Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Agricultura Marti 27 Iulie 2021 - 14587
Actiunile de preventie a pestei porcine africane si monitorizare continua.

In urma confirmarii pestei porcine africane(PPA) la porci mistreti din doua fonduri de vanatoare, unul la Figa, iar altul la Saniacob si aprobarea "Planului de masuri pentru controlul si combaterea pestei porcine africane la porcii domestici de pe raza judetului Bistrita-Nasaud" din data de 31.12.2020, prefectul Stelian Dolha a convocat membrii C.L.C.B. si responsabilii fondurilor de vanatoare afectate pentru a discuta masurile adoptate, stadiul lor de aplicare, precum si masuri suplimentare, pentru a preintampina raspandirea P.P.A. atat in randul mistretilor, cat si in randul porcilor domestici.

"Daca in planul de masuri scrie ca trebuie sa facem un control amanuntit, la pas, al fondului de vanataore, atunci o sa il facem.

Sa luam fiecare fond de vanatoare si sa-l controlam. Pentru ca, daca avem un caz de pesta porcina la mistreti, sansele sa mai fie in apropiere sunt foarte mari. Ma ingrijoreaza posibilitatea de raspandire la porcul domestic si cred ca trebuie sa luam toate masurile de preventie necesare.", a transmis prefectul Stelian Dolha in deschiderea sedintei.

Deciziile luate in urma discutiilor implica constituirea de echipe mixte formate din reprezentantii fondurilor de vanatoare, reprezentanti ai unitatilor administrativ-teritoriale afectate, personal silvic si personal din cadrul Directiei Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor care sa efectueze misiuni de patrule in fondurile de vanatoare in urma carora vor intocmi documente constatatoare unde vor fi consemnate cazuri de mortalitate in randul mistretilor.

De asemenea, reprezentanti ai Institutiei Prefectului judetul Bistrita-Nasaud si ai Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor vor desfasura campanii de informare a populatiei, inclusiv in cadrul exploatatiilor de suine si vor fi distribuite si afisate materiale informative la primarii si cabinete veterinare pentru a oferi detalii referitoare la modul de manifestare al pestei porcine africane si modul de actionare in cazul aparitiei acestei boli in randul suinelor.

 

0 comentarii1869 vizualizări05 ianuarie 2021
rss 2.0
rss 2.0