Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Eco-Mediu Miercuri 14 Aprilie 2021 - 14587
Ziua Internationala a Reciclarii Deseurilor Electrice.

Pe 14 octombrie, de Ziua Internationala a Reciclarii Deseurilor Electrice romanii au ocazia sa se dovedeasca responsabili si performanti la reciclarea acestui tip de deseuri, la nivel international. Asociatia RoRec si Patrula de Reciclare sunt, din nou, parteneri la informarea si mobilizarea comunitatilor la colectarea DEEE. Participam pentru al treilea an, consecutiv, la initiativa WEEE Forum, alaturi de 100 de organizatii din 50 de tari din intreaga lume.

 Organizatiile care participa la Ziua Internationala a Reciclarii Deseurilor Electrice (IEWD 2020) sub egida WEEE Forum, isi propun sa ajute consumatorii sa stie mai multe despre deseurile electrice si modurile corecte de a le elimina.

 

32 de actiuni in tara si activitati de educare, cu Patrula de Reciclare

 "Ziua Internationala a Reciclarii Deseurilor Electrice ne reaminteste sa aratam o si mai mare atentie fata de mediul inconjurator. In fiecare an, consumam aproape dublu fata de resursele pe care pamantul le poate regenera. Este clar ca nu putem continua in acest ritm. Prin orice gest care contribuie la reciclare si la protejarea mediului ne ajutam, de fapt, pe noi insine. Asociatia RoRec a fost printre primii coechipieri ai WEEE Forum la crearea acestei initiative. Am participat la fiecare editie, pana acum, iar anul acesta organizam numeroase actiuni de informare, constientizare si educare" spune Andreea Idriceanu Calev, managerul de comunicare al Asociatiei RoRec.

 

Alaturi de autoritatile locale si de partenerii locali, Asociatia RoRec organizeaza si actiuni de colectare a aparatelor electrice vechi sau defecte in 32 de localitati din Romania. Fiecare campanie se va incheia cu o tombola cu premii. Cantitatile de deseuri electrice adunate vor contribui la rezultatele Romaniei in cadrul acestei miscari globale.

 

Asociatia RoRec a creat un sistem eficient de colectare a deseurilor electrice - o retea extinsa de puncte de colectare a aparatelor mici, bateriilor si becurilor si un serviciu gratuit de preluare a obiectelor mari de la domiciliu sau sediu de firma - TelVerde 0800 444 800.

 

 

Eforturilor de constientizare li se vor alatura profesorii inscrisi in platforma nationala de educatie de mediu Patrula de Reciclare, derulat de Asociatia Volens cu sprijinul Asociatiei RoRec. Pe 14 octombrie, dascali din gradinite, scoli si licee din toata tara vor organiza, pentru elevii lor, activitati educative, jocuri, prezentari, ateliere pe tema reciclarii deseurilor electrice.

 

"La fiecare editie a IEWD, initiativele cadrelor didactice si ale elevilor din Patrula de Reciclare au fost remarcate de catre membrii WEEE Forum. Scolile din program sunt nuclee puternice de informare, care genereaza schimbari benefice de comportament in randul membrilor comunitatilor lor. Cei 120.000 de copii si tineri care au fost membri, pe parcursul anilor, reprezinta tot atatea familii care colecteaza selectiv deseurile electrice, in mod permanent" spune Ada Lungu, Presedintele Asociatiei Volens.

 

Aflati, in acest scurt video, ce spun copiii din intreaga lume cu ocazia Zilei Internationale a Reciclarii Deseurilor Electrice.

 

Deseurile electrice, o problema acuta de mediu a carei rezolvare depinde de noi

 

Deseurile electrice reprezinta o problema acuta de mediu, cu mai multe aspecte:

 

Cantitati ce cresc exponential

In primul rand, este vorba de fluxul de deseuri cu cea mai rapida rata de crestere din lume. Altfel spus, cu fiecare an ce trece ne inconjuram de "munti" din ce in ce mai mari de aparate electrice aruncate. Raportul global referitor la deseurile electrice prevede ca in 2030, cantitatea acestor deseuri va echivala cu 7.390 de Turnuri Eiffel.

 

Sursa majora de poluare

In al doilea rand, aparatele electrice care ajung in gropile de gunoi in loc sa fie reciclate polueaza apa, aerul si solul timp de zeci de ani. Concentratii periculoase de substante nocive, ca dioxinele clorurate, pot fi gasite inclusiv in ouale gainilor din gospodariile aflate in apropierea DEEE aruncate in natura.

 

Mina urbana pentru recuperarea materiilor prime

Din deseurile electrice, prin reciclare, pot fi recuperate peste 65 de elemente din tabelul periodic - metale si alte substante. Reciclarea acestor aparate salveaza cantitati importante de resurse naturale si reduce emisiile de dioxid de carbon.

 

 

Virginijus Sinkevi?ius, Comisarul european pentru mediu, si-a exprimat sprijinul pentru acest eveniment: "In Planul de actiune al Comisiei Europene privind economia circulara prioritatea este prevenirea generarii de deseuri. Incercam sa reducem cantitatea de deseuri produse si, atunci cand nu putem, sa gasim modurile potrivite de a le transforma in resurse utile. Pentru ca acest plan benefic sa aiba succes, avem nevoie ca cetatenii sa stie cum pot contribui la mentinerea echilibrului dintre noi si mediul inconjurator. De aceea, Ziua Internationala a Reciclarii Deseurilor Electrice este atat de importanta si relevanta."

 

Orice persoana care doreste sa se debaraseze corect si legal de aparatele electrice are posibilitatea sa o faca, fara cheltuiala si fara efort, prin infrastructura si serviciile puse la dispozitie de Asociatia RoRec si partenerii locali - centrele de colectare, TelVerde 0800 444 800 si colecteaza.ro

 

Asadar, romanii ar putea fi campioni la colectarea si reciclarea deseurilor electrice. De Ziua Internationala a Reciclarii Deseurilor Electrice putem face inca un pas important in aceasta directie, fiind receptivi la mesajele copiilor si profesorilor voluntari din Patrula de Reciclare si participand la campaniile de colectare DEEE organizate de Asociatia RoRec.

 

Detalii despre Ziua Internationala a Reciclarii Deseurilor Electrice:

https://weee-forum.org/iewd-about/

https://www.colecteaza.ro/serviciul-local-de-colectare/

https://www.patruladereciclare.ro

 

Despre WEEE Forum

Forumul WEEE, infiintat in 2002, este cel mai mare centru de competenta din lume, la nivel international, in ceea ce priveste gestionarea deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE).  Reprezinta o asociatie internationala nonprofit cu sediul la Bruxelles, care reprezinta 40 de organizatii colective ale producatorilor de echipamente electrice si electronice - denumite, in mod alternativ, OTR (organizatii de transfer de responsabilitate). Cele 40 de OTR-uri au sediul pe fiecare continent, in afara de Antarctica. Impreuna cu membrii sai, Forumul WEEE sustine transformarea principiului raspunderii extinse a producatorului intr-o abordare eficienta a politicii de gestionare a deseurilor electrice prin analiza aspectelor tehnice, economice si operationale ale colectarii, logisticii, decontaminarii, procesarii, pregatirii pentru refolosire si a raportarii deseurilor electrice. Contact: info@weee-forum.org. Website: www.weee-forum.org

 

 

Persoana de contact pentru detalii si informatii:

 

Andreea Idriceanu Calev

Communication manager

Asociatia Romana pentru Reciclare RoRec

Mobil: 0751 302 101

www.rorec.ro

 

 

Copyright © 2020 Asociatia RoRec, All rights reserved.

Primiti acest mesaj pentru ca sunteti in baza de date a Asociatiei RoRec.

 

Our mailing address is:

Asociatia RoRec

Str. Sevastopol nr. 24

Sector 1

Bucharest 010992

Romania

0 comentarii3115 vizualizări13 octombrie 2020
rss 2.0
rss 2.0