Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Istorie Luni 19 Aprilie 2021 - 14587
La 30 august... 1940.

Este data la care s-a incheiat un act international, cunoscut si sub numele de "Dictatul de la Viena", act prin care Romania a fost obligata sa cedeze NV Transilvaniei Ungariei horthyste. Dupa incheierea Primului Razboi Mondial si semnarea Tratatului de la Trianon (4 iunie 1920) prin care se conturase o noua harta politica a Europei, treptat, statele invinse care au pierdut teritorii, au inceput sa duca o politica "revizionista", prin care urmareau sa recastige teritoriile desprinse din ele si unite cu alte state. Unul dintre aceste state care a promovat "revizionismul", a fost Ungaria horthysta, ce a reusit sa obtina sustinerea Germaniei si Italiei, tari unde se instaurasera regimuri totalitare in frunte cu A. Hitler si B. Musolini. Dupa ce a reusit sa obtina o portiune din Slovacia (in 1938), Rutenia din Ucraina ( in 1939), Ungaria a inceput sa emita pretentii teritoriale Romaniei. Pentru a evita complicarea situatiei, care ar fi putut duce la un conflict armat, Germania si Italia au cerut Romaniei sa desfasoare negocieri cu Ungaria, care au inceput la 16 august 1940 la Turnu Severin.

Deoarece Ungaria pretindea 69.000 de km.p. din Transilvania, iar Romania era dispusa doar la un schimb de populatie si mici modificari ale frontierei, negocierile au esuat. Ca sa-si impuna pretentiile, conducerea Ungariei a dat ordin armatei sa fie pregatita pentru un atac asupra Romaniei, atac ce urma sa inceapa la 28 august, fiind precedat de actiuni provocatoare la granita si de patrunderea aviatiei in spatiul romanesc. Intrezarind un conflict militar in zona, Germania a intervenit pentru a-l aplana, deoarece avea nevoie de resursele Romaniei si Ungariei pentru a le folosi in alte scopuri. De aceea a convocat, pe 29 august 1940, pe ministrii de externe ai Romaniei si Ungariei, la Viena, pretinzandu-le sa accepte arbitrajul germano-italian pentru a rezolva litigiul. S-a ajuns, sub presiunea ministrilor de externe german Joachim von Ribbentrop si italian Galeazzo Ciano, la semnarea unei intelegeri la 30 august, prin care Romania ceda NV Transilvaniei (43.492 km.p., 2.609.000) Ungariei horthyste.

   In teritoriul cedat care a fost preluat de administratia maghiara, populatia romaneasca a avut mult de suferit ( ex. masacrele de la Moisei, Traznea, Ip, Sarmasu, C.Turzii, Ludus, Prundu Bargaului, Huedin, Cucerdea, etc., parca o reeditare a "Noptii Sfantului Bartolomeu" din Franta.  Dupa trecerea a 80 de ani, crestineste este sa iertam, dar istoriceste nu trebuie sa uitam, pentru ca "cine-si uita trecutul   …".

   O situatie mai aparte s-a petrecut in comuna Budesti, deoarece prin trasarea noii frontiere, satul Budesti era in Ungaria, iar satul Budesti-Fanate in Romania. Multi locuitori din Budesti aveau terenuri agricole in Budesti-Fanate. si pentru a putea merge sa le lucreze le-au fost eliberate un fel de permise de libera trecere (igozolvane) care erau prezentate la pichetul de graniceri, urmele caruia se disting vag pe marginea drumului judetean care iese din Budesti spre Budesti-Fanate, pe partea dreapta, dupa ultima casa locuita. O gospodarie mai departata de sat situata in partea de hotar numita Hartoape, avea casa de locuit in Ungaria, iar grajdul si sura in Romania. Membrii familiei au trait cu teama ca ar putea fi impuscati de graniceri, atunci cand mergeau la grajd la animale, crezand ca sunt transfugi care trec in Romania.   Si au fost si din acestia !   …

 

          Prof.   Rus  Augustin

    

0 comentarii3052 vizualizări04 septembrie 2020
rss 2.0
rss 2.0