Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Sindicate Vineri 29 Martie 2024 - 14587
Organizatiile sindicale semnatare solicita autoritatilor sa inceapa un dialog deschis.

Organizatiile sindicale semnatare solicita autoritatilor sa inceapa un dialog deschis pentru adoptarea din timp a masurilor necesare depasirii celei mai mari provocari a vremurilor noastre, a celei mai mari crize sociale.

Criza medicala este doar inceputul unei noi etape in existenta umana si este insotita de o criza sociala de proportii. Acum, cand SUA sialte state au adoptat planuri cu masuri sociale imediate si consistente, nu putem asista nepasatori la actiunile iresponsabile ale guvernului nostru,  care lasa aproape 2 milioane de romani fara venituri si perspective. Mai mult, avem parte de masuriprecumtaiereaajutoarelorpersoanelor cu dizabilitati de catrePrimariaCapitalei, inconditiilein care pensiilespecialesuntmentinute cu sfintenie. 

Inacest context nationaldescumpanitor, lansam public ceeaceconsideramtemelemajore care aducsolutiipetermenscurtsimediupentruproblemelesocialesieconomiceimediatesi post-pandemie.

Este nevoie de asigurareaunormasuri de protectiesocialapermanente, iardemnitateaumanatrebuiesatreacapeprimul loc. Nu existademnitatefarasigurantazilei de maine, iarprivilegiile nu isi au loculnici in situatii de normalitate. 

Temelepe care le lansam public cu sprijinuldumneavoastrasunturmatoarele:

1. Asigurareaunuivenit minim universal pentrutoticetatenii (persoaneleadulte) fie direct de la stat, fie prinsalariu, pensiesaualtetipuri de venit. Aceastava reduce semnificativimpactul social al crizei, aducesigurantazilei de mainepentrutoatepersoaneleadultesicopiiilor, indiferent de crizelepe care le vomtraversa de acuminainte. Asigurareaunuivenit minim universal vafurnizaputerea de cumpararenecesaradezvoltariiuneieconomii locale sustenabilepentruprodusele de primanecesitatesifunctionareaserviciilorpublice. Acestmecanismvaajutaatatpersoanele care isipierdlocul de muncainregistratcatsipersoanele care lucreaza la negrusi care ramansifaraacestvenitnefiscalizat, fiindsi un mecanism de contracarare a muncii la negru.

2. Aplicareaunormasuricompensatoriipentrufirmelemicisimijlociivulnerabile, prinsuspendareaplatiichiriilorpeduratanefunctionarii,  scutirea de la plata CASS si CAS pentrusalariileplatitepeduratanefunctionarii, compensarea de indata a tuturorsumelornerambursate de stat, etc.

3. ModificareaLegiidialogului socialpentru a permitesindicatelorsaaperedrepturilesalariatilorsisagarantezelegalitateaactului managerial.

4. FunctionalizareaInspectieiMunciisi a Directiei de SanatatePublica, institutiidepasitesiaserviteuneilogici a castigului individual, de multeori cu incalcarealegii, indetrimentulindepliniriifunctieisociale.

5. Eliberareaimediata a posturilor din sistemul de stat ocupateprincumul de salariaticare au dejaunraport de serviciu cu normaintreaga. Astfel se asiguraveniturisalarialepentrupersoanefaraloc de muncasi se eliminaabuzurileexistenteastazicandpersoane, in principal cu functii de conducere, darsipersoane care apartinunorgrupuri de intereseilegitimece au confiscatinstitutii, cumuleazamaimultecontracteindividuale de muncasaualteforme de salarizareinsistemul de stat, de multeoriin mod fictive.

6. Eliminareapensiilorspeciale. Definireaclara a notiunilor de pensiesipensionar, insensuldelimitariiclare a pensionarului de cea de salariat. Pensiaeste o indemnizatiepentru un trai decent la batranete. Viata de pensionareste la felpentrutoti, pensiifoartediferitenu se justifica, obligatiastatuluieste de a asigura un trai decent pentrutoticetatenii, nu de a stabiliprivilegii.

 

Organizatiisindicalesemnatare:

 

FederatiaSindicala Hermes - presedinte MugurelPopescu

Federatia SindicatelorLibere din Romania - presedinte Florian Marin

Sindicatul Liber "Dr. Ion Cantacuzino" din Institutul Cantacuzino Bucuresti- presedinte Catalin Bazac

Sindicatul Salariatilor din Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica "Ion Luca Caragiale" Bucuresti- presedinte Cristina Briciu-Dan

Sindicatul I.N.F.L.P.R. "Radiatia"Magurele - presedinte George Epurescu

Sindicat ETOS Tarom - presedinte Georgiana Luca

SindicatulNationalTehnicTarom- presedinteAurelCurdov

Sindicatul "Universitas" din UniversitateaBucuresti - presedinteMirceaMincu

Sindicatul Independent al Personalului din ASE Bucuresti - presedinteVoicuPaun

Sindicatul F.I.R.E.S. - UniversitateaEftimieMurgu - Resita - presedinteCristian Rudolf

SindicatulSolidaritatea 2013 - Motru - presedinteNicuBunoaica

Sindicatul INCDI Prosilva - presedinte George Garbacea

 

 

 

 

0 comentarii7287 vizualizări01 aprilie 2020




rss 2.0
rss 2.0