Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Sindicate Sambata 20 Aprilie 2024 - 14587
Salarizarea ilegala in Institutele Nationale de Cercetare Dezvoltare si haos total in cercetare.

Autoritatea de stat pentru cercetare-dezvoltare (fostul ANCS, ANCSI, MCI, astazi MEC) ascunde in continuare situatia juridica reala a institutelor nationale de cercetare-dezvoltare (INCD), pentru a favoriza grupuri de interese ilegitime care administreaza dupa bunul plac fondurile publice si au transformat competitiile de proiecte in simple inginerii financiare in beneficiul propriu. Inclusiv notiunea de Instalatie de Interes National este dusa in derizoriu si a devenit un alt mecanism de

"sifonare" a bugetului cercetarii.

Conform prevederilor legale incidente, intarite de hotarari judecatoresti definitive, detaliate mai jos, INCD-urile sunt institutii publice finantate din venituri proprii, iar directorul general este funtionar public.

Conform Registrului National al Institutiilor Publice, toate I.N.C.D. sunt inscrise in aceasta categorie si sunt publice la adresa http://www.e-guvernare.ro.

"Baietii destepti" din cercetarea stiintifica au reusit performanta de a nu aplica legea salarizarii personalului platit din fonduri publice nr 153/2017. A fost creat astfel patronul pe bani publici. Directorii generali de I.N.C.D. au devenit stapani pe bugetele aprobate cu complicitatea personalului din Ministerul Cercetarii si Inovarii si au "evitat" aplicarea grilei de salarizare stabilita prin legea 153/2017.

Noul guvern PNL, prin Ministerul Educatiei si Cercetarii, urmeaza aceeasi tactica si continua sa incalce legea cu aceeasi nonsalanta, sa protejeze faptuitorii si astfel sa consolideze "feudele" din cercetare, in fapt fostele institute nationale, pentru ca in cadrul lor domnesc impostura si abuzurile, in timp ce conducerile institutelor si camarilele lor incaseza sume fabuloase din bani publici. De exemplu fiul directoarei economice din MCI, Lucia Moise (Csavar), a fost angajat fictiv pe platforma Magurele la un I.N.C.D., iar jaful banilor publici si alte ilegalitati au fost musamalizate.

Instantele nationale au stabilit definitiv ca I.N.C.D. este o institutie publica, chiar o autoritate publica in domeniul sau de expertiza, iar directorul general este functionar public. Aceste sentinte definitive vin de la Curtea de Apel Bucuresti, Tribunalul Bucuresti si Tribunalul Ilfov.

Legea nr 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice este foarte clara si stabileste ca se aplica si la nivelul institutiilor publice finantate din venituri proprii (aici intra si universitatile) si, mai mult, se aplica si directorului general, deci ministerul coordonator nu poate stabili salarii exorbitante pentru directorii generali asa cum avem astazi, de multe zeci de mii de lei lunar, situatie relatata recent in presa.

 Prevederile legale incidente clarifica fara echivoc situatia grava de nelegalitate care guverneaza institutele nationale de cercetare-dezvoltare pentru favorizarea grupurilor de interese ilegitime care au pus stapanire pe institutiile de stat din cercetare si controleaza structurile centrale coordonatoare, inclusiv organismele de control.

Anexat va prezentam Sesizarea inaintata ieri Guvernului si ministerelor cu atributii in domeniu pentru o clarificare in detaliu a situatiei juridice a INCD.

Solicitam opiniei publice si presei sa nu permita musamalizarea jafului organizat din cercetare, un sistem inchis, de tip feudal, dominat de impostura si abuzuri.

Pentru orice detalii si documente va stam la dispozitie.

 

Cu stima,

Presedinte 

Mugurel Popescu

 

vicepresedinte cercetare-stiintifica

Dr. George Epurescu

Tel 0742680126

1 comentariu3339 vizualizări23 ianuarie 2020




rss 2.0
rss 2.0