Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Eco-Mediu Vineri 29 Martie 2024 - 14587
Sunt posibile cresteri de niveluri pe raurile din judetul Bistrita-Nasaud.

Administratia Bazinala de Apa Somes-Tisa precizeaza ca, in conditiile de incalzire a vremii, formatiunile de gheata existente pe rauri se vor diminua si este posibil sa genereze cresteri de niveluri pe anumite sectoare ale cursurilor de apa.

Prognoza meteorologica prevede incalzirea vremii in zilele urmatoare, aceasta devenind mai calda decat normalul termic al perioadei. Totodata, sunt prognozate izolat precipitatii predominant lichide.

Specialistii Sistemului de Gospodarire a Apelor Bistrita-Nasaud monitorizeaza evolutia fenomenelor de iarna, debitele si nivelurile cursurilor de apa, volumul de apa din acumularea Colibita si asigura fluxul informational intre institutiile responsabile.

            Recomandam populatiei sa nu traverseze cursurile de apa sau lacurile de acumulare pe poduri de gheata.Totodata, atentionam cetatenii asupra riscurilor la care se expun practicand pescuitul la copca si sporturile pe apa inghetata.

De asemenea, toti detinatorii de poduri si podete trebuie sa mentina curate sectiunile de scurgere a apelor.

 

In momentul actual, pe cursurile de apa din judetul Bistrita-Nasaud se inregistreaza urmatoarele fenomene de iarna: 

  • pod de gheata cu ochiuri pe raurile: Lesu la statia hidrometrica Lesu, Meles la statia hidrometrica Beclean si Dipsa la statia hidrometrica Chirales;
  • pod de gheata intrerupt pe raul Bistrita la statia hidrometrica Mita;
  • gheata la mal pe raurile: Somesul Mare la statiile hidrometrice Valea Mare, Rodna, Nepos si Beclean, Cormaia la statia hidrometrica Sangeorz Bai, Ilva la statia hidrometrica Poiana Ilvei, Telcisor la statia hidrometrica Telciu, Salauta la statiile hidrometrice Romuli si Salva, Tibles la statia hidrometrica Mocod, Sieu la statia hidrometrica Sintereag si Ilisua la statia hidrometrica Cristestii Ciceului.

 

Nivelurile pe rauri la statiile hidrometrice se situeaza sub cotele de atentie.

 

Credit foto: Andreea Reman, hidrolog in cadrul Sistemului de Gospodarire a Apelor Bistrita-Nasaud

 

 

Compartimentul de presa al Administratiei Bazinale de Apa Somes-Tisa

0 comentarii3339 vizualizări22 ianuarie 2021




[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu





rss 2.0
rss 2.0