Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Patronate Miercuri 23 Septembrie 2020 - 40186 vizitatori azi
Stii ce "vampiri energetici" ai in casa?

Alimentarea cu energie a tuturor electrocasnicelor cand acestea sunt in stand-byiti poate scoate din buzunar in pluscirca 180 lei,anual, pentru fiecare locuinta; Un congelator poate consuma cu pana la 30% mai multa energie daca in el se aduna gheata; Utilizarea o singura data a unui uscator de rufe poate necesitade doua ori mai multa energie decat un ciclu de spalare; Aparatele electrocasnice fac parte din viata noastra, indiferent ca vorbim de o combina frigorifica, masina de spalat, televizor, computer etc.  Tendinta noastra este sa cumparam, sa avem, dar rareori ne punem intrebarea privind consumul de energie a tuturor acestor aparate. Mai ales atunci cand nu le folosim. 

 Cand plecam de acasa este recomandat sa scoatem din priza,atat cat este posibil,electrocasnicele si electronicele (TV, consola de joc, PC, incarcatoare,dar nu si frigiderul sau congelatorul), deoarece consuma energie, dar in acelasi timp produc si caldura.Pare greu de crezut, dar potrivit unor calcule putem vedea o diferenta la factura de pana la 180 de lei anual, daca nu lasam aparatele in stand by. Oriceaparat electronic lasatin stand-by (vedetiacel led aprins)consumaintre 40% si 70% din energia pe care arconsuma-o dacaarfunctiona. De aceea, e bine sascoatem din prizaconsumatorii de energieelectricaincaz de neutilizare. Ca sa ne fie maiusorsafacemasta, sunt foarte utile prizeleprogramabilesauprelungitoarere cu intrerupator.


Pasiunea pentru gatit determina mari degajari de caldura de la aragaz, plita sau cuptor electric si suntem nevoiti sa folosim hotele pentru evacuarea aromelor in exces, aburilor, dar si a caldurii. De aceea, in perioadele calduroase este util sa ne bucuram de aceasta pasiune seara, iar asupra noptii sa lasam bucataria ventilata, pentru ca temperatura sa revina la o valoare normala.

O reasezare in zone mai racoroase din imobile a obiectelor electrocasnice (combina frigorifica, frigider, congelator) este benefica pentru ca se reduce energia consumata si implicit, scade cantitatea de caldura degajata prin functionarea lor. Un congelator poate utiliza cu pana la 30% mai multa energie, daca in el se aduna gheata sau se afla langa o sursa de caldura.

Toate aparatele electrocasnice emana caldura odata ce sunt pornite si pentru a ne bucura de confortul casei pe perioada de vara, setarea aparatelor de aer conditionat trebuie sa o facem la o temperatura ce ne permite un consum optim de energie.In zilele cand temperatura de afara este foarte ridicata, peste 30 ?C, temperatura optima ambientala este de23- 24 ?C, nu mai putin, chiar daca aparatele de aer conditionat pot fi setate si pana la 15 ?C. Nu este lipsita de interes si inlocuirea aparatelor de aer conditionat vechi, cu unele cu tehnologie inverter ce folosesc o cantitate redusa de electricitate. Acest tip de tehnologie va reduce consumul cu 30-40% fata de un sistem clasic.

In multe dintre gospodarii regasim un consumator important de energie pentru prepararea apei calde menajere. Numai intr-o perioada de aproximativ cateva saptamani un boiler electric poate echivala consumul unui frigider pe un an de zile. Tocmai de aceea, este util sa avem in vedere montarea unui panou solar pentru prepararea apei calde menajere, ce ne va permite economii importante de energie cel putin pentru perioada de vara.Daca acest lucru nu este posibil, atunci este recomandat sa alegem un boiler electric din clasa energetica A, costul investitiei fiind amortizat prin facturile lunare mai scazute.Sa mai adaugam sica masina de spalat isi reduce consumul de electricitate cu o treime daca se foloseste un program de spalare cu mai putine grade Celsius. Mai exact, daca spalati hainele la 30°C puteti economisi pana la 60 de lei pe an.

Confortul nostru depinde de tehnologiile pe care noi le utilizam inpropriile locuinte, iar investitiile noastre in aparatura electrocasnica cu eficienta crescuta se vor regasi permanent infacturi mai mici de energie.

 

 

Despre E.ON Romania
Grupul german E.ON este unul dintre liderii pietei de energie, avand in Romania o prezenta consolidata de-a lungul a circa 15 ani. Companiile-fanion ale grupului sunt Delgaz Grid si E.ON Energie Romania, acestea desfasurand activitati de distributie, respectiv de furnizare a energiei si a solutiilor energetice pentru circa 3,1 milioane de clienti. De la intrarea pe piata din Romania grupul E.ON a investit circa 1,6 miliarde de euro, in principal in modernizarea retelelor. Totodata, valoarea contributiilor virate la bugetul de stat si bugetele locale se ridica la 2 miliarde de euro. 

 

0 comentarii2492 vizualizări20 septembrie 2019
rss 2.0
rss 2.0