Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Patronate Joi 18 Aprilie 2024 - 14587
Grupul Teraplast: rezultate financiare in primul semestru din 2017.

Indicatori de profitabilitate pozitivi in ciuda contextului nefavorabil al pietelor pe care Grupul activeaza. Bistrita, 31 iulie 2017 - Grupul Teraplast, cel mai mare procesator de PVC din Romania si unul dintre principalii producatori de materiale pentru piata constructiilor si instalatiilor, continua sa fie profitabil in ciuda contextului nefavorabil generat de intrarea in blocaj a segmentului de infrastructura de mediu, de insolventa unor clienti, precum si de prelungirea perioadei de extrasezon.

Grupul Teraplast include societatea Teraplast (producator de tevi, granule si profile din PVC), filialele TeraSteel si Terasteel Serbia (producatori de panouri sandwich si structuri metalice zincate), Teraglass (producator de ferestre si usi din PVC), Teraplast Logistic (incepand cu iunie 2016 coordoneaza activitatile logistice ale Grupului) si Teraplast Ungaria (distribuitor) si societatile controlate in comun Politub (producator de tevi din polietilena) si Depaco (producator de tigla metalica).

Participatia de 60% in Depaco, al doilea producator de tigla metalica din Romania, si fabrica de panouri sandwich din Serbia, cu o capacitate de productie similara celei a TeraSteel, au fost cumparate in prima parte a acestui an.

 

Principalii indicatori, mii lei

 S1 - 2017

S1 - 2016

?%

Cifra de afaceri

171.671

192.760

(11)

Profit net

    7.890

  19.066

(59)

EBITDA

  18.318

  28.363

(35)

Numerar utilizat in activitatea de investitii (nu include platile pentru cumparare de parti sociale)

 (29.177)

 (5.110)

471

 

 

 30 iunie 2017

31 dec 2016

Gradul de indatorare***

37%

5%

 

 

*Cifrele financiare sunt neauditate si prezinta rezultatele consolidate ale Grupului Teraplast, intocmite in conformitate cu Standardele Internationale de Raportare Financiara (IFRS);

**Consolidarea include elementele de venituri si cheltuieli ale Teraplast, TeraSteel, Teraplast Logistic si TeraGlass si Teraplast Ungaria, in procent de 100%, si nu le include pe cele ale  Politub. Aceasta din urma, fiind entitate controlata in comun, se consolideaza prin metoda punerii in echivalenta.

*** Gradul de indatorare = Datorie Neta/ Capital propriu *100; unde Datoria Neta = imprumuturi purtatoare de dobanzi si datorii privind leasingul financiar minus numerarul si echivalentele de numerar 

 

Grupul Teraplast a realizat in prima jumatate a anului 2017 o cifra de afaceri de 171.671 mii lei, fata de 192.760 mii lei in perioada similara din 2016. In aceste venituri consolidate, Depaco si fabrica de panouri din Serbia nu au o contributie, investitia in cele doua societati finalizandu-se in iunie 2017.

Scaderea cifrei de afaceri a Teraplast se datoreaza reducerii vanzarilor din domeniul lucrarilor de infrastructura. Daca in semestrul I 2016 am vandut 43 milioane lei, in semestrul I 2017 am vandut 23 milioane lei pe acest segment

O contributie pozitiva la evolutia veniturilor consolidate a avut-o TeraSteel, care in prima jumatate a anului a realizat o cifra de afaceri de 64.860 mii lei, in crestere cu 22% fata de venitul obtinut in aceeasi perioada a anului trecut

Cosmin Patroiu, director general TeraSteel: "TeraSteel si-a consolidat pozitia pe piata din Romania si este prezenta activa pe pietele europene, fiind recunoscuta ca un partener de incredere. In acest context, cresterea prezentei pe pietele din Balcani este o evolutie naturala. Pentru 2018, TeraSteel Romania si Serbia estimeaza o cifra de afaceri de 250 milioane lei".

In urmatoarea jumatate a anului ne asteptam ca prin consolidarea Depaco/Wetterbest sa compensam scaderile din piata de infrastructura in situatiile financiare consolidate ale Grupului Teraplast. In prima jumatate a anului, Depaco a obtinut o cifra de afaceri de 71.179 mii lei, un profit net de 5.540 mii lei si EBITDA de  7.420 mii lei.

Valeriu Irimescu, Director General Depaco: "Aceasta evolutie spectaculoasa a Depaco este consecinta unei strategii eficiente de crestere a cotei de piata in Romania si a demararii vanzarilor in sapte tari din Europa. Lansarea de produse noi reprezinta de asemenea o tactica importanta in strategia de dezvoltare a societatii. Ritmul de crestere a activitatii Depaco, peste media pietei, se va pastra in a doua jumatate a anului, cand, suplimentar avantajului competitiv existent, vor fi exploatate sinergiile de aprovizionare si comerciale cu Grupul Teraplast. Dupa aceasta etapa de maturizare, urmeaza una noua, in care vrem sa indraznim mai mult. Sunt recunoscator si nerabdator pentru ceea ce urmeaza pentru Wetterbest, un brand puternic ce se impune pe piata prin calitatea superioara, dar si prin unicitate". 

Mirela Pop, director general Teraplast: "Blocajul din infrastructura continua sa influenteze negativ business-ul Teraplast, iar din informatiile pe care le detinem in acest moment nu vor exista imbunatatiri semnificative in urmatoarea jumatate a anului. Romania a primit, in primele cinci luni din 2017, din fondurile structurale ale UE pentru exercitiul financiar 2014-2020, un milion de euro, ceea ce corespunde unei absorbtii de 0,004% din totalul sumei alocate in exercitiul financiar curent. Cum principalele autoritati de management prin intermediul carora se fac rambursarile din fonduri UE nu sunt autorizate, Romania nici nu va primi bani in perioada urmatoare. In acest context, pentru  niciunul din cele 43 de proiecte noi de infrastructura de mediu nu s-a trecut in etapa de semnare a contractelor de lucrari, majoritatea fiind cel mult in faza de proiectare.

Solutia pe care am gasit-o ca sa compensam scaderile din infrastructura este cresterea aportului noilor business-uri achizitionate in prima jumatate a anului. Anticipam ca fabrica de panouri TeraSteel Serbia va aduce anul acesta un plus de aproximativ 4 milioane de euro in cifra de afaceri consolidata, iar Depaco va avea de asemenea o contributie importanta. De aceea, suntem increzatori ca vom reusi sa fim aproape de tintele de vanzari si de profitabilitate propuse pentru acest an.

Strategia Grupului Teraplast de a folosi resursele spre diversificarea activitatilor pe segmente de piata care nu sunt dependente de investitii publice se va dovedi a fi una corecta si va contribui la crearea de valoare pentru actionarii nostri".

In primele sase luni din 2017, profitul net al Grupului Teraplast a fost de 7.890 mii lei, iar EBITDA realizata de 18.318 mii lei, indicatorii de profitabilitate la nivel de grup fiind influentati de scaderea vanzarilor si de faptul ca anumite cheltuieli au ramas constante. Spre exemplu cheltuielile cu salariile s-au situat la un nivel apropiat de cel din 2016, chiar daca nivelul productiei nu a fost similar. Am decis sa pastram oamenii din productie pentru ca in domeniul nostru specializarea unui angajat poate dura cateva luni, iar piata muncii din zona este extrem de competitiva.

Investitia in fabrica din Serbia si achizitia a 60% din Depaco au fost finantate prin imprumuturi bancare. De asemenea, am facut investitii importante in imbunatatirea facilitatilor de productie existente, un exemplu notabil fiind linia de reciclare a deseurilor PVC, care va avea o influenta semnificativa atat in reducerea costurilor cu materiile prime, cat si in cresterea calitatii si sustenabilitatii produselor, incepand cu finalul acestui an. Teraplast se va inscrie in trendul european al marilor producatori de mase plastice care utilizeaza pe scara larga materialul reciclat, in concordanta cu viziunea companiei de a furniza solutii eficiente pentru oameni si mediu.

In comparatie cu anul trecut, am facut investitii semnificative in extinderea si imbunatatirea capacitatii de productie, investitii care vor continua in a doua jumatate a anului 2017.

La 30 iunie 2017, gradul de indatorare al Grupului a crescut la 37%, pastrand abordarea prudenta pe care o avem cu privire la acest indicator. Consideram ca gradul de indatorare de acum este unul ideal pentru actionarii Grupului, subliniind faptul ca toate investitiile facute vor genera numerar din activitatea operationala incepand cu anul acesta.

Grupul Teraplast a realizat in primele sase luni din 2017 investitii in echipamente de 31 milioane lei. Grupul Teraplast si-a propus pentru 2017 un buget de investitii de 84 milioane lei. Aceste investitii vor fi directionate inspre investitii financiare, diversificare/crestere capacitate - achizitii unitati de productie noi, mentenanta, reparatii capitale constructii, echipamente si matrite, investitii financiare, imbunatatire calitate, cercetare si laborator.

Grupul Teraplast activeaza pe pietele de instalatii si amenajari, profile tamplarie, panouri sandwich si structuri metalice zincate, tamplarie termoizolanta si granule PVC si detine pozitii de top pe o mare parte din aceste piete. Compania-mama Teraplast este lider de piata pe segmentele de canalizari exterioare si granule, si este al doilea jucator de pe piata de canalizari interioare. Subsidiara TeraSteel este al doilea jucator de pe piata de panouri sandwich si liderul pietei de structuri metalice zincate.

 

Evenimente semnificative in semestrul I 2017

      Consiliul de Administratie al Teraplast a decis in ianuarie 2017 infiintarea unei societati in Serbia, scopul acestei actiuni fiind dezvoltarea prezentei Grupului Teraplast pe piata din Serbia.

      Subsidiara Plastsistem si-a schimbat in ianuarie  denumirea si a devenit TeraSteel.

      In Februarie Cosmin Patroiu a fost numit Director General al TeraSteel.

      In Martie Teraplast a incheiat acordul pentru achizitionarea pachetului de 50% din compania Depaco, al doilea jucator de pe piata de tigla metalica, prin brandul Wetterbest.

      In Mai Consiliul de Administratie al Teraplast a numit-o pe Mirela Pop in functia de Director General al Teraplast.

      In Iunie Teraplast a achizitionat o farbrica de panouri sandwich in Serbia. Noua fabrica va dubla capacitatea de productie  panouri a Grupului Teraplast.

      In Iunie Ioana Birta a fost numita Director Financiar al Grupului Teraplast;

      Teraplast a incheiat acordul de achizitie a unui pachet suplimentar de 10% in Depaco, in luna Iunie.

 

Raportul pentru semestrul I 2017 poate fi consultat pe pe website-ul www.teraplast.ro, Investitori, sectiunea Rapoarte financiare si poate fi accesat in link-ul de mai jos:

 

0 comentarii3101 vizualizări01 august 2017




[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu





rss 2.0
rss 2.0