Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Sindicate Vineri 23 Aprilie 2021 - 14587
Distrugerea Institutului de Stiinte Spatiale (ISS) de pe Platforma Magurele.

Federatia Sindicala Hermes din invtamant superior si cercetare stiintifica atrage atentia opiniei publice asupra distrugerii Institutului de Stiinte Spatiale (ISS) de pe Platforma Magurele.

Acest institut, organizat initial ca filiala a Institutului National pentru Fizica Laserilor, Plasmei si Radiatiei - INFLPR Magurele a fost desfiintat si inlocuit cu o entitate fantoma ce foloseste in numele sau acronimul INFLPR, pentru a induce in eroare finantatorii si a accesa fonduri publice in mod nelegal.
Pentru acoperirea urmelor, grupuri de interese ilegitime, aflate sub protectia Ministerului Cercetarii si Inovarii (MCI), au realizat transferarea salariatilor de la INFLPR la aceasta entitate inregistrata la Registrul comertului sub incadrarea de "alti comercianti" sau "alti profesionisti" cu numele "Institutul de Stiinte Spatiale-filiala INFLPR". Aceasta inregistrare nu respecta nici Regulamentul de Organizare si Functionare al INFLPR aprobat prin HG 1581/2004, nici legea 31/1990 privind societatile comerciale si nici OG 57/2002 - legea cercetarii. Pentru a atrage fonduri publice la care nu are dreptul, atat conducerea INFLPR cat si cea a ISS declara ba ca ISS este filiala legala, ba ca ISS este entitate independenta, dupa interes. Astfel, prin intermediul INFLPR, cand se declara filiala legala a acestuia, ISS primeste o finantare din fonduri publice prin Programul NUCLEU, care este destinat exclusiv Institutelor Nationale de Cercetare-Dezvoltare. Acest statut nu apartine insa si ISS.

Chiar in acest moment cercetatorii Institutului de Stiinte Spatiale nu mai sunt salariati ai INFLPR!! Toti au fost transferati prin inselaciune la filiala fantoma inregistrata la Registrul Comertului cu capital social "2 lei". Aceasta schema de fraudare a fondurilor publice este pusa in aplicare si la adapostul unor nume cunoscute care figureaza ca angajati fictivi ai Institutului de Stiinte Spatiale. Cel mai cunoscut exemplu fiind Dumitru Prunariu, singurul cosmonaut roman.

Directorul general al Agentiei Spatiale Romane (ROSA) Marius-Ioan Piso este in acelasi timp sef de laborator in cadrul ISS, intre ISS si ROSA existand multiple contracte de finantare. Agentia Nationala de Integritate tergiverseaza sesizarea privind conflictul de interese de doi ani si jumatate.
Directorul filialei fantoma, dl Sorin Zgura, a incasat salariu timp de mai multe luni in 2012-2013 pentru functia sa atat de la filiala legala a INFLPR, cat si de la filiala fantoma.

Faptele de mai sus au fost semnalate prin plangeri catre DNA, dar ignorante pana in prezent. Facem cunoscut opiniei publice ca aceste ilegalitati au fost aduse la cunostinta DNA din noiembrie 2017 - ianuarie 2017. 
Ulterior, INFLPR a radiat filiala legala Institutul de Stiinte Spatiale de la Registrul Comertului si a ramas in functiune numai fantomatica entitate.

Despre aceste nereguli a fost informat si Primului Ministru Mihai Tudose, care a trimis Corpului de Control la INFLPR.

Singurele reactii inregistrate pana in prezent au fost mesajele de amenintare transmise liderul Sindicatului din INFLPR, ca urmare a sesizarii organelor in drept si a instantei de judecata.

Intrucat prin noul Program Nucleu se urmareste alocarea unor fonduri publice catre entitati ce nu sunt eligibile consideram ca sunt puse in pericol activitatea si cercetatorii din Institutul de Stiinte Spatiale. Este de datoria noastra sa protejam acesti salariati, sa instiintam opinia publica asupra modului in care Ministerul Cercetarii si Inovarii aloca fonduri publice catre grupuri de interese ocrotite chiar de mai marii ministerului si procurori din DNA. ROSA este o structura in subordinea MCI.
Altfel nu ne putem explica indiferenta si lipsa oricarei masuri de stopare si sanctionare a responsabililor fraudarii fondurilor publice si distrugerii institutelor de cercetare de pe Platforma Magurele.

Atasam documentele de la Registrul comertului care atesta cele communicate precum si mesajul de amenintare transmis pe Facebook de directorului ISS pe 19.08.2017.

Cu stima,

 

Presedinte                            Vicepresedinte cercetare stiintifica

Mugurel Popescu                                Dr. George Epurescu

0 comentarii14644 vizualizări31 decembrie 2017
rss 2.0
rss 2.0