o perioada rezonabila pentru a strange cu respectarea legii semnaturile necesare pentru a candida.

Ordonanta este un raspuns la sesizarile opiniei publice privind riscul grav de incalcare a dreptului constitutional de vot al romanilor din diaspora si repetarea situatiei din 2014, cand romanii din strainatate au fost umiliti de statul roman in fata sectiilor de votare.

Ordonanta propusa de Guvern prevede:

1. Posibila suplimentare a numarului de sectii de votare din diaspora prin atributiile oferite MAE de a propune, daca considera necesar, deschiderea de noi sectii de votare;
2. Romanii cu domiciliu sau resedinta in strainatate pot vota pe liste suplimentare, nu doar la sectia la care sunt arondati;
3. Inscrierea in Registrul electoral se poate face si prin posta electronica.

Desi oportuna, ordonanta in actuala forma nu rezolva probleme de fond si mentine riscurile de repetare a problemelor grave de la alegerile prezidentiale din 2014 si de la alegerile locale din 2016:

1. Pana la anuntarea datei alegerilor si, deci, pana la inchiderea perioadei de inscriere in Registrul electoral mai sunt circa doua saptamani. Cu sau fara posta electronica, foarte putini romani mai au timpul necesar pentru opta pentru votul prin corespondenta (doar 5.161 de romani s-au inscris pentru votul prin corespondenta) sau pentru deschiderea unei sectii in proximitatea resedintei lor;

2. Amanarea la nesfarsit a unei decizii privind data alegerilor lasa la dispozitia partidelor maximum 40 de zile pentru a aduna cele peste 180.000 de semnaturi necesare pentru a candida. Amintim ca in cazul alegerilor locale din Bucuresti exista indicii temeinice privind falsificarea in masa a semnaturilor de pe listele de sustinere. DNA, de altfel, a inceput urmarirea penala in rem privind aceste fapte. Mai mult, in luna iulie, Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 4 a dispus declinarea catre DNA a unui nou dosar privind falsificarea semnaturilor in Sectorul 4 (ordonanta 3883/P/2016 din 22.07.2016).

3. Guvernul nu a formulat criteriile pentru eventualele propuneri ale MAE de deschidere a noi sectii de votare, existand riscul repetarii scenariului din 2014: sectii de votare goale, deschise inexplicabil in zone nelocuite de romani, si sectii de votare in fata carora se intind cozi de sute de metri.


Initiativa Romania
Initiativa Romania este o miscare civica deschisa tuturor cetatenilor romani care cred in respectarea legii, integritate, competenta, solidaritate, responsabilitate si transparenta. Initiativa Romania actioneaza ca un catalizator al oamenilor si comunitatilor care schimba Romania - www.initiativaromania.ro.

0 comentarii2688 vizualizări24 august 2016




rss 2.0
rss 2.0