Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Vineri 19 Aprilie 2024 - 14587
Pret corect la gaze si energie.

Asociatia Energia Inteligenta a relansat campania "Pret corect la gaze si energie" prin care isi propune sa aduca informatii concrete si accesibile tuturor consumatorilor casnici de gaze naturale si energie electrica.

Piata de energie electrica va fi complet liberalizata incepand cu 1 ianuarie 2021, cand fiecare client casnic va trebui sa isi aleaga un furnizor in functie de nevoile sale specifice si de ofertele concurentiale puse la dispozitie de catre acestia. Ziua de 31 decembrie 2020 este ultima in care mai exista preturi reglementate pentru clientii casnici, asadar, fiecare consumator casnic trebuie sa se preocupe de incheierea unui nou contract, mai avantajos pentru tipul sau de consum, dupa ce s-a informat temeinic in prealabil.

Desi piata gazelor naturale a fost liberalizata la 1 iulie 2020, procesul este cu mult departe de a fi incheiat. Peste 3 milioane de clienti casnici nu au un contract semnat ulterior datei liberalizarii pietei de gaze. Este foarte important sa avem in vedere ca procesul post-liberalizare, in care s-a "tolerat" ca furnizorii sa livreze gaze consumatorilor casnici si dupa data de 1 iulie 2020, se va incheia la data de 1 iulie 2021, cand toti consumatorii trebuie sa incheie un contract de furnizare gaze naturale.

In lipsa incheierii unui contract de furnizare gaze pana la aceasta data, consumatorii risca sa li se impuna tacit oferta stabilita unilateral de furnizorul actual. Singura modalitate de a preintampina aceasta situatie este comunicarea de catre clientul casnic furnizorului sau actual, pana la data de 30 iunie 2021 a refuzului de semnare a contractului sau o solicitare de modificare/completare a conditiilor/clauzelor contractuale prezente.

Asadar, se impune necesitatea unor campanii puternice de informare a tuturor consumatorilor de gaze naturale si energie electrica, care au ca scop constientizarea de catre consumatori a importantei incheierii unui nou contract de furnizare atat a gazelor naturale cat si a energiei electrice, cat si informarea tuturor potentialilor clienti asupra ofertelor din piata, a modului in care isi pot negocia noile contracte de furnizare potrivit propriilor nevoi de consum si a modalitatilor de a-si apara propriile interese. In negocierea noilor contracte, consumatorii pot avea la indemana instrumente precum factura proprie care le ofera informatii despre pretul actual de la care poate porni negocierea, media de consum si facilitatile de plata sau comparatorul de oferte, pus la dispozitie pe site-ul ANRE, care folosit corespunzator, poate furniza date importante despre noile oferte. Este foarte important in acest moment ca toti consumatorii sa aiba acces facil la informatii si sa fie explicate pe intelesul tuturor elementele cuprinse in factura la gaze naturale si energie electrica si folosirea comparatorului de oferte.

"Pret corect la gaze si energie" este un proiect marca Asociatia Energia Inteligenta (AEI), prin care asociatia isi propune sa vina in sprijinul consumatorilor casnici de gaze naturale si energie electrica cu informatii, despre ofertele existente in piata si despre elementele pe care toti consumatorii le pot folosi in negocierea noilor contracte de furnizare, mai avantajoase, potrivite nevoilor proprii de consum. Campania contine interviuri cu furnizorii de gaze naturale si energie electrica, prin care acestia isi prezenta ofertele si serviciile si alte materiale video prin care sunt explicate facturile de gaze si electricitate astfel incat fiecare client sa stie ce plateste si folosirea comparatoarelor de oferte atat la gaze naturale, cat si la energie electrica pentru utilizarea lor facila si corecta de catre cei interesati.

Asociatia Energia Inteligenta isi propune ca prin aceasta campanie sa ofere tuturor furnizorilor  oportunitatea de a-si face cunoscute ofertele si in acelasi timp de a facilita accesul consumatorilor la acestea, astfel incat clientii sa poata lua o decizie de cumparare nesentimental si foarte bine informat. In acest mod ne vom aduce cu totii contributia la crearea unei piete transparente si competitive.

Primele materiale video realizate in cadrul campaniei "Pret corect la gaze si energie" sunt mesajul presedintelui AEI, Dumitru Chisalita privind scopul acestui demers al asociatiei si interviul realizat cu un prim furnizor de gaze naturale care a dat curs invitatie noastre de a dialoga cu consumatorii - CIS GAZ.

Campania "Pret corect la gaze" a fost initiata de Asociatia Energia Inteligenta in anul 2015 si a inclus actiuni precum diseminarea in mass-media de materiale prin care se explica modul in care functioneaza piata de gaze si modul de tranzactionare a gazelor; caravana PretCorectLaGaze care a constat in intalniri cu consumatorii de gaze din diferite zone ale tarii (22 de localitati, cu participarea a peste 1200 persoane) pentru a dialoga pe tema pietei de gaze si a rolului deosebit de important al consumatorului pentru asigurarea functionarii acesteia; organizarea de mese rotunde cu participarea oficialitatilor in vederea discutarii problemelor pietei de gaze; Buletinul Pretul Gazelor Naturale in Romania realizat si publicat in premiera de AEI, singurul buletin care prezinta evolutia pretului gazelor naturale pe piata din Romania si din lume si tendintele pentru urmatoarea perioada.

"Piata liberalizata a gazelor naturale si energiei electrice fara consumatori informati, incurajati sa intervina, sustinuti sa negocieze, capabili sa analizeze diverse oferte, determinati sa actioneze responsabil, prudent si fara a se lasa constransi, nu va fi decat o alta dezamagire pentru poporul roman" este de parere Dumitru Chisalita, Presedintele Asociatiei Energia Inteligenta.

 

Despre Asociatia Energia Inteligenta

Asociatia Energia Inteligenta (AEI) reuneste profesionisti din domeniul gazelor naturale, hidrogenului, energiei electrice si eficientei energetice. Membrii sai militeaza pentru un pret corect al gazelor si pentru cresterea transparentei in piata de energie din Romania.

AEI este o organizatie non-profit al carui scop principal este acela de a contribui la o mai buna informare a consumatorilor casnici si non-casnici de gaze si energie pentru ca acestia sa poata fi mai bine pregatiti pentru negocierea contractelor de achizitie si pentru a putea intelege corect facturile pe care le platesc.

AEI este si va ramane un partener de dialog pentru toti participantii la piata, fie ca sunt furnizori, producatori, operatori, proiectanti, constructori, institutii, reglementatori, ministere, politicieni, angajati din sistem sau reprezentanti ai mass-media.

 

0 comentarii2926 vizualizări11 noiembrie 2020




rss 2.0
rss 2.0