
In preajma Sfintei Sarbatori - Ziua Crucii, in zona blocurilor din Nasaud s-a sfintit o noua troita, un altar la rascruce de drum, o frumusete simbolica a realitatii credintei, slujba oficiata de preotul paroh Ovidiu Sermesan, un slujitor al Sfantului Altar, atasat spiritual fata de enoriasi, cu ganduri curate, dornic de comunicare spre propovaduirea invataturilor biblice.
Troita este fixata la intersectia drumurilor pentru a alunga raul. Mircea Eliade, istoric roman al religiilor, afirma in lucrarea sa "Sacrul si Profanul" ca troita este stalpul cerului, are rol ritual si inchipuie axal cosmic, pentru ca, odata inaltata, teritoriul din jurul ei devine locuibil.
"Pe timpurile mai vechi decat domniile noastre - spune Nicolae Iorga - pana si bisericile de lemn erau foarte rare, asa ca in jurul unei astfel de cruci se facea toata slujba. Ea inlocuia biserica, o rezuma in ce avea mai caracteristic."
Poporul roman a rezistat in fata marii slave fiindca era deja crestinat, iar credinta era exprimata la inceput prin ridicarea de prototroite - stele funerare.
Poporul roman, a rezistat atator intemperii fiindca a fost legat temeinic sufleteste si trupeste de Crucea lui Hristos. Nimic altceva nu poate explica acest miracol al rezistentei. Deci, troita simbolizeaza memoria, credinta si traditia. Nu cere nimic, dar ofera totul.
Ioan Mititean
0 comentarii | 3500 vizualizări | 15 septembrie 2020 |