Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Istorie Luni 19 Aprilie 2021 - 14587
PORTI DESCHISE LA ARHIVE.

Arhivele, care prin rolul lor, acela de depozitar al marturiilor trecutului, constituie o institutie reprezentativa pentru cultura si civilizatia oricarui popor, implinesc pe data de 31 octombrie "venerabila varsta" de 188 de ani de existenta.

Fondate pentru a contribui la sustinerea societatii, Arhivele au indeplinit la nivelul Romaniei, si mai ales al Transilvaniei, o functie cu valente culturale, stiintifice, nationale si deopotriva istorice, definind seria de mari institutii reprezentative pentru orice stat modern.

Organizarea acestei institutii la nivelul judetului nostru o datoram si entuziasmului unor carturari nasaudeni, ei insusi colectionari de documente privind istoria arealului geografic al judetului, si nu numai, ale caror eforturi au fost incununate prin infiintarea Subdirectiei Arhivelor Statului la Nasaud, la 10 noiembrie 1937.

De altfel, in tinutul Bistritei si Nasaudului, grija pentru documente a fost intotdeauna primordiala, sa nu uitam ca Arhiva Primariei Bistrita, constituie unul dintre cele mai importante fonduri documentare ale Romaniei, iar Cristian Pomarius si Albert Berger, cei doi arhivari ai Bistritei, au fost cei care s-au aplecat asupra documentului si au inventariat numeroase arhive orasenesti ale Transilvaniei. Tot spre document si-au indreptat atentia romanii din acest colt de tara atunci cand si-au revendicat proprietatile sau au luptat pentru cultivarea identitatii nationale. De altfel, stiinta de carte disipata categoriilor largi de urmasi ai fostilor graniceri a facut ca interesul pentru pastrarea marturiilor despre trecut sa fie pregnant. De aceea, nu surprind colectiile importante de documente constituite de personalitati sau oameni simpli ai locului pastrate la Bistrita.

In cei peste 80 de ani de activitate, principala atributie a institutiei noastre a fost aceea de a aduna, conserva si valorifica bogatul patrimoniu docuemntar, care la nivelul judetului Bistrita-Nasaud este constituit din peste 7000 ml de documente, adica din peste 10 milioane de documente, cel mai vechi document original datand din anul 1350, caruia se adauga cele peste 20000 de volume ale bibliotecii documentare. Diversitatea documentelor, a informatiei este cunoscuta de cercetatori din tara si strainatate, sala de studiu fiind frecventata anual de peste 300 de cercetarori.

Asadar, veniti la Arhive sa descoperiti istoria, sa vedeti o poezie scrisa de Cosbuc, consemnarea nasterii lui Rebreanu sau o scrisoare de dragoste a unui soldat plecat la razboi si alte asemenea marturii si sa vizitati un depozit de arhiva.

Va asteptam la ?Porti deschise la Arhive? pe 31 octombrie 2019, incepand cu ora 8.

 

 

Cu pretuire,

Sef serviciu

Dr. Cornelia Vlasin

0 comentarii8477 vizualizări29 octombrie 2019
rss 2.0
rss 2.0