Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Vineri 19 Aprilie 2024 - 14587
La Bistrita, Ferdinand si Maria saluta din nou Romania!

Istorie, cultura si amintiri de acum 100 de ani, vor putea fi vazute, cunoscute si simtite cu ocazia rememorarii vizitei regelui Ferdinand si a reginei Maria, in zona Transilvaniei, petrecuta in luna mai a anului 1919. Asadar, in 6 iunie, la Palatul Culturii din Bistrita, va avea loc evenimentul "Salutul Suveranilor - rememorarea unui entuziasm de acum 100 de ani", care invita si incurajeaza publicul sa porneasca pe urmele regale ca sa strabata un secol de istorie.

 "Proiectul Saecularia.ro propune celor interesati vizionarea unui film documentar despre turneul regelui Ferdinand si reginei Maria in Transilvania in primavara anului 1919. Filmarea originala a ceremoniilor din primavara anului 1919 s-a pierdut, insa in cadrul proiectului Saecularia.ro s-a reusit identificarea a 400 de fotografii care redau atmosfera si succesiunea evenimentelor.

 Proclamarea unirii Transilvaniei cu Romania la 1 decembrie 1918 nu a constituit o incheiere a unui moment istoric - ci un inceput, iar turneul regal din Transilvania s-a inscris in procesul practic de unificare a provinciilor romanesti. Regina Maria a vrut sa treaca muntii in Transilvania inca din toamna anului 1916, chiar in timp ce se duceau luptele de aici - insa a trebuit sa abandoneze aceasta idee pentru aproape trei ani, pana in primavara anului 1919.", transmite George Damian, istoric, initiator al proiectului.

 Programul cuprinde o expozitie de fotografii in aer liber, o proiectie de film documentar in baza imaginilor de arhiva si lansarea unui mini-album fotografic. Vernisajul are loc joi 6 iunie, in Filigoria de langa Palatul Culturii si va incepe la ora 18. Filmul va fi proiectat dupa vernisaj, incepand cu orele 18:30 la Palatul Culturii din Bistrita (strada str. Albert Berger, nr. 10, Bistrita).

 

Vor putea fi vazute imaginile surprinse de catre Merl La Voy, cameramanul si fotograful oficial al turneului facut de regele Ferdinand si regina Maria in orasele transilvane in luna mai a anului 1919. Merl La Voy a devenit celebru inainte de Primul Razboi Mondial, prin perseverenta si tenacitatea sa, reusind sa fie singurul cameraman civil care a filmat pe frontul francez - filmul sau "Heroic France" (1917) fiind folosit intens in SUA in timpul propagandei pentru intrarea in razboi de partea Frantei si Marii Britanii. In afara de Franta, Meerl La Voy a filmat luptele din Serbia si Macedonia din 1918 si pe cele din Transilvania din 1919.

 

Evenimentul va avea loc si in alte orase din Romania, in felul urmator: 7 iunie Cluj, 10 iunie Alba Iulia, 11 iunie Sibiu.

 "Suveranii au fost intampinati cu un real entuziasm si cifrele de zeci si sute de mii de participanti la evenimentele din primavara anului 1919 sunt reale. Regina Maria a incercat sa se identifice cu romancele imbracate in costume populare: pe tot parcursul turneului a imbracat o haina bucovineana rosie, peste o ie si o fusta romaneasca. In acelasi timp a existat o parte a turneului dedicata minoritatilor nationale: peste tot au fost organizate intalniri cu reprezentanti ai maghiarilor si sasilor in incercarea de stabilire a unei comunicari directe, principalul mesaj fiind cel de respectare a drepturilor minoritatilor nationale.", mai spune George Damian despre motivatia care a stat la baza initierii acestei caravane.

 Toate activitatile programate au intrare libera. Mai multe detalii despre eveniment pot fi consultate pe saecularia.ro/ sau pe pagina de Facebook www.facebook.com/saecularia.ro/.

 

Saecularia - Centenar Romania este un proiect al Asociatiei Centrul de Studii pentru Resurse Romanesti prin care se incearca sa se pastreze viu momentul fundamental de cand majoritatea romanilor au intrat in cadrul aceluiasi stat, conform modelului european al statului national. "Salutul Suveranilor - rememorarea unui entuziasm de acum 100 de ani" este un proiect realizat in parteneriat cu Arhivele Nationale si cu sprijinul Transgaz si Tuca Zbarcea & Asociatii.

 

 

0 comentarii3241 vizualizări04 iunie 2019




[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu





rss 2.0
rss 2.0