Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Sambata 08 August 2020 - 17132 vizitatori azi
Invatare prin joc, lectura si experimente pentru peste 200 de copii din B-N, la Atelierele de Vara Sotron!

40 de profesori - voluntari din judet au sustinut activitati integrate cu prescolarii, in gradinite defavorizate. Bistrita, 9 septembrie 2019.  Asociatia OvidiuRo, in parteneriat cu Inspectoratul Scolar Judetean Bistrita-Nasaud, anunta incheierea Atelierelor de Vara Sotron 2019in judet- un modul educational implementat la nivel national, adresat copiilor de 3 - 6 ani din comunitati defavorizate si sustinut de OvidiuRo, pe perioada vacantei de vara. In Bistrita-Nasaud,16 Ateliere Sotron sustinute de 40 de profesori - voluntari din judet au avut anul acesta loc in lunile iulie si august, cu un total depeste 200 de copii - majoritatea din medii rurale si urbane defavorizate -care au beneficiat de doua saptamani de invatare prin joc, lectura si experimente, la gradinita.

La nivel national, 6000 de copii au beneficiat de Atelierele Sotron vara aceasta, in cadrul a 480 de Ateliere organizate in 37 de judete. Proiectul a fost posibil cu participarea voluntara a aproximativ 1200 de profesori de invatamant prescolar - care au organizat Ateliere in satul/cartierul lor sau care s-au deplasat intr-o alta comunitate. Proiectul a fost implementat cu suportul Grupului Fildas-Catena, Raiffeisen Bank si GlaxoSmithKline Romania.

Tema Atelierelor din acest an a fost Lumea vie - plante si animale, iar in fiecare zi copiii si profesorii au explorat prin activitati integrate ceea ce ne inconjoara, de la firul ierbii pana la stele. In ateliere s-au aplicat multe elemente din noul curriculum pentru educatie timpurie, recent aprobat. Obiectivul Atelierelor a fost acela de a crea o comunitate de invatare, cu scopul de a dezvolta autonomia in invatare a copiilor, de a incuraja cooperarea, de a aprofunda cunostinte si, de asemenea, pentru a le deschide poarta spre cunoastere acelor copii care nu au alte experiente de invatare pe timpul verii.

 

"Inspectoratul Scolar Judetean Bistrita-Nasaud multumeste Asociatiei OvidiuRo pentru oportunitatea creata, pentru implicarea in trainingul de pregatire realizat la nivelul judetului nostru, dar si pentru sustinerea derularii Atelierelor de Vara Sotron, cu numeroase materiale didactice de calitate. De asemenea, multumim in mod deosebit colegelor noastre, cadre didactice din invatamantul prescolar, care, voluntar, in timpul vacantei de vara au reusit sa ofere copiilor proveniti din zonele urbane si rurale dezavantajate, experiente deosebite de invatare prin joc, precum si sansa de a-si descoperi potentialul propriu.a declarat prof. Crina Clapou, Inspector Scolar pentru Educatie Timpurie, Inspectoratul Scolar Judetean Bistrita-Nasaud. 

 

Activitatile din cadrul Atelierelor au fost sustinute cu materiale educationale puse la dispozitie de OvidiuRo (de la numeroase carti ilustrate de fictiune sau non-fictiune la harti, lupe, magneti, kituri de germinare si de igiena sau carti pentru copii, acasa), materiale ce au ramas in gradinite si vor fi folosite de copii, in noul an scolar. De asemenea, profesorii au participat la cel putin unul din trainingurile regionale, judetene sau locale dedicate Atelierelor, sustinute de trainerii si profesorii-formatori OvidiuRo in lunile iunie si iulie.

 

Maria Gheorghiu, Cofondator OvidiuRo:"Vara aceasta am avut o participare-record la Ateliere, fata de anii trecuti. Practic, numarul educatoarelor care au sustinut un Atelier s-a dublat. Este pentru noi un semn evident ca schimbarea incepe sa vina, din interior: profesorii simt ei insisi nevoia de a aduce metode interactive de invatare in activitatile la grupa, vor sa atraga resurse noi si de calitate, mai ales in gradinite defavorizate si sunt deschisi sa schimbe semnificativ felul in care s-au raportat pana acum la copii, in activitatile zilnice.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De exemplu, eliberarea salii de grupa (crearea unui spatiu aerisit, ordonat, adecvat nevoilor de invatare ale copiilor mici, personalizat pentru fiecare grup de copii - vs. sala de grupa traditionala, aglomerata, cu multe decoratiuni inutile) a fost una din conditiile de participare la Ateliere si o provocare pentru profesori. Au facut insa aceasta schimbare si - speram noi - ca si din toamna, cele cateva sute de sali sa ramana acel spatiu de invatare structurat, centrat pe copil, care faciliteaza dezvoltarea unei comunitati de invatare. Si astfel, cu pasi mici, alaturi de multi profesori, vom putea asigura educatie timpurie de calitate - mai ales acolo unde este cea mai mare nevoie, in zonele defavorizate."

Anul acesta, Atelierelor li s-a adaugat un modul de stiinte si experimente- Povesti de Vara sub Lupa, o continuare a proiectului lansat in 2018de OvidiuRo cu sustinerea Raiffeisen Bank - Povesti sub Lupa; ca si editia anterioara, si anul acesta proiectul s-a bucurat de un impact major, aducand numeroase carti si resursecentrate pe experimente sau matematica in gradinite defavorizate si formand profesori in activitati de predare prin STEM[1].

12 zile de Ateliere!

Fiecare Atelier s-a desfasurat pe parcursul a 12 zile, timp de minim 3 ore, zilnic, in perioada iulie - august 2019; Atelierul a inceput cu Ziua 0, cand copiii si parintii lor luau contact pentru prima data cu modulul. Au urmat 10 zile consecutive(de luni pana vineri) de activitati tematice la gradinita pentru ca, la final, in ziua 12, sa aiba loc festivitatea de incheiere a Atelierului, din nou cu participarea parintilor.

 

 

Scurt istoric al interventiilor in judetul Bistrita-Nasaud:

Interventiile OvidiuRo pentru cresterea calitatii educatiei prescolare in judetul Bistrita-Nasaud au inceput in anul 2015 cu Ateliere de Vara Sotron in mai multe comunitati defavorizate.

 

Am continuat cu caravane de lectura in zonele rurale defavorizate: Caravana Fiecare Copil in Gradinita 2016, Caravana Pofta de carte 2017 in Petru Rares, Teaca si Dumitrita. A urmat echiparea cu un centru de biblioteca si stiinte o salilor de grupa din gradinitele Petris, Slava si "Casuta cu povesti"- Bistrita si cu o GradiBiblioteca pentru gradinita din Budacu de Sus. 

 

In 2018, doua gradinite din localitatile Petris si Salva au fost echipate cu centre de lectura si stiinte Povesti sub Lupa; toamna trecuta, in cadrul programul-pilot de lectura in gradinite Fiecare copil merita o poveste, aproximativ 1000 de copii din cele mai sarace comunitati din judet au primit Prima Carte pentru acasa, urmand ca restul interventiilor din cadrul proiectuli sa fie implementate din aceasta toamna.

 

 

 

Despre Asociatia OvidiuRo

Misiunea Asociatiei OvidiuRo este ca fiecare copil sarac sa beneficieze de educatie timpurie de calitate si sa devina, astfel, un membru activ al societatii romanesti. 

 

Incepand cu anul 2010, OvidiuRo a implementat, in parteneriat cu Ministerul Educatiei, programul pilot Fiecare Copil in Gradinita (FCG). Programul incuraja accesul si prezenta la gradinita a copiilor din familii defavorizate printr-un set de interventii avand ca mecanism central tichetul social pentru gradinita, in valoare de 50 de lei/luna, conditionat de prezenta zilnica. La finalul anului 2015, eficacitatea programului pilot a determinat Parlamentul Romaniei sa extinda mecanismul (stimulentul educational) la nivel national, prin Legea nr. 248/2015.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Odata cu intrarea in vigoare a Legii Fiecare Copil in Gradinita, in februarie 2016, OvidiuRo a continuat sa fie prezent la firul ierbii, in cele mai sarace comunitati, unde una din cele mai intalnite probleme identificate a fost lipsa cartilor si a resurselor educationale de calitate din gradinitele rurale. Au urmat asadar o serie de proiecte care au adus cartile si literatia mai aproape de copii, parinti si profesori: caravane de citit (Caravana Fiecare Copil in Gradinita 2016, Caravana Pofta de Carte 2017, Caravana Fiecare Copil Merita o Poveste 2018), Ateliere de Vara sau centre de lectura si stiinte Povesti sub Lupa, toate sustinute de formari pentru profesorii - voluntari participanti la proiecte.

 

In septembrie 2018, OvidiuRo a lansat Fiecare copil merita o poveste- un program pilot de stimulare a lecturii in gradinite si acasa si de dezvoltare a vocabularului, ce aduce o serie de interventii deja testate si care s-au dovedit a fi necesare si de impact, astfel incat copiii din medii rurale si urbane defavorizate sa aiba sansa unui start corect la scoala: (1) 500 de centre de biblioteca adaptate varstei prescolare (2) formarea unui numar de 35.000 de profesori in metode de dezvoltare a comunicarii orale si a premiselor citirii si scrierii folosind carti ilustrate, inclusiv un kit de literatie pentru fiecare profesor si (3) distribuirea a 100.000 de carti ilustrate pentru copiii din mediul rural, prin proiectul "Prima mea Carte". Programul va ajunge, pana la finalul lui 2019, in fiecare dintre judetele tarii.

 

Mai multe detalii despre proiectele noastre regasiti pe www.ovid.ro.

 [1]STEM este un curriculum bazat pe ideea de educare a copiilor cu ajutorul a patru discipline diferite: stiinta, tehnologie, inginerie si matematica - intr-o abordare interdisciplinara si aplicata.

0 comentarii2443 vizualizări09 septembrie 2019
rss 2.0
rss 2.0