"Transforming Cancer Care Together" - implementarea Planurilor Nationale de Cancer in Europa, dezbatere internationala in Parlamentul Romaniei. Reprezentanti ai Guvernelor si ai Parlamentelor din statele Uniunii Europene si din afara acesteia, membri ai Parlamentului European, societati medicale, organizatii de pacienti, diplomati, experti si colaboratori din domeniul sanatatii au participat la evenimentul "Transforming Cancer Care Together", care a avut loc in cursul zilei de 16 octombrie, la Palatul Parlamentului.
Romania a fost prima tara europeana care a adoptat un Plan National de Combatere a Cancerului, aliniat cu recomandarile Planul european de combatere a cancerului si a aratat ca poate gestiona initiative complexe de sanatate publica. In acest context, proiectul "Transforming Cancer Care Together" doreste sa aduca imbunatatiri traseului pacientilor cu cancer prin crearea unei platforme paneuropene de colaborare si sprijin pentru schimbul de cunostinte, experienta si bune practici.
"Este important sa gasim in continuare solutii pentru depistarea precoce a cancerului, de aceea este necesara instituirea pachetelor anuale de servicii minime obligatorii. Totodata, este important sa venim cu propuneri pentru decontarea serviciilor de screening pentru diversele tipuri de cancer, sa extindem programele de screening pentru cancerul de san si colorectal in toata tara si sa implementam campanii de informare, constientizare, educare asupra factorilor de risc, precum si proiecte de educatie pentru sanatate inca din scoala", a declarat Prof. Univ. Dr. Adrian Streinu-Cercel, Presedintele Comisiei pentru sanatate, Senatul Romaniei.
Intalnirea a avut ca scop dezbaterea si elaborarea de recomandari bazate pe dovezi pentru a optimiza politicile si strategiile necesare implementarii Planurilor Nationale de Cancer din tarile europene.
Astfel, prin impartasirea celor mai eficiente abordari in managementul pacientilor oncologici din Romania si alte tari din Europa, se vor putea dezvolta in mod colectiv recomandari bazate pe dovezi pentru optimizarea strategiilor care trebuie luate in considerare pentru Planurile Nationale de Cancer, cu accent pe prevenirea, diagnosticarea, tratamentul si monitorizarea pacientilor cu cancer si actiuni relevante pentru supravietuitorii cancerului.
"Planul National de Prevenire si Combatere a Cancerului este un instrument ambitios, care promoveaza o abordare integrata a ingrijirilor oncologice, aliniat cu directiile strategice europene. Presedintele Romaniei si Administratia Prezidentiala au sustinut necesitatea stringenta a unui plan dedicat si au sprijinit procesul de elaborare, insa atrag atentia ca succesul nu se obtine doar prin simpla adoptare a acestuia, ci este un proces de durata. Trebuie sa ne concentram pe investitii in educatia pentru sanatate, pe informarea corecta a populatiei si pe schimbarea mentalitatilor in ceea ce priveste responsabilitatea pentru un stil de viata sanatos. Este esential sa promovam o cultura a preventiei si sa incurajam cetatenii sa adopte obiceiuri sanatoase inca de la cele mai fragede varste. De asemenea, este crucial sa acceleram implementarea programelor de screening si sa crestem accesul la tratamente inovatoare, asigurand o ingrijire completa, de la diagnostic pana la tratament. Schimbul de bune practici intre tarile europene poate oferi solutii implementabile la nivel national, care vor aduce beneficii atat pacientilor, cat si sistemelor de sanatate", a declarat Prof. Univ. Dr. Diana Loreta Paun, Consilier Prezidential, Departamentul Sanatate Publica, Administratia Prezidentiala
"Preventia reprezinta cheia pentru lupta cu aceasta maladie perfida si grea, care este in crestere. In Romania, cele mai multe cazuri sunt inca descoperite in stadii tardive. De aceea, cred ca ar trebui sa actionam intr-un efort comun pentru dezvoltarea si intensificarea actiunilor de preventie si a programelor de depistare precoce a acestei maladii. Insist pentru dezvoltarea preventiei si pentru ca programele de screening existente si care vizeaza prioritar persoanele vulnerabile, sa fie dezvoltate, extinse si sa ajunga mai usor la oameni. Adevarata provocare este, insa, sa ii facem pe acestia sa le acceseze permanent. Oncologia este un domeniu in care pacientul nu are timp sa astepte. De asemenea, este o boala care nu implica numai asistenta medicala. Pacientul oncologic are nevoie de sustinere sociala si economica pentru a lupta medical", a adaugat Prof. Univ. Dr. Carmen Orban, Consilier Cancelaria Primului Ministru.
In cadrul acestui proiect, Asociatia Credu a realizat o analiza bazata pe un chestionar adresat invitatilor din mai multe tari europene prezenti la eveniment, avand ca scop identificarea provocarilor si oportunitatilor in implementarea Planurilor Nationale de Cancer conform Planului European de Cancer.
"Rezultatele au evidentiat provocari semnificative, precum lipsa planurilor nationale structurate si a statisticilor precise. Aceste absente limiteaza capacitatea de a evalua progresul in controlul cancerului si de a implementa programe eficiente de screening. Tari precum Romania, cu infrastructuri de sanatate mai avansate, isi concentreaza eforturile pe imbunatatirea accesului la tratamente inovatoare si reducerea intarzierilor in diagnosticare. Cele mai mari oportunitati pentru imbunatatirea ingrijirii cancerului includ crearea unei strategii nationale de monitorizare a statisticilor, imbunatatirea accesului la tratamente si consolidarea retelelor de suport psihologic. Introducerea unor "navigatori de pacienti" care sa ghideze pacientii prin sistemul de sanatate este, de asemenea, esentiala pentru asigurarea unor diagnostice si tratamente in timp util", a adaugat Oana Voicu, Presedintele Asociatiei CREDU.
"In urma cu 5 ani, Parlamentul European a stabilit ca prioritate lupta impotriva cancerului, alocand resurse pentru cercetare si inovatie si sprijinirea pacientilor oncologici. In urma elaborarii acestui plan, au luat nastere strategii nationale pentru accesul la screening si diagnosticare precoce printr-un sistem european de informatii si am sprijinit formarea personalului medical si cooperarea intre statele membre. Cu un buget de 4 miliarde de euro, Planul European de Combatere a Cancerului vizeaza prevenirea, tratamentul si imbunatatirea calitatii vietii pacientilor, reformand abordarea oncologica la nivel european pentru un viitor mai bun. Sanatatea ramane astfel o prioritate a Parlamentului European si pentru viitorul buget multinational al Uniunii Europene", a completat Siegfried Muresan, membru al parlamentului European.
Reprezentantii guvernelor, parlamentelor nationale, institutiilor europene, organizatiilor de pacienti, societatii civile si experti in domeniul sanatatii, prezenti la evenimentul "Transforming Cancer Care Together" au semnat impreuna o declaratie in cinci puncte prin care isi exprima dorinta de a colabora cu institutiile nationale si europene, comunitatile de pacienti, furnizorii de asistenta medicala si factorii de decizie politica pentru a crea un viitor in care cancerul sa fie detectat mai devreme, tratat mai eficient si in care fiecare pacient sa aiba oportunitatea pentru o viata mai lunga si mai sanatoasa.
"Intalnirea a fost remarcabila, prezentand noi provocari si schimbari semnificative in abordarea bolilor oncologice. Suntem optimisti ca avand un plan national de cancer va oferi o abordare mai coerenta si mai transparenta. Stabilirea unei cai clare pentru accesul pacientilor la servicii de prevenire, diagnosticare, tratament si monitorizare le va imbunatati fara indoiala calitatea vietii si speranta de viata. Acesta reprezinta cel mai important rezultat al eforturilor de colaborare dintre profesionisti, factori de decizie si organizatiile de pacienti", a declarat Radu Ganescu, presedintele Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania (COPAC).
"Imbunatatirea colaborarii europene in lupta impotriva cancerului este esentiala pentru a aborda provocarile comune si a optimiza resursele si cunostintele disponibile. Transforming Cancer Care Together ofera o platforma intersectoriala pentru a sprijini luarea deciziilor politice. Perspectivele diverse ale participantilor ne permit sa privim in mod holistic asupra nevoilor pacientilor si ecosistemului necesar pentru a oferi solutii de inalta calitate si eficiente din punct de vedere al costurilor. In mod proactiv, invitam tarile care nu sunt inca membre ale Uniunii Europene sa participe activ la acest demers, deoarece accesul la asistenta medicala este un drept universal al omului in si in afara UE. Impreuna putem invinge cancerul", a adaugat Frank Loeffler, Director General Roche Romania.
Evenimentul a fost organizat de catre Asociatia CREDU, organizatie neguvernamentala dedicata educatiei pentru sanatate si politicilor nationale de sanatate, sub egida Administratiei Prezidentiale a Romaniei si a Cancelariei Prim-Ministrului, sub auspiciile Comisiei pentru sanatate din cadrul Senatului Romaniei si Ministerului Sanatatii, in parteneriat cu Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania si cu sprijinul Roche Romania.
Mai multe detalii despre aceasta initiativa se gasesc pe www.transformingcancercare.org
0 comentarii | 2352 vizualizări | 17 octombrie 2024 |