Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Patronate Sambata 20 Aprilie 2024 - 14587
Sezonul rece bate la usa: Evita tragediile care se pot intampla daca nu iti curati cosul de fum!

In acest an, 11 persoane si-au pierdut viata si alte 35 s-au aflat la un pas de moarte din cauza intoxicatiei cu monoxid de carbon; Utilizarea unor aparate alimentate cu gaz racordate necorespunzator la cosurile de evacuare, neetanse sau obturate, precum si folosirea aragazului ca sursa de incalzire pot provoca adevarate tragedii;  

 Arderea gazelor naturale produce monoxidul de carbon, un gaz greu de depistat, fiind inodor si incolor. Intoxicatia cu acesta poate fi fatala, mai ales daca se produce in timpul noptii, asa cum s-a intamplat in multe dintre cazurile inregistrate in primele opt luni ale acestui an, soldate cu numeroase victime, de la copii de cateva luni si adolescenti, pana la adulti sau persoane trecute de mult de prima tinerete.

 "Avem fiecare dintre noi acasa copii, parinti sau bunici, persoane dragi, si ne dorim sa ii stim in siguranta. Indiferent de varsta, ranirea sau pierderea cuiva din familie este foarte greu de suportat de catre cei apropiati. Timpul nu poate fi dat inapoi si aceste pierderi nu mai pot fi recuperate niciodata, dar in schimb putem lua masuri imediate prin care sa evitam astfel de tragedii", spune Radu Petre, directorul general adjunct al Delgaz Grid.

 In primele opt luni ale acestui an, in aria de activitate a companiei Delgaz Grid au fost inregistrate 46 de victime urmare a intoxicatiilor cu monoxid de carbon, in crestere fata de perioada similara a anului trecut cand au fost inregistrate 36 de victime.

 Pentru a preintampina producerea unor astfel de evenimente nedorite, Delgaz Grid va recomanda cateva masuri simple de pregatire pentru sezonul rece, cand sunt folosite mijloacele de incalzire: 

  • cosurile de fum sa fie verificate si curatate in mod obligatoriu in aceasta perioada de catre persoane sau firme autorizate, pentru a evita obturarea acestora;
  • sa nu fie folosite aparate de gatit, aragazurile, pentru incalzirea locuintei, asa cum in mod gresit inca se obisnuieste in multe dintre locuintele din Romania;
  • aragazul sa nu fie lasat in functiune fara supraveghere;
  • sa va asigurati ca aparatele de utilizare nu sunt defecte,  plitele/ sobele de teracota sa nu fie crapate;
  • instalatiile interioare sa fie verificate, la termen, numai de catre firme autorizate, astfel incat sa va asigurati de buna lor functionare;
  • sa fie montate detectoare pentru semnalarea unor posibile scurgeri de gaz si a prezentei monoxidului de carbon in interiorul locuintei.

 In privinta detectoarelor de gaz este bine sa stim ca acestea sunt obligatorii pentru instalatiile noi in care se monteaza aparate consumatoare de combustibili gazosi, in incaperi care au ferestre cu geamuri cu grosime mai mare de 4 mm, sau care sunt din geam securizat sau termopan, insa este recomandabil ca acestea sa fie montate si in instalatiile vechi.

 

 

Departament Comunicare Corporatista 

 

 

 

 

0 comentarii3136 vizualizări26 septembrie 2017




rss 2.0
rss 2.0