Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Vineri 14 Iunie 2024 - 14587
Fostii prim-ministri ai Romaniei vor unirea cu Basarabia.

Odata ce nu mai au povara functiei, politicienii din Romania pot spune direct ce sentimente au fata de unele subiecte delicate. Este si cazul unirii dintre Romania si Republica Moldova, considerata ca fiind binevenita de trei dintre fostii prim-ministi ai Romaniei: Adrian Nastase, Radu Vasile si Victor Ciorbea.

Video:  http://www.youtube.com/watch?v=nyLsMwNkNwo

            "Nici un om politic responsabil nu va fi impotriva unirii, dar trebuie sa vedem ce este realizabil, in ce interval de timp. Aduceti-va aminte ca eu am lansat ideea celor doua state romanesti in 1991, in ideea ca vom putea urma modelul german si sa unificam cele doua state" a declarat Adrian Nastase, prim-ministru intre anii 2000-2004. El considera ca orice presiune si efort de a marca identitatea comuna sunt extreme de utile in acest sens. Radu Vasile, prim-ministru intre anii 1998-1999, vede ca si cai de actiune strangerea legaturilor culturale, sportive si mai ales economice. In opinia lui Vasile, procesul va fi unul natural, pe care l-ar imbratisa cu toata dragostea.

 

Fost primar al Bucurestiului si apoi prim-ministru in guvernul CDR, Victor Ciorbea spune ca "nu trebuie sa lasam sa adoarma fie si pentru o clipa aceasta lupta permanenta pentru consolidarea ideii de unitate nationala si actiune efectiva pentru refacerea unitatii nationale a romanilor de dincolo si de dincoace de Prut". Ciorbea considera ca Romania trebuie sa fie parte direct a procesului de negociere privind Transnistria iar relatiile politice, sociale, economice, culturale cu "Basarabia noastra, a tuturor romanilor" trebuie intarite.

 

Declaratiile vin in contextual implinirii anul acesta a 200 de ani de la prima anexare a Basarabiei la Imperius Rus, pe 16 mai 1812. Cu aceasta ocazie au avut loc manifestatii de marcare a evenimentului pe ambele maluri ale Prutului, la Chisinau peste 7 000 de oameni cerand unirea cu Romania. Platforma Civica ACTIUNEA 2012 are drept scop realizarea obiectivului generatiilor trecute, prezente si viitoare de regasire a romanilor de pe cele doua maluri ale Prutului in cadrul aceluiasi stat.

 

0 comentarii3612 vizualizări27 mai 2012
rss 2.0
rss 2.0