Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Istorie Luni 19 Aprilie 2021 - 14587
9 octombrie este Ziua Holocaustului.

9 octombrie este Ziua Holocaustului in Romania, ziua in care are loc comemorarea evreilor deportati in perioada nazista(n.r.- si hortista) in lagarele de concentrare.

La Monumentul Deportatilor, au fost comemorate victimele Holocaustului printr-o reuniune simbolica, unde a avut loc o serie de alocutiuni, o rugaciune si o depunere de coroana, la care a luat parte si prefectul Stelian Dolha care, cu acest prilej, a transmis urmatorul mesaj:

"Holocaustul este cea mai tragica pagina din istoria umanitatii, iar apararea valorilor europene reprezinta antidotul pentru combaterea populismului, extremismului si iliberalismului.

Astazi omagiem memoria victimelor Holocaustului din Romania, iar ziua de 9 octombrie reprezinta un capitol intunecat al istoriei, care a produs suferinta si durere multor oameni.

Este de datoria noastra morala sa nu uitam niciodata cele intamplate si sa ne asiguram ca astfel de orori nu se vor mai repeta niciodata. Trebuie sa intelegem ca drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor si respectul fata de semeni stau la baza evolutiei unei societati democratice, iar respectul pe care trebuie sa ni-l aratam reciproc, indiferent de apartenenta culturala sau religioasa pe care o avem, este esential pentru a trai intr-un mediu de intelegere si colaborare in comunitatea din care facem parte."

 Din judetul nostru, in iunie 1944 , peste 6.000 de evrei au fost luati din casele lor pentru a fi deportati in Germania. 300 dintre acestia au murit inainte de a fi deportati, din cauza conditiilor grele, si au fost inmormantati intr-o groapa comuna. Dintre cei transportati cu trenurile in Germania, doar 700 au reusit sa se mai intoarca acasa.

 

 

Cancelaria Prefectului

0 comentarii2583 vizualizări09 octombrie 2020
rss 2.0
rss 2.0