Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Patronate Vineri 02 Decembrie 2022 - 14587
Contextul economic incert si cresterea preturilor readuc joburile din strainatate in atentia candidatilor.

Joburile cu nivel mediu de experienta si cele entry level sunt cele mai cautate de romani. Cu peste 10.000 de aplicari de la 1 septembrie si pana acum, aceasta se anunta a fi luna cu cei mai multi candidati care cauta sa lucreze peste hotare. Desi primele optiuni ale acestora raman de departe locurile de munca din Romania si cele care pot fi facute remote, ofertele din strainatate se reconfigureaza intr-o zona de interes din ce in ce mai clara. "Au fost doi ani in care romanii au privit cu retinere ideea de a lucra in alta tara. Fie pentru ca, in prima faza, in context pandemic, li s-a parut mai sigur sa ramana aici, fie pentru ca, ulterior, piata muncii de la noi si-a revenit in mod spectaculos si au avut suficiente optiuni si in Romania. Acum, insa, contextul economic incert, inflatia, cresterea preturilor ii fac pe candidati sa se uite cu interes crescut catre ofertele de munca din afara", spune Bogdan Badea, CEO eJobs Romania.

In functie de nivelul de experienta, categoriile mid level (2-5 ani de experienta) si entry level (maximum 2 ani de experienta) aplica cel mai mult la joburile postate de angajatorii straini. Urmeaza cei foarte tineri, fara niciun fel de experienta, in timp ce doar 20% dintre aplicari apartin specialistilor cu nivel de senioritate si managerilor. "In ceea ce-i priveste pe specialisti, vedem tot mai multe situatii in care aplica si se angajeaza intr-o companie de peste hotare, insa lucreaza remote si raman, astfel, in Romania. IT-istii, spre exemplu, specialistii in marketing sau in digital marketing sunt, poate, cel mai frecvent intalnite astfel de cazuri in ultima perioada", explica Bogdan Badea.

Germania este tara aleasa de cei mai multi (o treime) dintre cei care vor sa plece la munca in strainatate. Urmeaza Olanda, Franta, Belgia si Marea Britanie, in timp ce destinatiile care ani la rand au dominat alegerile romanilor atunci cand venea vorba de emigrare, respectiv Spania si Italia, sunt detronate de tari precum Irlanda, Austria, Danemarca sau Norvegia. Nou intrate in clasament sunt Emiratele Arabe Unite.

Domeniile catre care merge cel mai mare numar de aplicari sunt transport / logistica / import - export, retail, productie, turism, industria alimentara, constructii, servicii si agricultura. Nu exista o oglindire fidela in domeniile pentru care companiile din strainatate cauta cei mai multi candidati, in conditiile in care cele mai multe joburi postate de acestia pe eJobs.ro sunt in constructii, productie, transport, energie, industria navala si aeronautica, auto, industria alimentara si servicii. "Salariul si conditiile de viata mai bune sunt principalele argumente pe care le au cei care vor sa emigreze, fie si pentru o perioada limitata de timp. Cei care pleaca ajung sa castige si de 3-4 ori mai mult decat in Romania, pe joburi si in domenii similare", mai spune Bogdan Badea.

Dincolo de experienta pe care trebuie sa o aiba intr-un anumit domeniu, angajatorii cauta cu precadere absolventi cu studii superioare si muncitori calificati. In ceea ce priveste limbile straine pe care trebuie sa le stapaneasca, cel mai des mentionate in anunturile de angajare sunt engleza, germana, finlandeza, franceza si spaniola.

32.000 de joburi sunt, in acest moment, active pe eJobs.ro. Dintre acestea, aproape 3.000 se adreseaza candidatilor care vor sa lucreze in alta tara decat Romania.

***

Despre eJobs

Lansata in 1999, eJobs este prima platforma de recrutare din Romania si liderul pietei locale de profil. Incepand cu anul 2012, este parte a grupului Ringier AG, compania internationala de media localizata in Zurich, Elvetia. eJobs.ro le ofera clientilor sai cea mai relevanta baza de candidati, pe care o pune la dispozitie prin metode eficiente, utilizand canale de media personale si cunostinte avansate de Performance Marketing si campanii de Employer Branding, precum si tactici de optimizare a rezultatelor de recrutare. Cu 4,8+ milioane de CV-uri, peste 2 milioane de vizitatori unici pe luna si 300.000+ companii care au beneficiat de serviciile lor, eJobs este cea mai mare platforma de recrutare la nivel local.

 


Persoana de contact:

Ana Calugaru

Head of Communications, eJobs Romania

T: 0729 699 437

M: ana.calugaru@ejobsgroup.ro

 

 

 

 

0 comentarii3003 vizualizări20 septembrie 2022
rss 2.0
rss 2.0