Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Vineri 14 Iunie 2024 - 14587
Unirea de la 1918 dezbatuta in Parlamentul Romaniei.

Parlamentul Romaniei va gazdui dezbaterea "27 martie  1918 - Unirea Basarabiei cu Romania, model pentru integrarea europeana a Republicii Moldova". Evenimentul organizat de Platforma Civica "Actiunea 2012" in parteneriat cu Centrul  pentru Cultura, Istorie si Educatie, Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni si Consiliul Mondial Roman va avea loc marti, 26 martie, de la ora 14:00, in sala "Nicolae Balcescu" a Palatului Parlamentului.

 La dezbaterea prilejuita de implinirea a 95 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania vor participa oameni politici din partea tuturor partidelor, reprezentanti ai societatii civile cu preocupari legate de problematica reunirii celor doua state romanesti, profesori, cercetatori si jurnalisti de pe ambele maluri ale Prutului. Ambasadorul Republicii Moldova in Romania, Iurie Renita, primul premier al Republicii Moldova, Mircea Druc, precum si parlamentarii din Legislativul de la Bucuresti Viorel Grigoras, Aurelian Mihai, Sanda Maria Ardeleanu, Ionut Savoiu, Eugen Tomac, Theodor-Catalin Nicolescu, Andrei Dominic Gerea, Radu Zlati, Dan Cristian Popescu, Remus Cernea, Octavian Liviu Bumbu, Lucian Sova, Sebastian-Aurelian Ghita, Mircea Dolha, Catalin Croitoru, Marius Lucian Obreja sunt cateva dintre numele care au confirmat prezenta la acest eveniment.

 Actul Unirii cu Basarabia, votat de Sfatul Tarii la 27 martie 1918, stipula ca "Republica Democratica Moldoveneasca (Basarabia) in hotarele ei dintre Prut, Nistru, Dunare, Marea Neagra si vechile granite cu Austria, rupta de Rusia acum o suta si mai bine de ani, din trupul vechii Moldove. In puterea dreptului istoric si dreptului de neam, pe baza principiului ca noroadele singure sa-si hotarasca soarta lor de azi inainte si pentru totdeauna se uneste cu mama ei Romania. Traiasca unirea Basarabiei cu Romania de-a pururi si totdeauna!".

 

Platforma Civica Actiunea 2012   

           25 martie 2013.

 

0 comentarii3255 vizualizări25 martie 2013
rss 2.0
rss 2.0