
3000 de persoane cu veste albastre, rosii si galbene au format un imens tricolor viu la Marsul pentru Unire de la Bucuresti.
Participantii la manifestatia organizata de Platforma Civica "Actiunea 2012" au solicitat Unirea cu Republica Moldova ca prioritate nationala. In acest sens, unionistii au propus spre asumare candidatilor la alegerile parlamentare din 9 decembrie o serie de revendicari grupate sub genericul Pact pentru Basarabia.
Sustinerea prin discursuri publice a necesitatii unirii, sprijinirea companiilor din Romania si din Republica Moldova pentru extinderea activitatii pe intreg spatiul celor doua state, crearea unui departament pentru reintegrarea Republicii Moldova sunt cateva dintre solicitarile a peste 30 de organizatii nonguvernamentale din Romania, Republica Moldova si diaspora. Candidatii semnatari ai Pactului pentru Basarabia vor fi promovati si recomandati alegatorilor pe un site realizat special cu acest scop: www.pactbasarabia.ro.
"Mii de oameni au iesit in strada la Chisinau pentru Unire. Am considerat ca tine de datoria noastra sa facem acelasi lucru. Asteptam reactia candidatilor la alegerile parlamentare din 9 decembrie", a declarat Marius Lulea, copresedintele Platformei Civice "Actiunea 2012".
Platforma Civica "Actiunea 2012" este o coalitie formata din peste 30 de organizatii nonguvernamentale si grupuri de initiativa care sustin unirea Republicii Moldova cu Romania si militeaza pentru realizarea obiectivului generatiilor trecute, prezente si viitoare de regasire a romanilor de pe cele doua maluri ale Prutului in cadrul aceluiasi stat.
Platforma Civica "Actiunea 2012" 21 octombrie 2012
Contact: Iulia Modiga +40727 689 615
Noi, organizatiile si grupurile de initiativa cuprinse in Platforma Civica "Actiunea 2012", alaturi de voluntari si simpatizanti, preocupati de necesitatea transformarii problematicii Unirii Romaniei cu Republica Moldova in prioritate nationala, propunem tuturor candidatilor la alegerile parlamentare din 9 decembrie, sa semneze si sa isi asume urmatorul
PACT PENTRU BASARABIA
In viziunea noastra, acest document este generat de cresterea interesului fata de viitorul comun al romanilor de pe ambele maluri ale Prutului, reflectat si in actiunile culturale si sociale privind reintregirea nationala, la care s-au manifestat zeci de mii de persoane pe parcursul anului 2012.
Consideram ca societatea romaneasca s-a democratizat si responsabilizat suficient dupa caderea comunismului, dar si a blocului sovietic, pentru a revendica anularea pe cale pasnica si cu respectarea principiilor de drept international in vigoare a consecintelor Pactului Ribbentrop-Molotov.
Solicitam in mod deschis politicienilor care reclama voturile romanilor sa se responsabilizeze si sa aduca in granitele nationale cei peste trei milioane de romani de la Est de Prut, privati de dreptul la Patria Mama, bunastare, securitate si identitate nationala.
Consideram ca este necesar ca toti factorii de raspundere din Romania si Republica Moldova sa fie promotorii solidaritatii nationale si ai reunirii romanilor de pe cele doua maluri ale Prutului, mai presus de ideologiile de partid.
In acest sens, PACTUL PENTRU BASARABIA reprezinta un angajament si un set de masuri concrete care vor fi implementate pentru reunirea celor doua state romanesti.
Asumarea este publica, ceea ce inseamna ca semnatarii ofera o garantie a efortului depus in viitor in acest sens, nu un simplu artificiu electoral menit sa extinda numarul votantilor.
Platforma Civica Actiunea 2012, coalitie formata din peste 30 de organizatii nonguvernamentale si grupuri de initiativa care militeaza pentru reunirea Romaniei cu Republica Moldova, organizatoarea Marsului pentru Unire de la Bucuresti, din 21 octombrie, in asentimentul tuturor celor prezenti la aceasta manifestatie, inainteaza urmatoarele:
ASUMARE PUBLICA
Aparitii publice in care sa sustina reunirea celor doua state romanesti si recunoasterea existentei unui singur popor pe ambele maluri ale Prutului. Termen: inaintea alegerilor din decembrie 2012.
- Discursuri in plenul Parlamentului care amintesc de necesitatea refacerii unitatii nationale a neamului romanesc prin reunirea cu Republica Moldova, tinute cu ocazia sarbatorilor nationale si nu numai.
LEGISLATIV
Garantarea securitatii Republicii Moldova de catre statul roman si partenerii sai internationali, in cazul unei agresiuni externe.
- Finalizarea procedurilor de adoptare a zilei de 31 august (Ziua Limbii Romane) ca sarbatoare legala.
- Acordarea cetateniei romane in mod automat si simplificat tuturor celor care se declara etnici romani in documentele oficiale din Republica Moldova.
- Desfiintarea obligatiei privind necesitatea detinerii sumei de minimum 500 de euro in cazul acordarii vizei pentru cetatenii Republicii Moldova care doresc sa viziteze Romania.
ECONOMIC
Crearea spatiului economic comun prin:
Subventionarea taxelor suplimentare pentru produselor fabricate in Republica Moldova;
- Integrarea celor doua sisteme energetice nationale;
- Integrarea infrastructurii aeroportuare, feroviare si de transport rutier;
- Integrarea sistemului postal si unificarea sistemului de telefonie
- Deschiderea pietei de munca pentru toti cetatenii Republicii Moldova.
- Sprijinirea companiilor din Romania si din Republica Moldova in vederea extinderii activitatii pe intreg spatiul celor doua state romanesti.
INSTITUTIONAL
10. Crearea unui departament pentru reintegrarea Republicii Moldova, aflat in subordinea directa a primului ministru.
11. Integrarea in strategia euro-atlantica a Romaniei a unui capitol privind renirea cu Basarabia si rolul acesteia in securitatea nationala dar si a flancului estic al NATO si al Uniunii Europene.
12. Compatibilizarea legislativa dintre Romania si Republica Moldova prin implementarea reglementarilor din acquis-ul legislativ european tradus integral in limba romana, folosind expertiza Romaniei, de catre Ministerul Justitiei si Consiliul Superior al Magistraturii de la Bucuresti, respectiv Chisinau, precum si de catre Institutul European din Romania.
13. Bugetarea Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni cu o suma egala cu suma acordata de statul roman minoritatilor nationale din Romania.
14. Numirea la conducerea ambasadei de la Chisinau, a Institutului Cultural Roman - Chisinau si a Institutului Eudoxiu Hurmuzachi, a unor persoane competente, care sa serveasca in mod real interesele romanesti.
15. Finantarea de catre Guvernul Romaniei, in parteneriat cu Ministerul Culturii de la Chisinau, a traducerii integrale in limba romana a materialelor video, conform legislatiei Republicii Moldova.
16. Deschiderea unui studiou al Televiziunii Romane la Chisinau, care sa transmita zilnic informatii in si din Republica Moldova, astfel ca publicul sa fie ancorat in realitatea cotidiana a celor doua spatii.
EDUCATIONAL
17. Crearea in cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii al Romaniei a unui birou special responsabil cu integrarea culturala si sociala a studentilor si elevilor barasarabeni aflati la studii in Romania.
18. Regandirea sistemului de selectie a burselor acordate tinerilor din Republica Moldova astfel incat aplicantul sa poata demonstra atasamentul fata de cultura, spiritualitatea si valorile romanesti.
19. Introducerea in manualele de istorie a unui capitol special despre despre romanii din jurul frontierelor si din Balcani, in special privind istoria comuna a romanilor de pe cele doua maluri ale Prutului.
Politicienii, ca oameni de stat care cunosc istoria poporului pe care il conduc, stiu ca "Basarabia e Romania", iar in acest sens, noi, romanii, asteaptam ca ei sa actioneze pentru indeplinirea idealurilor nationale.
21 octombrie 2012
Platforma Civica "Actiunea 2012
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
0 comentarii | 217 vizualizări | 22 octombrie 2012 |