Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Istorie Joi 25 Aprilie 2024 - 14587
IMAGINI DIN GALERII SECRETE. Religia clandestina in arhivele politiei secrete.

Muzeul de Arta Cluj-Napoca, institutie publica de cultura care functioneaza sub autoritatea Consiliului Judetean Cluj, are placerea de a va invita joi, 21 noiembrie 2019, ora 17:00, la vernisajul expozitiei intitulate "Imagini din galerii secrete: religia clandestina in arhivele politiei secrete".          

             Evenimentul va avea loc la sediul Muzeului de Arta Cluj-Napoca (Palatul Bánffy, P-ta Unirii nr. 30), in prezenta istoricului Constantin Buchet, presedintele Colegiului Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), a istoricului Silviu Moldovan, seful Directiei Cercetare-Editare al CNSAS si a curatorilor expozitiei, cercetatorii Gabriela Nicolescu si James Kapaló. Din partea institutiei gazda, vor participa istoricul Lucian Nastasa-Kovács, manager al Muzeului de Arta Cluj-Napoca si Alexandra Sarbu, istoric de arta.

             Expozitia prezinta actiunile politiei secrete impotriva religiei, dintr-o perspectiva vizuala si culturala. Aducand laolalta munca istoricilor, antropologilor, curatorilor si artistilor, expozitia pune vizitatorul fata in fata cu un patrimoniu cultural dificil, constituit din imagini realizate sau adunate de politia secreta din patru tari: Romania, Ungaria, Republica Moldova si Ucraina.Uneori violente sau indiscrete, alteori personale sau cu valoare documentara, materialele politiei secrete suporta varii interpretari si intrebuintari.Ce vedeti cand priviti aceste fotografii in prezent? Exista o viata pentru aceste imagini in afara arhivelor? Cine ar trebui sa decida cum sunt folosite aceste materiale? Pe scurt, expozitia invita la o reconsiderare a relatiei cu trecutul recent.

 

Curatori:

Gabriela Nicolescu si James Kapaló

 

Echipa de cercetatori:

Igor Casu, Iuliana Cindrea, Ágnez Hesz, James Kapaló, Dumitru Lisnic, Kinga Povedák, Anca Sincan si Tatiana Vagramenko

 

Colaborator din partea Muzeului de Arta Cluj-Napoca:

Alexandra Sarbu

 

               Expozitia din Cluj-Napoca este realizata de catre proiectul Creative Agency and Religious Minorities: "Hidden Galleries" in the Secret Police Archives in Central and Eastern Europe, in parteneriat cu Muzeul de Arta, Cluj-Napoca. Proiectul a beneficiat de finantare din partea Consiliului European pentru Cercetare (ERC) in cadrul programului de cercetare si inovare al Uniunii Europene Orizont 2020 nr. 677355, precum si de finantare suplimentara pentru cercetarea in Ucraina din partea Consiliului Irlandez pentru Cercetare (IRC) in cadrul bursei postdoctorale oferite de statul irlandez nr. GOIPD/2017/764, ambele gazduite de University College Cork din Irlanda. Mai multe detalii despre proiect:http://hiddengalleries.eu

 

            Expozitia este parte a unei serii de expozitii in patru tari: Romania, Ungaria, Republica Moldova si Irlanda.

 

CONTEXT

 

            Pe parcursul secolului al XX-lea, un numar de state din Europa Centrala si de Est au incercat eliminarea gruparilor si miscarilor religioase considerate periculoase sau indezirabile. Daca regimurile comuniste au adoptat aceasta politica in scopul de a crea societati atee, in care religia sa nu mai aiba nicio influenta, persecutarea minoritatilor religioase de catre dictaturile de dreapta a avut ca scop predilect omogenizarea structurii statelor nationale, de cele mai multe ori, in jurul unei identitati etnice si religioase majoritare. In pofida dorintei de eliminare, a aparut insa o consecinta paradoxala: marturii, fotografii, obiecte personale si de cult, precum si obiecte efemere care tin de viata religioasa au fost pastrate de insesi institutiile statului insarcinate sa le distruga. Dat fiind rolul central jucat de politia secreta in incercarea acestor state de a controla si reglementa viata religioasa, arhivele acestor institutii contin o colectie bogata de imagini, texte si obiecte confiscate si folosite pentru incriminarea membrilor diverselor grupuri religioase. In paralel cu aceste materiale, politia secreta a produs propriile reprezentari ale grupurilor religioase pe care avea ordin sa le supravegheze si sa le controleze. Aceasta expozitie prezinta modurile in care statele totalitare au incercat sa surprinda religia in imagini, grafice, texte si dosare pentru a-i putea controla si elimina pe cei considerati indezirabili. Intentia noastra a fost sa lasam, pe cat posibil, fotografiile si imaginile gasite in arhive sa spuna aceasta poveste.

            Expozitia de fata are la baza materiale din arhivele politiei secrete si alte arhive nationale din Romania, Ungaria, Ucraina si Republica Moldova. Cetatenii acestor tari au trait cu totii experienta represiunii si supravegherii de catre stat incepand cu anii 1920 si pana la sfarsitul comunismului. Sub dictaturile de dreapta si de stanga deopotriva, noutatea sau alteritatea religioasa au fost asociate cu opozitia fata de stat, iar in acest context religiile de masa sau majoritare au jucat la randul lor un rol in represiunea impotriva comunitatilor religioase minoritare sau mai noi. Incepand cu anii 1920, arestarile, detentia in lagarele de munca si deportarile au devenit metode larg-raspandite de a gestiona cultele religioase interzise si liderii religiosi problematici. In timpul comunismului, perioadele de represiune in masa, care au adus cu ele, printre altele, desfiintarea unui numar mare de manastiri si biserici, inclusiv ortodoxe, catolice si altele, deportari in masa in Gulag si lagare de munca fortata (incepand cu anii 1920 si pana in 1953) au fost completate de operatiuni sub acoperire. Incepand cu sfarsitul anilor 1960, formele cele mai brutale de represiune violenta au lasat loc unei epoci de supraveghere in masa menite sa insufle teama

            Expozitia de fata nu trateaza represiunea in sine, ci modurile in care politia secreta a descris, reprezentat vizual si sistematizat cultele pe care le urmarea. Integralitatea imaginilor si materialelor prezentate au fost confiscate, asamblate sau create de politie sau politia secreta si provin din diferite asa-numite operatiuni "anti-religioase". Materialele au un caracter dublu: au fost folosite de politia secreta drept probe incriminatorii impotriva comunitatilor religioase, dar in acelasi timp reprezinta si memoria, patrimoniul cultural si marturia spiritului creativ al acestor grupuri si indivizi.

            Expunand aici aceste materiale, le-am eliberat temporar din arhivele in care s-au pastrat in ciuda intentiei regimurilor de a elimina persoanele, credintele si culturile care le-au produs. Aceasta expozitie nu reprezinta decat o fractiune din materialul vast descoperit in arhivele politiei secrete si cele nationale.     

            Pentru o analiza mai detaliata a acestor materiale, puteti consulta arhiva digitala Hidden Galleries la: (http://hiddengalleries.eu/digitalarchive/s/en/page/welcome) 

 

PROIECTIE FILME

Vineri 22 noiembrie, 18:00-20:00

 

Religia pusa la judecata? Filmul si religia sub comunism

Casa libertatii religioase/Vallásszabadság háza, Bulevardul 21 Decembrie 1989. Nr. 14, Cluj-Napoca

 

            Aceasta proiectie de film prezinta diversele modalitati in care religia a fost supusa judecatii in era comunista. Punem fata in fata un film ce surprinde propaganda anti-religioasa din Uniunea Sovietica in perioada lui Hrusciov cu un film maghiar care ofera o perspectiva etnografica asupra elementelor religioase pe care le ridiculizeaza. Proiectia va fi urmata de o discutie in care vor fi implicati curatorii si cercetatorii proiectului Hidden Galleries, impreuna cu oaspetele special Dr. Graham Roberts, Leeds University Trinity, UK, autor al cartii "Forward Soviet!: History and Non-fiction film in the USSR" (Bloomsbury, 1999). Prezentare in limba romana si maghiara in introducerea filmului urmata de discutii in engleza la final.

 

            Film 1:  Sfarsitul paianjenului (Kiev 1959, director: Rafail Nakhmanovich - 18 min., rusa cu  subtitluri in engleza)

 

            Film 2:  Fecioara Maria din Hasznos (Budapest 1966, director: Pásztory János - 32 min., rusa cu  subtitluri in engleza)

 

 

Sambata 23 noiembrie, 16:00-18:00

 

Propaganda anti-religioasa? Film si religie in comunism 

Sala Tonitza, Muzeul de Arta, Piata Unirii nr 30, Cluj-Napoca

 

            Aceasta proiectie de film pune fata in fata reprezentari diferite ale religiei in comunism. Un film sovietic din propaganda antireligioasa din perioada Hruschev este alaturat unui film romanesc care contrasteaza imagini idilice din viata de zi cu zi a inceputul anilor 1970 cu proiectii din trecut. In timp ce filmul sovietic acuza lideri si grupuri religioase de subminare a statului, filmul romanesc foloseste imagini din sfera religioasa si folclorica ca o reflectie a accentului pus pe valorile nationale in noua oranduire culturala a anilor 1970 in Romania. Proiectia va fi urmata de o discutie in care vor fi implicati curatorii si cercetatorii proiectului Hidden Galleries, impreuna cu oaspetele special Dr. Graham Roberts, Leeds University Trinity, UK, autor al cartii "Forward Soviet!: History and Non-fiction film in the USSR" (Bloomsbury, 1999). Prezentare in limba romana in introducerea filmului urmate de discutii in engleza la final.

 

            Film 1: Apostolii fara masca (Moldova-film 1959 - 18 min., rusa cu subtitluri in engleza)

            Film 2: Letopisetul lui Hrib (Slavomir Popovici, 1974 - 14 min., romanacu subtitluri in engleza)

 

0 comentarii3150 vizualizări22 noiembrie 2019




[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu





rss 2.0
rss 2.0