Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Sambata 08 August 2020 - 17946 vizitatori azi
Clubul Rotary Bistrita Nosa la inceput de an rotarian.

Intrarea in anul nou rotarian 2019/2020 a fost marcata de clubul Rotary Bistrita-Nosa in cadrul ceremoniei de schimbare a colanului, organizata la restaurantul Coroana de Aur in data de 11 iulie 2019. Vasile Nicolae Barlea, presedintele clubului in anul 2018/2019, a prezentat bilantul activitatii clubului - proiecte axate pe domeniile educatie si sanatate, in valoare de 23.000 eur, precum si participarea la numeroase evenimente districtuale si internationale, demonstrand ca a reusit sa confirme tema anului sau, "Be the Inspiration".  Colanul a fost predat presedintelui clubului in anul 2019/2020, Sabina Ioja.

Sabina este practician in insolventa si membra a clubului Bistrita Nosa din anul 2015, si a preluat presedintia clubului cu motto-ul "Rotary Connects the World", propunandu-si  sa continue proiectele cu traditie dar si sa initieze proiecte noi, in spiritul valorilor comune rotariene: "Impreuna am realizat multe proiecte, si vreau sa va asigur ca le vom continua, ...insa imi doresc sa tinem o legatura mai stransa intre colegi si cu celalalte cluburi rotariene si asociatii care servesc comunitatea, precum si cu institutiile bistritene."

La eveniment au participat colegi ai cluburilor Rotary Nasaud, Dej,  Lions Siebenburgen si Lions Bistrita, reprezentanti ai districtului - PDG Marta Maria Mocanu, asistenti de guvernator, precum si presedintele Consiliului Judetean, Radu Moldovan, prefectul judetului, Ovidiu Frent si reprezentanti ai primariei Bistrita si Rodna.

 

 

Tabara de arte

 Primul proiect al clubului in noul an rotarian a fost tabara de arte pentru 5 elevi din Republica Moldova, de la liceul "Stefan cel Mare", insotiti de profesoara Natalia Cornitel; participantii au fost gazduiti la liceul de arte "Corneliu Baba" Bistrita si au fost sustinuti pe perioada sederii de clubul Rotary Bistrita Nosa. Cele 11 zile de activitati au trecut foarte repede si au lasat amintiri placute pentru musafirii nostri - ateliere de modelaj si pictura, sub indrumarea artistilor Alin Rihor si Mircea Mocanu, vizita la Simpozionul International de Pictura "Scoala de la Bistrita", editia V, organizat la Colibita, unde tinerii au cunoscut o parte din artistii locali, vizita expozitiei dnei. Mariana Mocanu, "Taramurile Memoriei" de unde au fost apoi ghidati de artist in atelierul personal. Tinerii au cunoscut si cultura locala, au vizitat Muzeul Judetean Bistrita-Nasaud, Biblioteca Judeteana, au vizionat un film despre Bistrita si au vizitat turnul Bisericii Evanghelice insotiti de istoricul de arta Vasile Duda. Pe perioada sederii lor la Bistrita, au participat la schimbarea mandatelor presedintilor cluburilor Rotary Bistrita Nosa si Interact Bistrita Nosa si au fost insotiti de dna. Eugenia Sular si de membri ai clubului.

 

 

Programul de schimb international YEP la Tasuleasa

 Al doilea proiect ce a marcat inceputul anului rotarian este un proiect cu traditie in clubul Bistrita-Nosa si a fost organizat, ca in fiecare an, impreuna cu partenerii nostri de la Tasuleasa. Programul de schimb international YEP organizat in perioada 18-25 iulie 2019 a numarat 13 tineri cu varste intre 15 si 18 ani din districtul Romania si Republica Molvoda, SUA, Belgia si Cehia, care au participat la actiuni de voluntariat in cadrul programului celor de la Tasuleasa Social. Tinerii au respirat aerul de munte timp de o saptamana in care au invatat ce inseamna volutariarul, au participat la activitatile organizate la Tasuleasa si au facut o drumetie in judetul Brasov, unde s-a inaugurat un tronson al drumului Via Transilvanica in prezenta a 6 ambasadori.

In 23 iulie a urmat vizita tinerilor la intalnirea clubului Bistrita-Nosa, unde ne-a bucurat cu prezenta si Lili Filip, reprezentanta YEP a districtului 2241 Romania si Republica Moldova.

 

 

Conferinta prof. univ. dr. Cornel Catoi si conf. univ. dr. Ciprian Ober

 Cluburile Rotary Bistrita Nosa si Interact Bistrita Nosa  au gazduit joi, 25.07.2019, conferinta "Invatamant superior in stiintele vietii" sustinuta de rectorul USAMV, prof. univ. dr. Cornel Catoi si conf. univ. dr. Ciprian Ober. In cadrul expunerii s-a prezentat conceptul "One Health" ca relatie intre om, animale, plante si mediu in care responsabilitatea umana determina sanatatea fiecarei entitati. S-au prezentat disciplinele traditionale si noi din cadrul universitatii iar dr. Ciprian Ober a facut o prezentare captivanta in protetica  3D cu materiale compozite de ultima generatie. Conferinta s-a incheiat cu un dialog intre invitati si participanti.

 

 

0 comentarii2835 vizualizări29 iulie 2019
[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu

rss 2.0
rss 2.0