Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Marti 23 Iulie 2024 - 14587
Unirea va fi reglementata si de Constitutia Romaniei?

Platforma Civica Actiunea 2012 a luat act de solicitarile simpatizantilor de a se implica in cadrul procesului de modificari constitutionale care se vor desfasura in toamna acestui an si a anuntat participarea acesteia in cadrul Forumului Constitutional, cea mai importanta instanta de dezbatere publica privind revizuirea Constitutiei Romaniei.

            In calitate de parte componenta a societatii civile din Romania, Platforma Civica Actiunea 2012, ce s-a remarcat prin promovarea reunirii Romaniei cu Rep. Moldova, va inainta o propunere care se refera la  initierea posibilitatii constitutionale in realizarea idealului unirii si formularea unui nou articol pentru viitorul text constitutional.

Propunerea de revizuire a Constitutiei Romaniei:

            I - Principii generale, Articolul 7 Romanii din strainatate alineat nou numerotat (2) cu urmatorul continut: "Romania se poate reunifica pe cai pasnice, democratice si liber consimtite de ambele parti cu orice alt subiect de drept international suveran si independent rezultat in urma fragmentarii poporului roman in cursul evenimentelor traumatice ale celui de-al doilea razboi mondial si, in general, petrecute in secolul XX."

            In acest sens s-a exprimat si co-presedintele Platformei Civice Actiunea 2012 Alexandru Surcel, care a declarat urmatoarele: "Asemenea Germaniei, Coreei, Vietnamului si Yemenului, Romania este una dintre tarile care au fost divizate in urma celui de-al doilea razboi mondial si razboiului rece. Cand ne referim la Republica Moldova, vorbim de fapt de Romania de Est, iar statul cu numele de Romania este in realitate Romania de Vest. Reunificarea, realizata deja de trei dintre cele patru tari mentionate mai sus, este un deziderat normal, pe care Romania trebuie sa si-l asume ca si componenta de cea mai mare importanta a politicii sale externe. In pregatirea acestui demers, consideram ca in Constitutia Romaniei trebuie inclus un text similar cu cel care a existat in Constitutia Republicii Federale Germania pana la reunificarea germana din decembrie 1990, o clauza constitutionala care sa deschida calea Unirii si care sa creeze o obligatie pentru guvernanti, indiferent de culoarea lor politica, de a cauta cai catre realizarea acestui obiectiv national prioritar."

 

Platforma Civica Actiunea 2012           

 02 aprilie 2013.

0 comentarii3717 vizualizări02 aprilie 2013
rss 2.0
rss 2.0