Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Marti 23 Iulie 2024 - 14587
SOLIDARI CU ALEXANDRU BEJAN.

Platforma Civica "Actiunea 2012" denunta abuzurile comise de autoritatile regiunii separatiste transnistrene in privinta tanarului Alexandru Bejan, elev in clasa a-XI-a la liceul romanesc "Lucian Blaga" din Tiraspol.

 Elevul in varsta de 17 ani a fost rapit de la scoala de catre ofiteri KGB, care l-au supus unui tratament inuman, anchetandu-l timp de cateva ore, santajandu-l si obligandu-l sa scrie un autodenunt din care reiesea ca Alexandru a trimis bilete de amenintare unor gradinite din localitate. In baza acestei declaratii false, tanarul a fost acuzat de terorism. In prezent, Alexandru Bejan nu poate parasi asa-zisa "RMN", fiindu-i incalcat si dreptul la libera circulatie.

 Alexandru reprezinta  inca o victima in ofensiva impotriva romanismului, dusa de autoritatile din Transnistria, care sfideaza atat legislatia Republicii Moldova, cat si orice instanta internationala preocupata de respectarea drepturilor omului.

 Platforma Civica "Actiunea 2012", coalitie formata din peste 30 de organizatii nonguvernamentale, isi exprima ingrijorarea cu privire la lipsa de reactie a autoritatilor de la Chisinau  fata de acest caz si spera ca acestea sa demonstreze ca a fi roman nu este o culpa, asa cum o trateaza separatistii de la Tiraspol.

 Totodata, Platforma Civica "Actiunea 2012" se alatura initiativei Consiliului Judetean al Elevilor din Braila, de a inainta o petitie online si de a colecta semnaturi pentru sensibilizarea opiniei publice si a factorilor decizionali cu privire la situatia deosebit de grava a elevului Alexandru Bejan. Actiunea 2012 ii indeamna pe toti cei interesati de soarta romanilor din Republica Moldova sa semneze

aceasta petitie la adresa http://www.petitieonline.com/sprijin_pentru_elevul_roman_din_tiraspol_chinuit_de_autoritati.

Viata unui roman este in joc, in jocul unor oameni care ii neaga dreptul la identitate.

 

In 1992, in urma unui conflict armat, in partea de est a Republicii Moldova s-a format regiunea separatista transnistreana, pe teritoriul careia stationeaza trupe de ocupatie rusesti. Transnistria nu este recunoscuta international, astfel ca nu se ghideaza dupa normele legale internationale, ceea ce genereaza de multe ori grave incalcari ale drepturilor omului si incidente tragice. Un astfel de caz a avut loc in dimineata zilei de 1 ianuarie, cand Vadim Pisari, un tanar de 18 ani, a fost impuscat mortal de catre un asa-zis pacificator rus la punctul de control de pe podul de la Vadul lui Voda.

 

Platforma Civica ACTIUNEA 2012                                                         18 august 2012

0 comentarii3458 vizualizări17 august 2012
rss 2.0
rss 2.0