Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Vineri 30 Octombrie 2020 - 10012 vizitatori azi
Targul breslelor moderne editia a IV-a - un elogiu adus inaintasilor si o fereastra deschisa spre viitor.

Inima cetatii pulseaza, din nou, emotia si trairile continute si generate de poezia oamenilor si locurilor noastre. Urmasii vestitelor bresle ale burgului va dau intalnire la o noua editie a Targului Breslelor Moderne "Produs in Bistrita-Nasaud", o editie aflata sub semnul imbinarii armonioase a indemanarii, preciziei si rigurozitatii sasesti cu inocenta copilariei, vitalitatea si autenticitatea universului idilic al poeziei lui Cosbuc, un elogiu adus inaintasilor si o fereastra deschisa spre viitor. 

De cateva luni, Asociatia "Produs in Bistrita-Nasaud" a pus in practica o idee aparuta in cursul anului trecut, aceea a unui targ mestesugaresc lunar, care sa evidentieze momentele importante din viata personalitatilor si locurilor noastre, ce s-au intamplat de-a lungul timpului. Au fost marcate pana acum: prima atestare documentara a orasului, in luna iulie, pentru ca luna august sa fie dedicata Bulgiului Bistritei. In septembrie, istoria locala consemneaza doua evenimente semnificative, petrecute in Bistrita-Nasaud, generatoare de emotii si trairi opuse.

La 20 septembrie 1866 se nastea, la Hordou, cel ce avea sa fie primul poet pe care Ardealul l-a dat literaturii romanesti: George Cosbuc. "A rasarit deodata, fara sa-l stie nimeni, fara sa faca ucenicia cafenelelor si bisericutelor bucurestene. Si a biruit impotriva tuturor celor scufundati in imitatii si neputinte. A adus lumina, sanatate, voiosie. Scrisul lui Cosbuc traieste si va trai cat va trai neamul romanesc." (Liviu Rebreanu, in Ziarul "Lumina", 1918).

Istoria burgului nostru consemneaza insa si momente pe care suntem datori a le comemora in incercarea de a pastra vie memoria etniei care a contribuit, in mod esential, la constructia si devenirea noastra. Una dintre cele mai tragice file de istorie locala a fost scrisa tot intr-un septembrie, de aceasta data in anul 1944, atunci cand, incepand cu cea de a 12 zi a lunii, aproximativ 30.000 de sasi de pe teritoriul actual al Judetului Bistrita-Nasaud se alaturau zecilor de mii de etnici germani din Transilvania de Nord si Banat, luand drumul spre necunoscut si scriind povestea "exodului sasilor transilvaneni".

Intamplator sau nu, astazi, simboluri ale celor doua momente alese pentru a marca luna septembrie, statuia poetului si Bistritzer Gewerbeverein - Casa asociatiei meseriasilor din Bistrita si, mai apoi, Centru Cultural Municipal "George Cosbuc"- ii intampina impreuna pe toti cei ce vor sa inteleaga traditia, specificul si sufletul acestor locuri. Li se alatura, in acest demers, cea de a IV-a editie a Targului breslelor moderne care, prin dinamismul si diversitatea sa, aduce un elogiu fauritorilor vestitelor bresle ale burgului Bistritei si un crampei din lumina si veselia satului transilvan.

Urmasii breslelor si cei ce umbla pe drumul batatorit de Cosbuc si-au pus talentul si inventivitatea in creatii lucrate manual, traditionale sau de inspiratie traditionala, cu parfum sasesc sau in cel mai neaos stil romanesc, cu tuse moderne sau inspirate din mediul ce ne inconjoara. Piese de imbracaminte, accesorii, ceramica, pielarie, aranjamente, decoratiuni, lumanari artizanale si multe altele, pot fi admirate si achizitionate, in perioada 11 - 13 septembrie, pe Pietonal, de dimineata pana la orele serii.

Respectarea tuturor masurilor de siguranta - purtarea mastilor, dezinfectarea, distantierea - este necesara in randul tuturor participantilor, iar regulile sunt afisate vizibil la fiecare stand.

Targul breslelor moderne reprezinta un prilej de a trai bucuria reintalnirii cu mestesugarii si artizanii locali, de a simti emotiile si mesajele pe care le transmit creatiile lor si de a sustine economia locala.

 

0 comentarii1246 vizualizări10 septembrie 2020
rss 2.0
rss 2.0