Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Agricultura Marti 13 Aprilie 2021 - 14587
BULETIN DE AVERTIZARE Nr. 1 din 04 februarie 2021.

Pentru combaterea AGENTILOR PATOGENI SI DAUNATORILOR in procesul producerii rasadurilor se vor folosi urmatoarele metode: 1. Dezinfectia amestecului de pamant pentru produs rasadul:

            Pentru combaterea ciupercilor din sol se vor folosi unul din produsele: FOLPAN 80 WDG - 0,15% (4-5 l solutie/mp); PREVICUR ENERGY - 0,25% (3 ml solutie/m.p.). Nu este necesar un timp de pauza.

            2. Dezinfectarea semintelor pentru producerea de rasaduri:

            Se face cu 2 - 3 zile inainte de semanat, dupa cum urmeaza:

            - Tomate, ardei, vinete, mazare: APRON XL 350 ES - 1 ml/kg samanta (prin umectare);

            - Castraveti: PREVICUR ENERGY - 20 ml/kg samanta (prin umectare);

            3. Pentru combaterea coropisnitei ( Gryllotalpa gryllotalpa ) se vor folosi produsele COROCID SUPER - 20 kg/ha,  administrate pe sol, cu o usoara incorporare in cazul coropisnitei si fara incorporare in cazul melcilor, inainte de plantare.

            4. Pentru combaterea melcilor fara cochilie (Agriolimax agreste), melci (Limax spp.) se vor folosi produsele  AGROSAN B-15 kg/ha sau OPTIMOL-5 kg/ha aplicat cu 7 zile inainte de semanat/plantat  administrare pe sol, fara incorporare.

            5. Pentru prevenirea si combaterea atacului de rozatoare in spatiile amenajate pentru producerea rasadurilor se vor pune momeli cu BROMAKOL  25 - 50 g momeli/galeria activa;

            Momelile se improspateaza dupa 7 zile, folosind aceleasi doze.

            6. Tocurile de rasadnite, ramele din lemn, utilajele folosite si cararile se vor dezinfecta prin stropire completa (imbaiere)  cu o solutie realizata din produse pe baza de cupru (CHAMP 77 WG, FUNGURAN OH 50, BOUILLIE BORDELAISE WDG).

            Intre rasarire si repicare, cand plantutele sunt in faza de cotiledoane pana la 2 frunzulite, se trateaza cu: PREVICUR ENERGY - 3 l/ha prin picurare sau FOLPAN 80 WDG - 0,15% prin pulverizare fina cu 0,2  - 0,25 l solutie la 1 m.p. de semanatura. La 7 zile tratamentul se repeta.

            Inainte de transplantatul rasadului in spatiile protejate, se va face o dezinfectie a solului cu: RAISAN 51 - 700 l/ha sau  BASAMID GRANULE (2) - 500 kg/ha (cu incorporare inainte de plantare).

In cazul aparitiei de vetre de atac ale ciupercilor de sol,  vetrele se vor trata cu BOUILLIE BORDELAISE WDG- 0,75%  sau PREVICUR ENERGY - 0,1% (3,0 l solutie/ m.p.) dupa ce in pealabil s-au eliminat plantele cazute impreuna cu stratul de pamant.

In caz de atac de insecte sau acarieni se aplica dupa caz unul dintre insecticidele: MOSPILAN 20 SP-0,025% sau LASER 240 SC - 0,05%  sau MOVENTO 100 SC - 0,075% sau unul dintre acaricidele: NISSORUN 10 WP -0,04%  sau

Stropiti plantatiile de POMI SI ARBUSTI FRUCTIFERI - in perioada repausului vegetativ pentru combaterea formelor hibernante de paduche din San-Jose, paduche lanos, psilide, afide si acarieni, insecte minatoare si defoliatoare. Se va interveni cu unul din urmatoarele pesticide:

1. JUVINAL 10 EC - 0,1%.

2. MOSPILAN 20 SG -0,450 kg/ha+ TOIL - 0,5% (adjuvant pe baza de ulei vegetal) ;

3. AGRII PACK tratamente de iarna in pomicultura (contine un amestec de produse : Estiuoil, Mospilan si

    Kupferol in dozele necesare pentru 10 l, 20 l sau 50 l de apa)

4. OVIPRON TOP 2500ml/100 l apa sau 1500ml/100 l apa in amestec cu insecticid;

            Tratamentul se va aplica la temperaturi peste 5 - 6 grade celsius si se va incheia pina la umflarea mugurilor (urechiusa de soarece la mar si par si inceputul desfacerii sepalelor la prun si cires.

            Se va avea in vedere ca la aplicarea tratamentului, pomii sa fie uscati (sa nu fie acoperiti cu zapada sau chiciura), realizandu-se o imbaiere completa a pomilor (inclusiv trunchiul acestora).

      Luati masurile ce se impun pentru protectia  mediului inconjurator !

- Se vor utiliza doar produse de protectia plantelor recomandate de CODEX-PEST EXPERT, pentru testele avertizate, omologate de catre "COMISIA INTERMINISTERIALA DE OMOLOGARE A PRODUSELOR DE UZ FITOSANITAR", avizate pentru a fi folosite pe teritoriul ROMANIEI .

- Respectati  cu  strictete  normele  de  lucru  cu  produse  de  uz fitosanitar, pe cele de securitate a muncii, de protectie a albinelor si a animalelor !, conform ORDINULUI COMUN (Ord. 45/1991 al MAA ; 68/05.02.1992 Min.Mediului ; 15b/3404/1991 al Dep. Pentru Admin. Locala si 127/1991 al ACA din Romania, 1786/TB/1991 al Minist. Transporturilor).

 

Constituie contraventii urmatoarele fapte:

- nerespectarea prevederilor art. 28 din Regulamentul (CE) nr. 1.107/2009 privind introducerea pe piata si utilizarea produselor de protectie a plantelor autorizate;

nerespectarea de catre utilizatori a prevederilor art. 67 alin. (1) din Regulamentul (CE) nr. 1.107/2009 privind mentinerea evidentei pe o perioada de cel putin 3 ani a produselor de protectie a plantelor pe care le utilizeaza:

 

Nume si prenume fermier/soc. comerciala.......................                                                                          

Domiciliu fermier/sediul social al societatii ......................

(Comuna, judetul)  

Ferma (nume/numar, adresa)..............................................                                                                             

 

REGISTRU

de evidenta a tratamentelor cu produse de protectie a plantelor

Data efectua-rii

tratam

(ziua luna, anul)

Cultu-ra si

locul unde

este

situat

terenul

Tim-pul apli

carii

 

Tratamentul efectuat

Numele, pre-numele pers.

Responsabile  de efectuarea tratamentu-lui, semnatura

Data

inceperii recoltarii produsului

agricol

Nr. si data

document prin care s-a dat  in consum populatiei

Agentul de daunare:

boli/

daunatori/

buruieni

Denu-

mire

ppp

folosit

Doza

Omolo-

gata

/doza folosita

Supra-

fata,

ha

Cantitati

utilizate

(kg, l)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Conform Reg. CE nr. 1107/2009, art. 67, (1)

Producatorul agricol numeroteaza paginile registrului.

Pe spatele registrului (pe ultima pagina) se mentioneaza cate pagini contine registrul,

purtand semnatura (si stampila, dupa caz) fermierului sau administratorului societatii.

 

 

INTOCMIT, ing.  Ramona Dina VASILIU

0 comentarii1610 vizualizări04 februarie 2021
rss 2.0
rss 2.0