Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Eco-Mediu Miercuri 14 Aprilie 2021 - 14587
Primariile, responsabile de igienizarea cursurilor de apa!

In mediul online au aparut, in data de 30 noiembrie 2020, cateva imagini cu Somesul Mare, ticsit de gunoaie, pe raza comunei Rodna din judetul Bistrita-Nasaud. Referitor la declaratia domnului primar  "Apele Romane ar sari pe noi cu amenzi, daca ne-am apuca de curatat Somesul acum […]" aducem urmatoarele precizari:

Reamintim faptul ca inlaturarea deseurilor de pe malurile si din cursurile de apa este responsabilitatea primariilor.

Astfel, obligatiile consiliilor locale si ale primarilor sunt mentionate in Ordonanta nr. 21/ 2002 privind gospodarirea localitatilor urbane si rurale, cu modificarile si completarile ulterioare prevazute in Legea nr. 515/ 2002:

 

"Articolul 8. Consiliile locale, Consiliul General al Municipiului Bucuresti si consiliile locale ale sectoarelor acestuia, precum si primarii au obligatia sa asigure, in conditiile legii:

[....]c) prevenirea poluarii accidentale a mediului sau a surselor si cursurilor de apa, prin depozitarea necontrolata a deseurilor de catre agentii economici sau de catre cetateni;

j) organizarea de actiuni pentru salubrizarea si igienizarea localitatilor;

k) curatenia si salubrizarea digurilor si a malurilor, a cursurilor de apa, asanarea terenurilor insalubre si prevenirea poluarii apelor."?

 

Domnul primar confunda lucrarile realizate pe ape sau care au legatura cu apele, pentru care este nevoie de acte de reglementare emise de catre institutia noastra, cu aceste activitati de igienizare, pe care primariile au obligatia sa le desfasoare ori de cate ori este necesar. Nici interventiile punctuale in albie cu utilaje pentru degajarea sectiunii de scurgere a apei de deseuri nu necesita act de reglementare in domeniul gospodaririi apelor.

In decursul acestui an, Primaria comunei Rodna a fost sanctionata contraventional cu amenda, in valoare de 35.000 de lei, pentru realizarea unor lucrari fara a detine act de reglementare in domeniul apelor. Totodata, este pe rol o plangere penala pentru aceleasi incalcari ale Legii apelor.

Inspectorii Administratiei Bazinale de Apa (ABA) Somes-Tisa au constatat, ca urmare a unor sesizari, ca Primaria comunei Rodna a continuat lucrarile de extindere a sistemului de alimentare cu apa si a retelei de apa uzata, in conditiile in care termenul prevazut prin avizul de gospodarire a apelor emis de catre institutia noastra expirase.

In perioada derularii controalelor, lucrarile de infiintare a unei retele de apa potabila pentru localitatile Valea Vinului si Rodna, cu captare din raul Rosu, in amonte de Valea Vinului, erau in derulare, iar pe tronsonul de-a lungul cursului de apa Izvorul Bailor conductele de apa si apa uzata erau deja amplasate, pe cea mai mare parte a traseului.

Reiteram faptul ca orice lucrare pe ape sau care are legatura cu apele se poate executa numai daca titularul detine acte de reglementare in domeniul gospodaririi apelor, eliberate la cerere de catre institutia noastra.

Documentatiile care insotesc cererile si stau la baza emiterii acestor acte de reglementare se pot transmite prin e-mail, la adresa avize@dast.rowater.ro si prin curierat/posta sau depuse la sediul ABA Somes-Tisa, situat in Cluj-Napoca, strada Vanatorului nr.17, cod postal 400213, judetul Cluj.


Compartimentul de presa al Administratiei Bazinale de Apa Somes-Tisa

0 comentarii2345 vizualizări02 decembrie 2020
rss 2.0
rss 2.0