Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Sindicate Duminica 18 Aprilie 2021 - 14587
Sindicatul "Solidaritatea Sanitara" a organizat in data de 14 ianuarie un protest.

Sindicatul "Solidaritatea Sanitara" a organizat in data de 14 ianuarie un protest in fata Palatului Administrativ pentru "sustinerea respectarii drepturilor legale si morale ale lucratorilor din sanatate". Prefectul Stelian Dolha si subprefectul Eugen Curteanu au purtat discutii cu reprezentanti ai sindicatului si i-au asigurat de sustinerea institutionala in demersul pentru revendicarea drepturilor solicitate.

Printre revendicarile pentru care sindicalistii au protestat si depus un memoriu Institutiei Prefectului, se numara:


1. Adoptarea tuturor masurilor necesare pentru protectia sanatatii si securitatii salariatilor din sanatate (echipamente, circuite, resurse materiale si umane etc.), astfel incat sa determine o reducere semnificativa a numarului de salariati nou infectati SARS-CoV-2 si, mai ales, decedati din cauza COVID-19.

2. Respectarea dreptului legal la pensia de urmas pentru copiii colegilor decedati la datorie.

3. Cresterea salariilor de baza pentru toate categoriile de lucratori incepand cu 1 ianuarie 2021 la nivelul prevazut de legea salarizarii pentru anul 2022. Anularea reducerii salariilor de baza prevazuta de OUG nr. 226/2020.

4. Raportarea tuturor sporurilor lucratorilor din sanatate la salariile de baza actuale si acordarea tuturor sporurilor pentru conditii de munca la nivel maxim. Introducerea tuturor categoriilor de lucratori din sanatate in Anexa nr. 2 a legii 153/2017.

5. Acordarea stimulentului de risc pe intreaga durata a pandemiei pentru toti salariatii din sanatate.

6. Acordarea tuturor drepturilor salariale prevazute de lege, respectiv sporul de pana in 30%, sporul pentru combaterea epidemiei si plata orelor suplimentare, pentru toti lucratorii care inca nu au beneficiat de ele.

7. Plata garzilor cu tariful orar aferent normei de baza.

8. Reasezarea asistentelor medicale in grila de salarizare in sensul cresterii locului pe care-l ocupa in ierarhia salariala, corespunzator locului pe care-l au in echipa medicala, respectiv contributiei la tratamentul si ingrijirea pacientilor.

9. Negocierea anexelor la Contractul Colectiv de Munca.

10. Lucratorii din sanatate trebuie sa beneficieze de reducerea stagiului de cotizare (varstei de iesire la pensie) proportional cu activitatea desfasurata peste norma de baza. O reducere trebuie aplicata si pentru conditiile de munca deosebit de periculoase.

 

Institutia Prefectului judetul Bistrita-Nasaud a inaintat solicitarea sindicatului "Solidaritatea Sanitara" catre Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Sanatatii si Ministerul Finantelor Publice.

 

0 comentarii1638 vizualizări14 ianuarie 2021
rss 2.0
rss 2.0