Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Diaspora Duminica 18 Aprilie 2021 - 14587
NASAUDENI LA CRATER LAKE DIN OREGON.

Grupul celor patru nasaudeni si clujeni  respectiv, Ioan si Luctretia Mititean, Gheorghe si Elena Daian, insotiti de gazdele noastre minunate, Livia, Nicu, Calin si Calina, atrasi de activitati turistice cu impulsul de a calatori, am pornit pe urmele milioanelor de turisti din lume, spre a explora un spatiu cu adevarat inedit - LACUL CRATER, unde am primit o avalansa de informatii, apreciind cele spuse de Agnes Repplier ca "impulsul de a calatori este unul dintre cele mai benefice lucruri ale vietii".

Am inchiriat o masina cu mai multe scaune, Nicu s-a urcat la volan si am pornit din Redmond, luni dimineata si ne-am intors vineri seara, cutreierand un parc national atestat documentar in anul 1902, in statul Oregon, cu o suprafata de 647 km2, cu o fauna abundenta in diverse specii de padure, plante perene, semidesert, desert, populat de nenumarate specii de mamifere, 150 specii de pasari, 44 specii de reptile, 10 specii de amfibieni, 30 specii de pesti.

Noi am remarcat mai ales veveritele cu mantie aurie, caprioarele si balenele cu casa in ocean, iar dintre cele domestice, lama, calul si vaca. Poate cu alta ocazie ne vor intampina soimii,  vulturii, vulpile rosii, coiotii, rasii, jderii sau cerbii, ce se plimba fara frica in aceasta zona atat de pitoreasca, cu o clima atat de variata in functie de latitudine, de longitudine si de distanta fata de Coasta estica sau vestica, ceva specific Americii de Nord.

Din punct de vedere genetic, pe teritoriul Americii de Nord se gasesc toate tipurile de lacuri cunoscute: glaciare, tectonice, vulcanice, lagune si limane, lacuri sarate, lacuri carstice etc. Cea mai mare raspandire o au lacurile in zona temperata si rece. Timp de zece ore am strabatut Lantul Muntilor Cascadei din statul Oregon, care face parte din sistemul muntos al Stancosilor, cu locuri de odihna la trei cabane dotate ca la hotel. Dupa ce am strabatut ore in sir pe malul Oceanului Pacific si pe versantii vulcanului MAZAMA, am ajuns la Lacul Crater, aflat sub poalele Muntilor Cascadei, la 2000 m altitudine, cel mai adanc lac din S.U.A. si al doilea ca adancime din America de Nord, dupa Lacul Sclavilor.

Lacul Crater s-a format intr-o depresiune ultramontana, rezultata din prabusirea  varfului vulcanului preistoric Mazama, inalt de 3657 m, distrus intr-o eruptie vulcanica, acum mai bine de 7000 de ani, dupa ultima faza glaciara pleistocena. 

Caldeira Vulcanului Mazama era uriasa, 8 km in diametru, cu o adancime de 1249 m. Ea s-a umplut apoi cu apa rezultata din precipitatii si topirea zapezilor. Ulterior, eruptiile vulcanice au inconjurat Lacul Crater cu pereti formati din lava, a caror inaltime este de 165-660 m contribuind si la aparitia unor insule; Wizard si Phantom Ship (Vasul Fantoma). Lacul a fost descoperit in anul 1853 de catre John Weslei Hillman, care i-a atribuit numele de Lacul adanc albastru Deep Blue Lake. Are o culoare intens albastra cu o relatie  directa intre culoarea apelor lacului si adancimea sa. In zilele insorite, culorile rosu, portocaliu, verde si galben de unda lunga sunt absorbite, in timp ce albastrul este reflectat in atmosfera. Pantele vulcanului Mazama sunt acoperite de paduri cu copaci de aproape 900 de ani vechime.

Lacul minune este cel mai albastru din lume. Apele sale sunt de o claritate ireala. Este de sine statator, nu se varsa nici un rau in el si nici nu izvoraste.

Aici iernile sunt lungi si aspre cu ninsori abundente care tin din septembrie pana in iunie, cand lacul capata o infatisare fascinanta, fiind invaluit de ceturile dese. Apa pierduta prin evaporare in timpul zilelor mai calduroase si apoi infiltrata in sol este compensata de cea  acumulata din ploi si ninsori. Deci natura continua sa lucreze in tihna, formand mereu si mereu aceasta minune unica pe pamant. Nimic nu piere in natura spune George Baritiu, ci numai legaturile lucrurilor se schimba, numai formele se muta, toate se rotesc intr-un cerc vesnic. Elementele raman tot aceleasi.

 

           Ioan Mititean         

 

 

0 comentarii14952 vizualizări26 iunie 2018




rss 2.0
rss 2.0