Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Istorie Vineri 23 Aprilie 2021 - 14587
"La Trianon, Marile Puteri au constatat vointa romaneasca, de a se uni cu romanii de peste Carpati".

Discursul col.(r.) Ioan Cordovan-presedintele de onoare al Filialei Judetene Cultul Eroilor "Col. Liviu Rusu" Bistrita-Nasaud cu ocazia acordarii Medaliei  dedicata Centenarului Tratatului de la Trianon, primarului comunei Sintereag in cadrul actiunii din 04.10.2020 la Muzeul Memorial al "Generalului Erou Grigore Balan"

 

Stimata asistenta,

Noi, generatia de astazi, cea a Centenarului Marii Uniri, suntem cei care am beneficiat si beneficiem inca, de lupta si munca inaintasilor nostri, care au realizat Unirea Principatelor Moldova si Muntenia, la 24 ianuarie 1859, Independenta de Stat a Romaniei, proclamata la 9 mai 1877, Unirea cu Romania a Basarabiei la 27 martie 1918, a Bucovinei la 28 noiembrie 1918, a Transilvaniei (Banatului, Crisanei si Maramuresului) la 1 Decembrie 1918.

La 1 Decembrie s-a realizat Romania Mare, care a devenit Patria comuna a tuturor romanilor, precum si patria minoritatilor nationale aflate in interiorul acestei Romanii Mari.

Cei mai multi dintre noi, am trait acest eveniment, prin intermediul bunicilor si parintilor nostri, care au fost prezenti in Alba Iulia, in acea zi memorabila, cand Marea Adunare Nationala a votat Rezolutia istorica privind Unirea Transilvaniei cu Romania.

Stim doar din carti ca a urmat o perioada de 22 de ani, caracterizata prin inflorirea natiunii romane.

Regretabil insa, pentru natiunea romana, este faptul ca Romania intregita a fost sfasiata in vara anului 1940, prin notele ultimative din 26-27 iunie 1940, cand Uniunea Sovietica a ocupat Basarabia si Bucovina, iar prin decizia Germaniei si Italiei, din 30 august 1940 (Dictatul de la Viena) tara noastra a trebuit sa cedeze Ungariei partea de nord-est a Transilvaniei (mai precis este vorba despre 7 judete).

Ca urmare a acestor evolutii, Romania de astazi, din anul 2020 - anul Centenarului Tratatului de la Trianon-nu mai este cea din 4 iunie 1920.

Unirea Transilvaniei cu Romania, nu s-a facut prin vointa altora, cum sustin mai toti profesorii de la Budapesta, denaturand in modul cel mai rusinos posibil sensul evenimentelor.

La Trianon, Marile Puteri n-au facut decat sa constate aceasta vointa a provinciei de veacuri romaneasca , de a se uni cu romanii de peste Carpati, s-o constate si s-o ratifice.

Este regretabil ca aceasta recunoastere internationala de la Trianon, este denaturata de catre vecinii nostri din vest, de dincolo de Tisa.

Implinirea a 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, nu a constituit o furtuna, dar nici nu a trecut neobservata.

Viktor Orban-si-a rostit previzibilul sau discurs tendentios, Parlamentul de la Budapesta a adoptat o declaratie, in care a cerut respectarea "dreptului la identitate", iar Parlamentul roman a votat o lege prin care sa se instituie marcarea festiva, pe 4 iunie a "Zilei Tratatului de la Trianon".

Stimati invitati, istoria negocierilor de la Paris este deosebit de interesanta. A fost o lupta intre doua tabere, care au fost angrenate intr-un conflict global.

Romania, a mers la Paris, avand deja idealul pentru care intrase in razboi, indeplinit prin vointa exprimata in 1918 de catre romani, la Chisinau, la Cernauti, la Alba Iulia, de a se uni cu Bucurestiul. Rezultatul il stim.

Pacea a fost gasita, dar linistea pe continent nu !

Trianonul, a fost incalcat, si dupa 22 de ani de la Marea Unire, Romania a fost sfartecata, prin vointa marilor puteri ale Europei.

In tara, Centenarul Trianonului s-a celebrat prea putin.

Printre primele asociatii din tara, care s-a manifestat public despre acest eveniment, a fost Asociatia Cultul Eroilor "Regina Maria" care, pe langa o serie de actiuni, a emis 200 de Medalii dedicate Centenarului de la Trianon, ce sa fie acordate unor persoane din tara care s-au evidentiat  in activitati de cunoastere a adevaratei istorii  a romanilor si a teritoriului locuit de catre acestia, persoane care s-au luptat pentru cresterea si dezvoltarea sentimentului de constiinta nationala, a sentimentului de patriotism romanesc si combaterea discriminarilor rasiale, au adus recunostinta eroilor si inaintasilor nostri.

La propunerea subsemnatului, ANCE"RM", a acordat 13 medalii, pentru persoanele care s-au remarcat in astfel de actiuni, din judetul nostru.

Una din cele 13  medalii a fost acordata domnului inginer Ioan Bob - primarul comunei Sintereag, proaspat ales intr-un nou mandat, pentru care merita toate felicitarile noastre, care nu a putut primi medalia, atunci cand s-au implinit 100 de ani de la eveniment, din cauza pandemiei.

Medalia i-a fost acordata in semn de pretuire si respect pentru tot ce a realizat in comuna pe care o conduce si actiunile intreprinse pentru cresterea constiintei nationale, a patriotismului romanesc, a recunostintei pentru eroii judetului nostru, ca eroi ai neamului romanesc.

Asa ca, va rog domnule primar sa primiti aceasta medalie ce simbolizeaza recunoasterea internationala a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

 

Medalia aniversara are urmatoarele caracteristici tehnice:

  • Material: Cupru aurit;
  • Diametru: 70 mm;
  • Grosime 4 mm;
  • Tiraj: 200 buc;
  • Realizatorul machetei  grafice: General (Rtr.) Petre Stoica-Presedintele de Onoare al Asociatiei Nationale Cultul Eroilor "Regina Maria"
0 comentarii3276 vizualizări06 octombrie 2020
rss 2.0
rss 2.0