Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Marti 16 Iulie 2024 - 14587
ROMANII VOR UNIREA CU REPUBLICA MOLDOVA

87,25 % dintre romanii din dreapta Prutului isi doresc unirea cu Republica Moldova. Acesta este unul dintre rezultatele preliminare ale unui sondaj de opinie efectuat in Romania, in luna iunie, de catre Centrul Roman pentru Studii si Strategii.

 O serie de date cu privire la perceptia romanilor asupra identitatii lingvistice, istorice, politice si culturale a locuitorilor din Republica Moldova au fost facute publice astazi la Chisinau. In timp ce numai 55,2% dintre respondenti considera ca politicienii din Romania ar trebui sa trateze unirea ca prioritate, un procent mult mai ridicat dintre cei chestionati sunt de parere ca locuitorii din dreapta Prutului sunt in primul rand romani (67,8%), ca limba vorbita de ei este romana (71,9 %) si ca "Basarabia este pamant romanesc"(84,9%).

 Datele preliminare au fost prezentate in cadrul conferintei-dezbatere cu tema "REUNIREA CELOR DOUA STATE GERMANE - model de integrare euro-atlantica pentru R. Moldova, prin REUNIREA CELOR DOUA STATE ROMANESTI". Cu aceasta ocazie, directorul Centrului European pentru Studii in Probleme Etnice al Academiei Romane Radu Baltasiu a declarat: "Aceasta cercetare este prima asezata intr-o paradigma romaneasca, in sensul ca e realizata din perspectiva unui interes romanesc si oranduieste demersul stiintific sub aceasta stea. Din acest punct de vedere, este una dintre primele cercetari care indica limpede ca teritoriul dintre Prut si Nistru, respectiv Republica Moldova sau Basarabia, este inca bine asezat in mentalul colectiv din Romania. Asta a fost o surpriza placuta pentru noi, ne asteptam ca dupa douazeci de ani de curricula si mass-media intr-o formula deznationalizanta, neadaptata in raport cu complexul Europa, sa gasim mai putin prezenta aceasta resursa mentala. Iata ca ea este prezenta si asta ne bucura".

 

Evenimentul a fost organizat in ajunul vizitei cancelarului german Angela Merkel la Chisinau. Societatea din Republica Moldova asteapta cu interes rezultatele acestei deplasari a oficialului german, in contextul in care in ultimele luni s-a vehiculat ideea reglementarii conflictului transnistrean prin aplicarea unui plan de federalizare a republicii. Sondajul de opinie a fost realizat in Romania, in perioada 7-23 iunie, pe un esantion reprezentativ national de 1486 de persoane, cu o eroare tolerata de +/- 2,5%, la un nivel de incredere de 95%. Rezultatele finale ale cercetarii vor fi facute publice in luna septembrie.

0 comentarii3374 vizualizări20 august 2012
rss 2.0
rss 2.0