Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Sindicate Vineri 23 Aprilie 2021 - 14587
Situatie catastrofala la Institutul National pentru Fizica si Inginerie Nucleara.

Federatia Sindicala Hermes din invatamant superior si cercetare stiintifica atrage atentia opiniei publice si a autoritatilor asupra situatiei catastrofale de la Institutul National pentru Fizica si Inginerie Nucleara - Horia Hulubei (IFIN-HH) Magurele si cere public demiterea/revocarea de urgenta din functia de director general al IFIN-HH a domnului Nicolae-Victor Zamfir pentru dezastrul managerial in care a impins ELI-NP dar si celelalte departamente din institut, culminand cu eliminarea ELI-NP din consortiul european ELI!

In IFIN-HH locul cercetarii a fost luat de un razboi in toata regula intre cercetatori si directorul general sustinut de apropiatii sai cu functii de conducere din aparatul administrativ.

Dl. Nicolae-Victor Zamfir a beneficiat de tot sprijinul financiar, administrativ, politic si mediatic pe care l-a solicitat, conducand despotic cel mai mare institut national din Romania inca din 2004. Problemele manageriale si stiintifice semnalate de catre cercetatori au aparut public foarte rar, iar excluderea ELI-NP din Europa reprezinta dovada clara a incompetentei manageriale. Mai mult, guvernul francez a transmis institutiilor de cercetare din Franta sa sisteze orice colaborare cu IFIN-HH. Acesta este o situatie fara precedent in cercetare si echivaleaza cu un embargo, fiind evident ca Nicolae-Victor Zamfir a devenit "persona non grata" pentru fostii parteneri si guvernele tarilor lor. Or, in fizica, un fapt dovedit experimental devine regula. (Anexam mesajul oficialilor francezi)

Sprijinul politic nu a intarziat sa apara nici de aceasta data. Observam cu stupoare, chiar si in ceasul al 12-lea, cum secretarul de stat responsabil de cercetarea stiintifica, Dragos Ciuparu, refuza sa prezinte opiniei publice realitatea. Acesta este la curent atat cu embargoul Frantei cat si cu decizia de eliminare a ELI-NP din Consortiul European si nu de acum, ci de un an, insa livreaza portalurilor de stiri fake-news dupa fake-news pentru a-l mentine in functia de director general IFIN-HH dl. Zamfir de care il leaga o stransa prietenie. Chiar dl Dragos Ciuparu a semnat Ordin ilegal prin care se prelungeste mandatul acestuia in functia de director general, document pastrat secret de catre MEC pentru a ingreuna contestarea lui in instanta. Dl Zamfir are 68 de ani si un esec managerial de rasunet care nu ii permit sa mai ocupe functia. Stirea eliminarii ELI-NP din consortiul European a aparut in revista Nature inca din data de 28 mai 2019, cu un an in urma, iar mesajele de lamentare transmise zilele acestea nu fac cinste unui cercetator. Domnul Dragos Ciuparu s-a discreditat definitiv si este evident ca nu mai poate gestiona domeniul cercetarii stiintifice.

Intrucat neregulile in activitatea d-lui Nicolae-Victor Zamfir sunt nenumarate, vom insista doar pe cateva aspecte, cele mai grave, probate dincolo de orice discutie:

(1)  Eliminarea ELI-NP din consortiul European ELI (ERIC) si pierderea finantarii europene;

(2)  Ratarea contractului cu parteneri europeni pentru constructia sistemului gamma din cadrul ELI-NP si deteriorarea relatiilor cu tarile membre ale EuroGammaS;

(3)  Aducerea IFIN-HH sub embargo cu Franta, IFIN-HH fiind exclus din toate colaborarile cu institutii din Franta;

(4)  Sabotarea inexplicabila a colaborarilor internationale ale Departamentului de Fizica Nucleara din IFIN-HH, poate pentru scaderea productiei stiintifice a cercetatorilor, vazuti ca o amenintare pentru pozitia sa de director general al IFIN-HH, pozitie ocupata ilegal;

(5)  Folosirea functiei de presedinte al Consiliului de Adminstratie al IFIN-HH pentru a induce in randul salariatilor ideea dizolvarii Consiliului Stiintific al institutului prin Hotarare a CA, insa, la cererea cercetatorilor nu poate furniza Hotararea CA pe care o invoca. CA nu are atributii stiintifice, iar membrii Consiliului Stiintific sunt alesi prin vot de cercetatori, asa cum se face in toate institutele nationale, iar presedintele CS este membru de drept in CA. Mai grav este ca, pe pagina oficiala a directiei de cercetare din MEC, secretarul de stat Dragos Ciuparu a eliminat deja numele presedintelui ales al CS din componenta CA, devenind complice la abuzul directorului general/presedinte CA;

(6)  Declansarea a numeroase cercetari disciplinare sau de etica impotriva unor cercetatori,  pentru a-i concedia, folosindu-se de rapoarte ce falsifica realitatea si inventeaza fapte, ce oricum nu constituie abateri disciplinare si care ar cadea in fata oricarei Comisii independente de cercetare disciplinara. La IFIN-HH, comisia este formata din cei care au facut sesizarea in toate cazurile, adica membri ai Comitetului de Directie IFIN-HH si persoane cu functii de conducere la ELI-NP;

(7)  Interzicerea accesului in incinta IFIN-HH a reprezentantului sindicatului pentru asistarea unui membru de sindicat in fata Comisiei de cercetare disciplinara si refuzul comunicarii inscrisurilor ce stau la baza cercetarii disciplinare;

(8)  Refuzul organizarii concursurilor pentru ocuparea functiilor de conducere si demiterea celor care nu raspund ordinelor sale ilegale;

(9)  Semnarea foarte discret, fara stiinta cercetatorilor, a unui contract de asistenta tehnica de 35.000 Euro/zi fara TVA pentru operare si mentenanta sisteme laser ELI-NP, in total 30 milioane de euro plus TVA ce trebuie platiti din fondurile proprii IFIN-HH, efort financiar ce va destabiliza celelalte departamente pe termen lung. (Anexat)

Toate aceste abuzuri clare sunt completate de atmosfera de teroare instituita in institut si sicanarea permanenta a cercetatorilor care, in viziunea acestuia, i-ar periclita pozitia de director general. Pentru a-si conserva privilegiile este gata sa sacrifice intregul institut, fapt ce nu trebuie permis sub nicio forma de autoritatile care au in mana solutia salvarii IFIN-HH prin revocarea ordinului de numire a directorului general. Institutul are suficienti cercetatori experimentati ce pot ocupa legal pozitia de director general pentru a readuce IFIN-HH la loc de frunte in cercetarea romaneasca si internationala.

Federatia va depune toate eforturile pentru salvarea institutelor nationale, a cercetarii din ghearele acestor "baroni" si ale autoritatilor complice.

 

Vicepresedinte cercetare-stiintifica

Dr George Epurescu

Cercetator stiintific gr 2

 

Tel: 0742689126

federatiahermes@gmail.com

https://federatiahermes.ro

 

 

 

 

Mesajul autoritatilor franceze

Bonjour,

Je tiens tout d’abord à vous souhaiter une bonne année 2020.

Je me permets de vous écrire à propos de notre échange téléphonique de décembre à propos de votre collaboration avec le partenaire IFIN HH dans le cadre du projet européen ENSAR2.

Selon les recommandations de la Direction des Affaires Juridiques (DAJ) du CNRS, je tiens à vous informer que toutprojet à venir de coopération avec l’IFIN-HH doit être avorté. 

A l'heure actuelle, il n’est pas possible de signer de nouveaux contrats avec IFIN. Tout contrat est gelé et il n'est pas possible d'entamer des collaborations avec ce partenaire.

Je vous remercie par avance pour votre compréhension.

Bien cordialement,

Valentina FAVATA

Chargée d’affaires européennes

Service Partenariat et Valorisation

Avenue de la Terrasse, bat11

91190 Gif-sur-Yvette, France

 

0 comentarii5880 vizualizări18 mai 2020
rss 2.0
rss 2.0