Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Eco-Mediu Miercuri 14 Aprilie 2021 - 14587
O noua sansa pentru recuperarea in patrimoniul statului a celor 43.227 hectare de padure retrocedate ilegal.

Curtea de Apel Brasov incepe vineri, 13 noiembrie, audierea martorilor in dosarul retrocedarii ilegale a 43.227 hectare, un sfert din suprafata impadurita a judetului Bacau, Regia Nationala a Padurilor - Romsilva considerand ca acest proces este o sansa pentru readucerea in patrimoniul statului a acestei suprafete de padure, cu o valoare estimata de circa 300 milioane de euro.

Judecatorii Curtii de Apel Brasov urmeaza sa audieze vineri martori cheie in acest dosar de coruptie, precum cei doi colegi ai judecatorului Tribunalului Covasna care a retrocedat ilegal cele peste 43.000 de hectare, grefierul care a participat la sedinta de judecata din 3 aprilie 2012 cand s-a produs retrocedarea ilegala, precum si fostul deputat Ioan Adam, care a declarat ca presedintele completului de judecata a conditionat solutionarea dosarului in favoarea lui Paltin Gheorghe Sturdza in schimbul sumei de 50.000 euro, din care 10.000 euro au fost luati de catre judecator, asa cum rezulta din probe.

Relatarile acestor martori vor avea o mare importanta atunci cand se va hotari solutia de catre instanta de judecata.

Reamintim ca in anul 2018 presedintele completului de judecata din cadrul Tribunalului Covasna, care a retrocedat ilegal cele 43.227 hectare de padure, a fost condamnat de catre judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie la pedeapsa inchisorii de 3 ani. Insa in urma efectului nefast al deciziei Curtii Constitutionale a Romaniei, solutia de condamnare cu executare pentru luare de mita a fost anulata de catre completul de cinci judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie si intregul dosar a fost trimis in rejudecare.

Dosarul de coruptie a ajuns la Curtea de Apel Brasov, ca urmare a faptului ca inculpatii cu inalte functii de demnitari publici au renuntat la acestea, pentru a nu mai fi judecati de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie.           

Reintors in camera preliminara la Curtea de Apel Brasov, dupa cinci ani de judecata la Inalta Curte de Casatie si Justitie, la termenul din 29 septembrie 2020 a fost pusa in discutie calitatea procesuala de parte civila vatamata a Regiei Nationale a Padurilor -  Romsilva si a Directiei Silvice Bacau, insa cererile au fost respinse, desi plangerea penala in urma careia a fost deschis dosarul penal a fost formulata in data de 3 august 2012 chiar de catre Directia Silvica Bacau, adminstratorul celor 43.227 hectare de padure.

            Mentionam ca juristii Directiei Silvice Bacau si ai Regiei Nationale a Padurilor - Romsilva au fost prezenti in toate fazele procesuale ale dosarului de retrocedare si al acestui dosar de coruptie.

Prin scoaterea in afara cadrului procesual a Directie Nationale Anticoruptie, Regiei Nationale a Padurilor - Romsilva si a Directiei Silvice Bacau, au fost eliminate importante parghii ale statului impotriva unor astfel de decizii ilegale.

In aceste conditii, nu mai ramane decat sa ne punem speranta in corectitudinea completului de judecata din cadrul Curtii de Apel Brasov, dar si in cea a profesionalismului reprezentantilor Ministerului Public si cei ai Ministerului Finantelor Publice ca vor reusi sa evidentieze si sa eficientizeze intreg ansamblul probator transmis de catre Directia Nationala Anticoruptie - Sectia Teritoriala Brasov in cele peste 60 de volume ale dosarului, continand actelele de urmarire penala si probe importante, astfel incat sa obtina o solutie care sa ajute Statul Roman in recuperarea suprafetei de 43.227 ha padure.

 

 

            BIROUL DE PRESA AL REGIEI NATIONALE A PADURILOR - ROMSILVA

 

12.11.2020.

 

0 comentarii2702 vizualizări12 noiembrie 2020
rss 2.0
rss 2.0